Pozdrav ljudi,
čekao sam da završi sezona kao bi s vama podijelio svoja iskustva, ali i postavio neka pitanja. Poseban pozdrav Dillingeru, SanjiLuciji i svim nesebičnim članovima ovog foruma od kojih se stvarno može dosta naučiti.
Pokušat ću ukratko opisati kao sam radio, a vi slobodno dajte svoje primjedbe i savjete. Slike su u prilogu.
Polje mi je u zaleđu Šibenika, par km zračne linije od mora, ali klima je oštrija (tzv. vlaška) nego uz more zbog toga jer je polje iza brda. Zemlja super, nije prava crvenica, ima malo pijeska. Pogodna za poljoprivredu svake vrste (imam i bademe, bob, masline... sve dobro raste).
- posađeno 22. travnja, 50 ljubičasti, 50 narančasti, naručio od OPG Đevenica (sadnice su bile u dobrom stanju, 1,80kn/kom)
- zbog zadržavanja vode i manjka vremena i para (živim u Splitu) posadio sam ih u rupe, bez folije, a ne na povišeno kako bi trebalo
- zalijevao 3-4 puta u ranijoj fazi, primile su se dobro, kasnije još 2 puta, 20mm palo tek u srpnju, godina je bila presušna, to znamo
- pri sadnji dodao mineralno gnojivo s malo dušika, do berbe folijarno još 2 puta
- okopao jednom (trebao sam češće, jasno, ne zbog korova koliko zbog pokorice)
- početkom 7. mj. počeo je intenzivniji napad (čega ili koga???) na lišće, zbog čega 10-ak sadnica kasnije nije napredovalo jer nije imalo lisnu masu
- povadio ih 1. 10., na kraju je bilo oko 80 sadnica, i dobio oko 20 kg (većinom manji plodovi, velikih je bilo samo oko 10-ak posto...) od čega je 2/3 ljubičasti koji se pokazao puno bolji (veći plodovi, bolji prinos, zdraviji), narančasti je bio manji i s podosta rupica na sebi
- lako sam ih vadio vilama, nisu išli preširoko i preduboko
- u 9. mjesecu palo je puno kiše u kratkom vremenu, neki gomolji su popucali "po šavovima", pretpostavljam da je voda razlog
- dogodine ću probati samo ljubičasti, ali na dijelu parcele gdje nema kamena, 100 komada
MOJ ZAKLJUČAK:
Za sve one iz Dalmatinske zagore koji žele saditi batat, očito je da treba više vode tj. da bez navodnjavanja (i kiše) u bilo kojoj fazi nema ozbiljnijeg prinosa. Kod nas u Dalmaciji su veće vrućine i kiše su ljeti rjeđe, zemlja je propusnija... Logično.
Također, zemlja NUŽNO mora biti duboka i "prohodna", čim je kamen (veći kamen, ploče...), gomolji i korijen ne mogu rasti dobro
PITANJA:
1. imate li kakva iskustva s OPG Đevenica ili preporučate nešto drugo (a da je cijena max 2 kn za kol. od 100 komada + dostava da mi kući dođe paket) može i reklama, nije problem
2. da li je nužna povišena gredica? da stavim bijelu foliju obzirom na vrućine? neću imati cijevi za navodnjavanje ali tankove s vodom imam u blizini pa mogu gumom zalijevati
3. što mi je izgrizlo lišće? nisam vidio nikave gusjenice, insekte i slično
4. od čega nastanu crne rupice na kori? Iako je ispod kore tkivo uglavnom zdravo
5. ima li neki razlog zašto mi se u navednim uvjetima ljubičasti pokazao bolji?
Hvala unaprijed na odgovorima, ne trebate žuriti