• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Automobili

Frenki F3

Iskusan lik
Premium
Tu od
7 Velj 2024
Poruka
928
vecina njih taj remen sto je u ulju nezamjene nikak,
Mislim da nije problem u remenu koliko u neadekvatnom ulju. Bar sam ja tak imal prilike čuti i vezano za ecoboost forda i onaj puretech psa grupe...zato su sad počeli lance umetati

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,780
De si našel Dustera? Moji kčer i zet su ove lete zeli novoga.
Ovakvoga?
20250824_201955.jpg
Vozil sam ga novoga...ne sviđa mi se nikaj, sve prek ekrana...a mlitavi benzinac-hibrid troši ko pravi auto... Nije to to...

A kineski su otprilike takvi...

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
138
Što se tiče remena u ulju.... nije problem u samom remenskom prijenosu koji se vrti u uljnoj kupki nego je problem da sa tih remena polako otpadaju sitni komadići materijala (to je ona prašina koju vidiš u kućištu suhog remena kad ga mijenjaš) koji onda završavaju u karteru na usisnoj sitki uljne pumpe.... ali to je neka druga tema. Uglavnom relativno velik broj izvanrednih kvarova na motorima, a neki i dosegnu lijepu kilometražu. Kao i u mnogim drugim slučajevima i ovo smrdi na samosabotažu da se što prije mijenja auto.Postoji zgodno riješenje (starije od zupčastog remena) za prijenos u uljnoj kupki koji radi sasvim dobro. Ali eto kao toga se nisu sjetili, a navodno remen u uljnoj kupki donosi uštedu od čak 1% u mehaničkoj efikasnosti prijenosa. I ponešto češće kvarove (koji ionako idu na račun vlasnika), ali to će mo zanemariti. Ali nemam ništa protiv - tko voli nek' izvoli.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,149
To, o gumenim česticama i o ulju i filterima, zamjeni remena, nedavno sam pročitao negdje kad je automehaničar komentirao

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,274
Na novom Golfu 3 (zadnji model prije četvorke) benzincu sam mijenjao zatezač zupčastog remena i remen nakon 11.000 prijeđenih km, fučkao je, cvilio, napravljeno na teret garancije. Čekao sam dijelove da dođu u servis skoro 2 tjedna, došli made in Kanada. Bio je kod nas 7,5 godina, dalje bez problema.

Vozili smo (ja i supruga) Škodu fabiju 1,9 SDI 10 god i 2 mjeseca, bez diranja motora, zamijenjeni su nakon 6 god akumulator i ugrađeni seleni od Audija, na moj zahtjev.

Iza toga je kupljena KIA ceed, model 2012, benzinac s lancem umjesto zupčastog remena. Vozili smo ju 11,5 godina bez kvara, čak i bez gumidefekta.

Sad opet, več su joj prošle 2 god, vozimo novi KIA ceed, 160 KS, znam da ima zupčasti remen, prerano je da bi mislio na njega, a nadam se da bude bez kvarova barem polovicu vremena eksploatacije, kao prošli KIA ceed.

(PS
Uvijek smo istovremeno vozili po dva automobila, godinama, sada u penziji više ne. Nabrojene smo kupovali nove, iz dučana.)

Samo da se osvrnem na "pitanje forumaša za kineske automobile", koji dolaze u HR. Uvjeren sam da su tu suviše kratko, a da bi itko imao ikakva ozbiljna iskustva. Vrijeme bude pokazalo kakvi su.
Dok sam "na oko i filing u probnoj vožji" kupio KIA ceed nisam imao pojma kako bude izgledao naš suživot. Bila je to izvanredno dobra kupovina, za nas. Prije KIA ceeda sam "za dobar auto priznavao samo VW", pa sam naučio da i drugi dobro oblikuju lim i slažu motore...

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
7,277
Od mlađih auta, najbliže tomu je Duster s dizel motorom...samo je manji i nije toliko praktičan.
Joj, vozio neki dan Dastera, bolje rečeno manevrirao jer mi turisti s kamp kućicom ušli u dvorište, ajd izvana jos nekako al iznutra užas, tvrda škripava plastika na razini Škode Favorit iz 90-tih,sad za ove nove ne znam, možda su se poboljšali.

Frenki F3

Iskusan lik
Premium
Tu od
7 Velj 2024
Poruka
928
Prije KIA ceeda sam "za dobar auto priznavao samo VW", pa sam naučio da i drugi dobro oblikuju lim i slažu motore...
Kao i uvijek, sa nestrpljenjem sam dočekao post kolege G.Plusa. Sve odlično opisano iz životnog iskustva i naravno, neopterećeno "dojčland" sindromom.
Svaka čast na odgovoru G.Plus :ppozdrav:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,780
@mtd001, meni to ne smeta; to je bil jeftini, radni auto, bez kerefeka, ali s boljim pogonom i mogućnostima od većine sličnih.
Uostalom, ni Corsa nema bolju plastiku.

Frenki F3

Iskusan lik
Premium
Tu od
7 Velj 2024
Poruka
928
Išli smo pogledati Daciu Duster u Vž. Izvana dizajn super, stvarno moderan, robustan. Iznutra plastika u pm. Ali, lijepo , moderno skockana sa dobrim zatvaranjem vrata, ne mogu reči. Još bi to sve bilo probavljivo da ima 1.5 dizelaš u ponudi. A ne onaj mali mlinček za kavu. Ili ( pre )skupi hibrid...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,780
Ima novi kerefeka ko u priči,nepotrebnih. Voziš koju minutu z jednom rukom ,tuli. Kome ipak to treba?
Vežem se na @mtd001 poruku: on govori o starijem Dusteru, pa i ja.
Novi zvrnda ko i svi današnji auti i meni to više odvlači pozornost nego kaj bi pomagalo.

@Frenki F3, taj novi Duster mi se uopće ne sviđa, dapače grdi mi je od napred z tim tupastim nosom, a radi to preglednost mu je katastrofa.

Frenki F3

Iskusan lik
Premium
Tu od
7 Velj 2024
Poruka
928
novi Duster mi se uopće ne sviđa, dapače grdi mi je od napred
To je stvar ukusa, a o ukusima se ne raspravlja. Meni je npr.lijep. Full moderan i u duhu vremena kojem pripada.
Za dio o (ne)preglednosti se slažem jer je poprilično "bunker" feeling iznutra. A ti si ga i vozil pa ti vjerujem.!

• Like
Reactions: ZJ

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,780
Naravno da se o ukusima ne raspravlja; napisal sam to u kontekstu praktičnosti.
Ovaj visoki nos je problem prek prijevoja, jer skoro 10m naprijed niš ne vidiš, kak da voziš kamion kljunaš.
A videl si i potrošnju benzina. Z dizelom je bilo i 2+ litre manje.

Te Dustere sam osim po cesti, bar 50% kilometri vozil po bregima i gudurama, zato velim da je stari bil bolji, i (meni) komotniji unutra (nije bilo one pregrade-tunela između vozača i suvozača), a i pregledniji (nije bilo toga bunker osjećaja).
Onaj dci od 110ks je bil bolji po takvim uvjetima, jer ovaj hibrid je jako mlitav na niskim okretajima pa i nije baš za po terenu, već je samo brži na otvorenoj cesti.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,802
Rekel sam ja da još nisu zmislili auto koji bi zadovoljil ZJ-ove zahtjeve .
Ali, ako je par hiljada eura povoljniji zažmirel bu on na oba oka i više ga ništ nebu sprečavalo da ga kupi.
Kak nebi ni meni smetalo kaj mi je grdi, kak škripi, kak nejde....:ROFLMAO:

ovaj hibrid je jako mlitav na niskim okretajima pa i nije baš za po terenu
A videl si i potrošnju benzina. Z dizelom je bilo i 2+ litre manje.

Znam da bu ispalo da stalno prigovaram, ovaj dio nikak nemrem shvatiti.
Trebaš ili želiš imati auto za teren i onda razmišljaš o 2-3 litre goriva više ili manje i misliš se s njim voziti na niskim okretajima po terenu.
Haloooo.

Ovo nije terenac, ovo pogone ima samo da bi bilo malo sigurnije na cesti kad magla padne.
Terenac ili ti đip je ono kaj Darijus ima doma na dvoru

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,780
Napisal sam da bunzinac troši 30% više i lošije se ponaša.
Smisao je da imamo sve manje izbora i da je isti sve lošiji.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
7,277
ni Corsa nema bolju plastiku.
O bi se prevario, naša Corsa E nema cvrčave plastike😉, tast ima Mitsubishi ASX istog godišta ko i Corsa ali interijer cvrči ubi bože

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
138
Što se tiče terenaca i terenske vožnje 4x4 malo znači ako nemaš odgovarajuće gume na autu. Sa druge strane (kod mene) 99% puta vozi se po cesti, tako da nemam rezona imati strogo terenske gume na autu, treba biti nešto što dobro drži i na asfaltu. Ja to riješavam M+S gumama koje su cijelu godinu na autu, a izdrže ljetne vrućine da ne pregore. Probavao sam i bridgestone i goodyear (koja je doslovno izgorila na prvoj vrućini i poslije je bila ni za što) i na kraju se Toyo open country A/T pokazao daleko najpogodnijim za moje potrebe. U tim dimenzijama i nema nekakvog velikog izbora, da je m+s, pa da je odgovarajuća nosivost i da je cjelogodišnja. Cijena je OK (autohrvatska webshop), ne troše se prebrzo a dobro drže cestu i dok su starije.

• Like
Reactions: ZJ

Najnoviji postovi

Na vrh