• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Automobili

TypeR

Član
Tu od
25 Velj 2013
Poruka
501
Ta razrada se ocito izgubila, nekad je bilo pod normalno da se ne forsira s voznjom odreden broj kilometara, da se ranije izmjeni ulje, kod traktora i motora je to jos praksa. Ovi su gazdi rekli dodi na 30000 na prvi servis i to je to, on se toga drzi.
Vidis to si dobro zamjetio zapravo posto je nova masina mozda to zahtjeva, zato sam i postavio pitanje.
Ford tranzit ima 40 000 servisni interval, a jumper 48 ili 520000 ne sjecam se. i gazda se toga drzi

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,033
Ma daj ZJ, oni njega danas s tehnologijom kojom raspolažu slože novog poderanog a ne da ga nebi složili ne razrađenog.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,854
Taj se motor već uhodal. Obično je dovoljno oko 5 t km.
Nego, za razradu baš nije dobra konstantna vožnja, pogotovo ne u zadnjoj brzini s nižim okretajima. Takva vožnja lako zapeče karike, jer se neuhodani motor davi velikim momentom, a neda mu se da razvije snagu na višim okretajima.
Treba ga češće šaltati i voziti na promjenjivim okretajima motora, te povremeno stisnuti do pune brzine motora, ili bar "razvlačiti" brzine tak da se u višu šalta pri 4000.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,033
Ja pak mislim da mu treba dok je novi mast vaditi da se čim prije otplati i ako se nekaj strga servis tiskati da to otklone u garantnom roku.
Kasnije nek se bori s njim onaj ko bu ga štel imati. Tak očito i taj gazda razmišlja, a trebal bi i ti ZJ. Neki dan si izjavil da ti kupiš novo i dok je još ispravno unovčiš :icon_wink:

PS. Nisi mi objasnil ono s obnavljanjem ulja?

VuckoH

Član
Tu od
11 Svi 2015
Poruka
618
PS. Nisi mi objasnil ono s obnavljanjem ulja?

Sta ti ima objašnjavat ako imalo logike možeš upotrijebit.

Vecina tih dizela guta od par deci do koju litru ulja na 1000km i stalno nadolijevaš.

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Ja imam renault dci sa puuno km koji čak ni ne pišu ali zato dimi na odušak ko da glumi kompresor. Troši oko 5l ulja na 10000km a na tim kilometrima ga mijenjam i ne bi baš rekao da je ulje obnovljeno i ima miris po izgorenom.

Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,978
Taj se motor već uhodal. Obično je dovoljno oko 5 t km.
Nego, za razradu baš nije dobra konstantna vožnja, pogotovo ne u zadnjoj brzini s nižim okretajima. Takva vožnja lako zapeče karike, jer se neuhodani motor davi velikim momentom, a neda mu se da razvije snagu na višim okretajima.
Treba ga češće šaltati i voziti na promjenjivim okretajima motora, te povremeno stisnuti do pune brzine motora, ili bar "razvlačiti" brzine tak da se u višu šalta pri 4000.

Tako su i meni rekli u Opelu kad sam kupio no u Corsu.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
deca motori se ne uhodavaju več preko 20 let , to su priče za malu djecu , motor se "uhoda " bolje reč testira na stolu i to je gotovo za 10 minuta , možda i krače .

kak bi vi vozili auto promjenjivim režimom rada na cesti , kojoj to cesti?..možda po gradu i to kad je gužva ...to su glposti

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,978
Ma nemoj sveznajući,onda oni koji su pisali uputstva o vozilu nemaju pojma,i u knjizi lijepo piše razrada vozila.
I kad smo u firmi kupili novi Jumper isto je pisalo da se razrađuje u raznim režimima rada.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,033
Sta ti ima objašnjavat ako imalo logike možeš upotrijebit.

Vecina tih dizela guta od par deci do koju litru ulja na 1000km i stalno nadolijevaš.
Nisam pital tebe nego ZJ-a.
Davno smo na forumu utvrdili da nadoljevanje ulja kod motora koji troše ulje ne produžuje interval zamjene pa si mislim jel bi to nadoljevanje prevarilo komp?

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
ti kaj su pisali upute su ih pisali 80 i nekoje kad je PC zamjenil pisači stroj a igličasti printer indigo papir ...od onda pa na kasnije se samo c/p te upute jer se nikome ne da pisati nove .
da ne govorimo kako su loše prevedene .....

ti kaj tek postaješ sveznajuči objasni kak se to vozi s "raznim režimima rada " ..kaj stiskaš i puštaš gas u vožnji , ..variraš brzinom od 40-80, na kojoj to cesti ,daj nemoj gluposti pisati .

TypeR

Član
Tu od
25 Velj 2013
Poruka
501
Pa eto ajd nije konstantno, guzva je na cesti, 2 km radova 80, pa ga peglas pa ti netko izleti pa autobahn pa kolko ide, razliciti rezimi. Ide đubre 195 po satu na nizbrdo.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
promjenjivi režim znači mjenjati okretaje od 2 - 5 iljada par puta u minuti

a ne voziti autoputem dionicu 130 km na tempiomat ili od 120 -135 kmh ......ili 45 kmh voziti 15 km kroz selo , eventualno jednom pristati na zebri ili zaobiči jedan traktor ...

TypeR

Član
Tu od
25 Velj 2013
Poruka
501
Ne mozes ovdje vozit na tempomatu jer je preguzva i stalno si +- 50 kmh i vise jer zuris i nije ti bitna potrosnja. Bas promjenjiv tempo il te noga zaboli ili se umori +/- tipka vec. Konstantna voznja bi bila desna traka iza kamiona na 90 i nemas brige.
Eto ovaj se razradio bas po pravilima pa mu ne pase hahahh. Da smo dobili vw ne bi bilo tih problema hahhha

Driver

Član
Tu od
26 Srp 2013
Poruka
396
Na busu koji duzim u firmi prvi servis je na 120000km i pise da se prvih 2000km vozi u promjenjivom rezimu voznje, naravno koliko se moze sada vec ima 32000km, a prosli bus isti takav sam zaduzio novi i razduzio nedugo nakon servisa, znaci na 120000km nisam ni kapi dolio niti je sta potrosio a i nisam ni imao ulje za doliti za to vrijeme je napravio i oko 2500radnih sati, sta je u njemu nemam pojma al je stvarno dobaro.

VuckoH

Član
Tu od
11 Svi 2015
Poruka
618
Najgluplja stvar koju možete na tim novim autima radit je mjenjat ulje na 30 000km i slično jer ne postoji ulje koje taj interval može odradit kvalitetno.

Mjenjate normalno ulje svakih 10 000 i motor ce vam izdržat dvaput dulje barem.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,638
Sad nek netko baci racunicu da vidimo koliko bi se vise novca potrosilo na ulje i filtere takvim nacinom. I nek se javi netko tko planira novi auto vozit 500000-600000km.

TypeR

Član
Tu od
25 Velj 2013
Poruka
501
To privatnici mogu a rentanja, firme, lizing se drze papira i to je to, ovdje za 2-3 god ce imat 150 000+km i ode dalje bas ih briga

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,978
ti kaj su pisali upute su ih pisali 80 i nekoje kad je PC zamjenil pisači stroj a igličasti printer indigo papir ...od onda pa na kasnije se samo c/p te upute jer se nikome ne da pisati nove .
da ne govorimo kako su loše prevedene .....

ti kaj tek postaješ sveznajuči objasni kak se to vozi s "raznim režimima rada " ..kaj stiskaš i puštaš gas u vožnji , ..variraš brzinom od 40-80, na kojoj to cesti ,daj nemoj gluposti pisati .

Izgleda da dugo nisi vozio novi auto.

Najnoviji postovi

Na vrh