......iako ću još dobro razmisliti, da neuletim u nešto.........:drink:
Dobro razmisli.
Za ljuskasto voće, vrlo je važna tradicija, iako o tome gotovo nitko ne priča. O čemu se radi? Za manje nasade (do nekih 1 ha) kada dođu rod, potrebno je razmisliti kamo sa plodom. Ukoliko nema organizirane proizvodnje, većina ide na direktnu prodaju (kućni prag, tržnica i sl.), i tu je onda tradicija upotrebe plodova vrlo važna.
Kada govorimo o upotrebi badema u kulinarstvu, onda je to prvenstveno Dalmacija; lješnjak je Istra (kakve je kolače moja baka radila od lješnjaka, to nigdje nisam mogao više probati; a nikada nije radila kolače sa orasima ili bademima) i kontinent, svakako orah (i orehnjača). A sva ta priča nije bez razloga, jer su te vrste i klimatski tako nekako posložene.
Razmisli malo; jer na kraju taj badem trebaš nekome i prodati; a bakica koja radi dobre orehnjače, mislim da joj badem nije zanimljiv :s:
Naravno, kod organizirane proizvodnje, priča je sasvim drukčija (evo Orahovica ima najveću koncentraciju proizvodnje ljeske u EU), ali mislim da od organizirane proizvodnje badema u HRV još dugo neće biti ništa (iako je badem važan sastojak za Bajadere.
Nisam protiv badema u Srijemu (štoviše, zašto ne), ali po meni samo u nekoj maloj proizvodnji, 10-15-tak stabala za sebe i za malo podijeliti prijateljima.
angel):