• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Batate

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Pozdrav ljudi. Evo da i ja podijelim dojmove. Zadnja tura povađena ovih dana,rezultati su dobri,i dosta sam zadovoljan. Evo nekih slikica tokom cjelokupne proizvodnje.
JqUwG0Q.jpg

VuNYF0f.jpg

VyGOe4F.jpg

QMuRw2O.jpg

2RUSO0U.jpg

jHjmTjv.jpg

MzV1Uol.jpg

bitRjIT.jpg

N6ia6

Član
Tu od
25 Lip 2015
Poruka
142
Ima li smisla uzeti sad klonove batata i drzati ih preko zime u kuci i kako rastu opet ih rezati/razmnozavati do proljeca?

Dillinger

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2015
Poruka
433
Kolega Dane svaka čast.

N6ia6 nema nikakvog smisla to nisu klonovi nego zaperci a zaperak je upitan za reprodukciju.
Na proljeće iz spavajučeg pupa uzmeš presadnicu i to ti je to.
Ima ljudi nažalost koji su nasjeli na kupovinu sadnica a na kraju su dobili jedno veliko ništa.Konkretnije od 4000 sadnica dobiveno je 250kg gomolja.

Dillinger

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2015
Poruka
433
Pozdrav svima ,evo jedna zanimljiva činjenica vezano za proizvodnju batata na veliko.

Pa kaže ovako:U RH postoji 6 županija u kojima je proizvodnja batata upitna ili na granici rentabilnosti.

To su redom Brodsko-posavska,Krapinsko zagorska,Šibensko-kninska,Zagrebačka,Dubrovačko neretvanska i Istarska županija.

Na drugom kraju imamo izrazito pogodne a to su Sisačko moslavačka,Međimurska,Koprivničko križevačka ,Virovitičko podravska i Varaždinska županija.

-prosječni prinos iznosi od 4.200kg/ha pa sve do 32.000kg/ha.

-Gledajući prosjek na državnoj razini on iznosi 15.800kg/ha.

Podaci:Državno povjerenstvo -Ministarstvo financija

Možda nekome pomogne u planiranju proizvodnje.Za točne podatke za pojedinu županiju možete se javiti na mail bojan@agrobatat.hr

Svima sve najbolje u novoj 2018.

tunjica

Član
Tu od
20 Kol 2015
Poruka
36
Kako ga naklijavati u malim kolicinama u kucnim uvjetima?

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Posljednje uređivanje od moderatora:

SanjaLucija

Aktivni član
Tu od
20 Lis 2015
Poruka
289
@tunjice to ti je vrlo jednostavno, ako ti se da malo pogledaj temu otpočetka, imaš i pojašnjenja i slike.
S batatom je lakše nego s flancima paradaza (barem meni). Ako što treba pojasniti samo pitaj.

I ja se polako propremam. Unijela sam batate sa balkona i krajem 2. mj idu na zemlju. Veselim se i pravljenju flanaca, i sadnji i naravno vađenju batata. Ma veselim se svemu što ima veze s batatom.

SanjaLucija

Aktivni član
Tu od
20 Lis 2015
Poruka
289
Prva ovogodišnja presadnica :icon_pidu:

21o1yd4.jpg

Nego, imam pitanje za znalce.
Kad posadim batat, nakon nekih mjesec dana dobro ga ogrnem i na taj način dobijem uzdignute redove. Gledala sam nedavno emisiju vrtlarica gdje je rečeno da je to pogrešan postupak i da se prije sadnje trebaju napraviti uzdignuti redovi i u takve uzdigute redove posaditi presadnice batata.
Da li je to točno? Trebam li poslušati taj savjet ili da i dalje radim po svom, mada ne mogu shvatiti u ćemu je razlika.

Diliger, Dane ... kako vi sadite?

Dillinger

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2015
Poruka
433
Točno je Sanja.Gredice se formiraju prije sadnje.Batat ne treba ogrtati nakon sadnje.
Razlika je u tome što se uzdignuta gredica smatra minimalno 20-30cm visine i tako se podiže strojno lakša je manipulacija nego kada je posađeno.
Imam negdje sliku moram potražiti .....
Znaći nakon obrade tla ide formiranje gredice sa ili bez folije pa onda sadnja na kraju.I čeka se vađenje što se tiče gredice nema više nikakvih manipulacija s njom.

Dillinger

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2015
Poruka
433
Ma da ne tražim sad imaš na stranici pa pogledaj pod slikama sa i bez folije sve napravljeno čekaju presadnice sadnju :)

Dillinger

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2015
Poruka
433
Di ste ekipa.
Kakvo je stanje?
Jel polako krećete u novu vegetativnu godinu.

Dillinger

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2015
Poruka
433
Narudžbe su spremne za sadnju i isporuku.(35.000 presadnica)
Još mi fali 10.000 presadnica za svoje potrebe za sadnju (10.000kom imam ) sadim 20.000 biljaka na 5.000m2 + malo koji kvadrat više.
Idući tjedan uzdižemo gredicu ,folija pa sadnja prvih 10.000kom i tako sve u svemu nije dosadno. :)

Dillinger

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2015
Poruka
433
Najvjerojatnije.Ako misliš na mraz za moj kraj ga nema na vidiku,a i trebam nešto ranije gomolja od ostaloga.

Najnoviji postovi

Na vrh