dadada kaže:kako se proizvedu presadnice
ja sam ove godine kupoval ali manju količinu i posadio sam sada bi ako se pokaže dobro probal možda i više samo me zanima kako se proizvedu presadnice da nemoram kupovati :scratch
Plevak evo teme ajde pogledaj pa nešto napiši što nema zanima me proizvodnja presadnica.
pa to je prejednostavo,a ovi iz Ergela Višnjica meni objašnjavali da to treba ovako pa onako,da je jako teško itd,valjda nisu htjeli reći. Plevak jel su svi ovi izboji za presadu,jel svi valjaju,puno ih je nekako?Eh nisam vidio da već ima ta tema....a ja je otvorio...
Evo ovako siki.
Kupiš u dućanu par kila batata, onda staviš u neku kutiju malo zemlje i na nju poredaš batat, te ga pokriješ sa zemljom toliko da se ne vidi van. Traži dosta visoku temperaturu. Optimalno bi bilo oko 30 stupnjeva. Ja sam u tom nazovimo klijalištu imao ispod zemlje grijaču spiralu koja je grijala zemlju. Nakon oko 3 tjedna počinju iz batata klijati izboji. Oni se puste do visine oko 5 cm i onda se trgaju sa gomolja i presađuju u kontejner (ja koristio kontejner od 84 rupe). Nakon presadnje najbolje je staviti taj kontejner u hladovinu u plasteniku ( ja stavljao ispod kontejnera od drugih presadnica) te obilno zalijevati par slijedećih dana. Batat se stavlja na naklijavanje poslije 01. ožujka tako da je presadnica spremna od 15. svibnja. Sadnja ide na foliju u razmaku od 30- 40 cm i bitno je jako zalijati kod presadnje. In ače kroz sezonu ne traži neko održavanje niti nije potrebno jako zalijevati, jedino ga miševi i voluharice jaaaaaako obožavaju.
evo koga još zanima neka pita a u nastavku slika govori više od tisuću riječi.