Na novom Golfu 3 (zadnji model prije četvorke) benzincu sam mijenjao zatezač zupčastog remena i remen nakon 11.000 prijeđenih km, fučkao je, cvilio, napravljeno na teret garancije. Čekao sam dijelove da dođu u servis skoro 2 tjedna, došli made in Kanada. Bio je kod nas 7,5 godina, dalje bez problema.
Vozili smo (ja i supruga) Škodu fabiju 1,9 SDI 10 god i 2 mjeseca, bez diranja motora, zamijenjeni su nakon 6 god akumulator i ugrađeni seleni od Audija, na moj zahtjev.
Iza toga je kupljena KIA ceed, model 2012, benzinac s lancem umjesto zupčastog remena. Vozili smo ju 11,5 godina bez kvara, čak i bez gumidefekta.
Sad opet, več su joj prošle 2 god, vozimo novi KIA ceed, 160 KS, znam da ima zupčasti remen, prerano je da bi mislio na njega, a nadam se da bude bez kvarova barem polovicu vremena eksploatacije, kao prošli KIA ceed.
(PS
Uvijek smo istovremeno vozili po dva automobila, godinama, sada u penziji više ne. Nabrojene smo kupovali nove, iz dučana.)
Samo da se osvrnem na "pitanje forumaša za kineske automobile", koji dolaze u HR. Uvjeren sam da su tu suviše kratko, a da bi itko imao ikakva ozbiljna iskustva. Vrijeme bude pokazalo kakvi su.
Dok sam "na oko i filing u probnoj vožji" kupio KIA ceed nisam imao pojma kako bude izgledao naš suživot. Bila je to izvanredno dobra kupovina, za nas. Prije KIA ceeda sam "za dobar auto priznavao samo VW", pa sam naučio da i drugi dobro oblikuju lim i slažu motore...