danijellaura
Član
- Tu od
- 15 Svi 2010
- Poruka
- 225
da i ja podijelim svoje iskustvo...kupio stari prije par godina batat u ducanu i donesao doma i mi svi u cudu neznamo kak ga pripremiti...i tak je stajao neko vrijeme u kuhinji (znaci na sobnoj temperaturi) i nakon nekog vremena poceo tjerati izboje...i s obzirom da se ja bavim krizantemom na veliko i sam ukorjenivam reznice isao ja probat da li se moze batat isto tak ukorjeniti...i uzeo par komada tih reznica i uz krizantemu se i on zakorjenio (krasne sadnice bile) i posadim ih u vrt na foliju kak sam cuo (nije toga bilo puno desetak sadnica) i sad nastao problem jel neznam kad ga vaditi...izvadio za probu nakon par mjeseci jedan grm a unutra prekrasan batat ali rekoh neka jos malo ostane pa kad ide i krumpir van budemo i njega ali tu sam pogrijesio jel kad sam ga isao vadit nije ostalo nista voluharice su ga pojele skoro do temelja ostalo samo okracji...e sad mene zanima kak se zna kad mu je vrijeme za vaditi, kak se obraniti od voluharica i kod ukorjenjivanja reznica da li tko koristi hormon za ukorjenjivanje (ne znam da li bi taj hormon stetio samom plodu kasnije) i da li ga hoce kakva bolest ili nametnik?...eh da zaboravio sam jos nesto...ja vec godinama sam ukorjenivam krizanteme oko 20 tisuca svake godine i uvjek imam dobre sadnice iako su veleprodaje napravile cijelu nauku oko ukorjenjivanja i tvrde da ne mozete doma ukorjenit renicu to ipak nije istina...stvar je u tome da ja kupim reznicu za 0,50kn a gotova sadnica je 3,70kn pa sad sami vidite koliko je razlika a to je njima manje na racunu i onda da vas pridobe da kupite gotovu sadnicu izmisle tristo cuda i uvjere vas da vi to nemozete doma napraviti...a isto tak je izgleda i sa batatom...