• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Batate

Mrav1312

Novi član
Tu od
24 Lis 2016
Poruka
21
Hvala dillinger na odgovoru...zalijem svaki dan biljke sa cca 3dl po biljci i za sada fino napreduju,osim sto sam danas primjetio da tu i tamo koji list zuti ali valjda je to od vrucine,nista previse....
Istina da se nakon konstantnog zaljevanja napravila pokorica pa cu sutra uzeti malu motikicu pa cu razbiti tu pokoricu oko sadnice.
Pozdrav
 

Dillinger

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2015
Poruka
433
Mrav što se tiće listova koji žute ,inaće žute od starosti pa počinje polako venuti ali zato raste novi pa se skoro i ne vidi a i vrućina radi svoje.E sad da si skratiš vrijeme s zalijevanjem ja bi napravio sljedeće:razbi pokoricu kompletnu na gredici gornji sloj između biljaka malo skini(u redu ) dobro zalij natopi vodom i zatvori taj sloj tlom da se sačuva vlaga.Usput i podižeš malo gredicu pa se riješavaš pokorice.Pozdrav.

On je prical o nekom ljubičastom krompiru,i rekel je da se zove batat ak se dobro sjećam. I sve frkne u Dubrovnik.

A sadi gomolj ili sadnicu,inaće postoji i ljubičasti krumpir ali isto kao plavi nije batat.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

Dillinger

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2015
Poruka
433
Pozdrav i dobrodošla Agronomija Info (vjerujem da je autorica ovog članka) :) lijepo sročeno u tekstu samo što imam par primjedbi na tekst gnojidba je NPK 7:14:21 u količini od 500 kg/ha, odnosno približno slične NPK formulacije
u kojoj dušik ne smije bit prisutan više od 15 %,u tekstu bi se dalo zaključiti samo čista hranjiva kako je navedeno.
Druga stvar je da tržište ne zahtjeva dužinu gomolja nego samo gramažu iste.
Prinos je za komercijalnu proizvodnju cca 1kg/biljka (ovo 3kg po biljci ili do 3kg je preeeeeeee.......... :)
Nakon vađenja i stabilizacije gomolja čuva se na 75% relativnoj vlazi zraka i temperaturi oko 12stupnjeva na 15 stupnjeva gomolj će uz vlagu zraka početi klijati i kao takav neće biti za stavljanje na tržište.No sve je to za ljude tako da mala ispravka neće škoditi još jednom dobrodošla.
 

AgronomijaInfo

Novi član
Tu od
15 Lip 2017
Poruka
6
Hvala na korekcijama! :)

Ovi podaci koji su navedeni dobiveni su sa "terena". Vjerujem da prinos ovisi o mnogo parametara. Rokovi sadnje te agrotehnika uvelike pridonose povećanju prinosa. Ukoliko se to "pogodi" i još vremenske prilike budu naklonjene, mislim da je moguće postići i više od 1 kg prinosa po biljci, rijetki možda i kotiraju prema dva ili više. Ali eto, sa sigurnošću mogu reći da je realno za očekivati 1,5-2 kg po biljci.

što se tiče čuvanja dobila sam informaciju da na temperaturi nižoj od 13 °C batat otvrdne i poprimi nešto čudniji okus te da je iz tog razloga preproručljivo da se skladišti na temp oko 15 °C.
Svjesna sam činjenice da na višoj temp i vlazi gubimo dio početne mase zbog raznih fizioloških procesa.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

Dillinger

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2015
Poruka
433
Batat se na svijetskom nivou proizvodi na preko 10.milijuna ha, , a najviše u Aziji, Americi, Africi, Indiji i Japanu.
Prosječni prinos iznosi na globalnom nivou 13.2t/ha WSA podaci.
Najproduktivnija proizvodnja dolazi iz Senegala gdje je prosječni prinos 33.3t/ha.
Zanimljivo je da je Izrael podnio izvještaj WSA-u gdje su proizveli 80.t/ha.(Naravno metoda uzgoja nije ista kao kod nas)
U Europi je batat posađen na oko 5000 ha, a jedini veći proizvođači su Portugal, Španjolska i Italija s prosječnim prinosom od 15- 20t/ha.
Jako teško da se može kod nas proizvesti 54.000kg (54tone po ha ) komercijalnog gomolja.
U svojih 11 godina proizvodnje batata vršena su ispitivanja i nošeni gomolji (uzorci) na analizu i ovo se je pokazalo kao optimalna vlažnost i temperatura.Naravno da gomolj otvrdne jel se povečava suha tvar i kalira ali ne mijenja okus.(bar nas nisu nikada obavijestili da je promijenio okus).A što se tiće kvalitete gomolja jedino je Izraelski kvalitetniji od našega.

Da me se krivo nebi razumjelo ,puno ljudi je pravilo analize i izračune pa ušli u proizvodnju na hektar ili dva zadužilo se a na kraju je prinos bio 1kg po biljci a računali su 2-3kg,ne kažem da ne može dati i više ali gledajući ukupan broj biljaka po ha i pričati o 54-81 tone je zbilja neprihvatljivo.Druga stvar je u vrtu i na 100-200 zasađenih biljaka ali o komercijalnoj proizvodnji stvarno neprihvatljivo.Moram eto napomenuti i konoplju svi su pisali prinos od 2000kg/ha a nažalost prinos je do 1000kg po ha.Vjerujem da se slažete s mojom konstatacijim da je bolje pisati o manjem prinosu nego o večem u komercijalnoj proizvodnji. :)
 

AgronomijaInfo

Novi član
Tu od
15 Lip 2017
Poruka
6
dapače, volim konstruktivne polemike.
mislim da ovdje miješamo "komercijalni prinos" i "prosječni prinos"

možemo li smatrati da je svaki prinos ujedno i komercijalni?
 

Dillinger

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2015
Poruka
433
Ako se slažete s mojom konstatacijom da svi članci o uzgoju batata spominju ukupan broj biljaka po ha npr.25.000 biljaka i sad prosječni prinos po vašoj tvrdnji 1.5kg-2kg iznosi 50.000kg gomolja.(U stvarnosti to nije tako)
A komercijalni gomolj je u stvarnosti na ukupan broj zasađenih biljaka x1 kg cca 25.000-5-6.000kg iznosi 19.000kg komercijalne vrijednosti.
Tako da ne možemo pričati da je svaki prinos ujedno i komercijalni.
:)
 

SanjaLucija

Aktivni član
Tu od
20 Lis 2015
Poruka
289
Agronomijainfo dobro doši na temu o batatu.

Ja batat čuvam na zatvorenoj lođi pri temperaturi cca 7-8 stupnjeva i ostaje savršeno očuvan do proljeća. Kakvog sam gaubrala takav i ostane pri ovoj temperaturi. U proljece kad se temperatura digne počene kalirati i klijati.
Prošli tjedan sam pojela zadnji batat i sad čekamo jesen. Dakle ovih 15 stupnjeva mi se čini mrvicu previsokom temperaturom. To je moje laičko mišljenje temeljeno na mom skromnom 5-godišnjem iskustu.
 

SanjaLucija

Aktivni član
Tu od
20 Lis 2015
Poruka
289
Moram vam ovo ispričati. Moja susjeda vrtlarica došla prekjučer kod mene u vrt sa prijateljicom da vidi moj batat. Da ne ulazim previše u detalje ... stvar je u ovome.
Žena je otišla na plac kupiti par flanaca batata da posadi u vrt, no prodavačica ju je uvjerila da se batat ne može uzgojiti na otvorenom nego isključivo u stakleniku. I da ne postoji osoba koja može uzgojiti batat u vrtu. Da je to nemoguće.
Što drugo reči nego svašta!!! Ako već prodaješ batat onda se raspitaj o kulturi koju prodaješ.
Imala sam 3 rezervna flanca i dala sam ih ženi koja je bila totalno zbunjena.
 

AgronomijaInfo

Novi član
Tu od
15 Lip 2017
Poruka
6
Ako se slažete s mojom konstatacijom da svi članci o uzgoju batata spominju ukupan broj biljaka po ha npr.25.000 biljaka i sad prosječni prinos po vašoj tvrdnji 1.5kg-2kg iznosi 50.000kg gomolja.(U stvarnosti to nije tako)
A komercijalni gomolj je u stvarnosti na ukupan broj zasađenih biljaka x1 kg cca 25.000-5-6.000kg iznosi 19.000kg komercijalne vrijednosti.
Tako da ne možemo pričati da je svaki prinos ujedno i komercijalni.
:)

e upravo sam na to aludirala, nije svaki prinos ujedno i komercijalni. vjerojatno je ukupni prinos veći od onog koji je komercijalni.

naravno da cijenim sve što kažete, ja ne uzgajam batat i svjesna sam činjenice da se teorija i praksa jaaako razlikuju.

SanjaLucija hvala na dobrodošlici. Evo baš sam iznenađena sa temperaturom koju ste naveli. Nisam još nikada čula da netko čuva batat na tako niskoj temperaturi
 

SanjaLucija

Aktivni član
Tu od
20 Lis 2015
Poruka
289
Ta temperatura paše, bar u mom slućaju, batatu, krumpiru, luku i češnjaku. Stavim ih u sanduk i prekrijem tankim stolnjakom. Dobro se drže. I srećom da je tako jer ga drugdje nema gdje držati.
 

Mrav1312

Novi član
Tu od
24 Lis 2016
Poruka
21
Lijepo je procitati tolko savjeta od pravih znalaca...moj batat fino napreduje,cak su se i slabije sadnice fino primile,razbio sam pokoricu,ovaj tj cu jos jednom posto svaki dan zaljevam pa se napravi kora oko sadnice....jedino sto sam primjetio da mi nesto gricka batat,nije na puno sadnica al se nade...evo slike
keagrn.jpg
fjjcsm.jpg
25h39kj.jpg

PS: primjetio sam puno mravaca oko sadnica,mozda mi se osvecuju zato sto sam posudio nadimak :p
 

SanjaLucija

Aktivni član
Tu od
20 Lis 2015
Poruka
289
Pozdrav batatoljupcima.

Danas sam čula jednu informaciju i treba mi vaša potvrda.

Ja uglavnom uzgajam batat bijelog mesa. 90% je bijelog mesa, a 10% narandžastog.
Prijateljica je bila u Slavoniji u posjeti prvoj hrvatskoj farmi batata i tamo su se upustili u razgovor o uzgoju. Kolegica je spomenula da joj narandžasti batat ne uspijeva niti približno kao bijelomesi. Em je sitan em ga ima malo.

Sad dolazimo do onoga što me začudilo. Naime gospođa je pitala da li radimo flance na isti način kao i za bijelomesi batat. A radimo na isti način. Odgovor je bio da je to razlog lošeg uroda narandžastog batata. Bijelomesi batat se otrgne od krumpira i pikira, a narandžasti se ne smije otkinuti nego šišati. Dakle prema njima mora se odrezati iznad ... nikako odvojiti od krumpira i tako odrezanog zapikirati.

Ekipa?
Dillinger? Ti proizvodiš tisuće flanaca ... da li je to tako? Zbunjena sam :s:
 

Dillinger

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2015
Poruka
433
Mrav nemaš brige za to što gricka ništa mu neće biti.

Sanja prva farma batata? Ajme baš me zanima tko je to pošto prvi put chujem.(možda K.P.) :)

Znaći za batat nema nikakve veze dali se trga ili reže s gomolja ja sam radio i jedno i drugo i ista stvar je jedinja razlika je u tome što se dobije malo veći broj biljaka ako se reže ( ali taj broj daje slabije biljke ,iz razloga što se kidanjem provocira dalje kretanje iz spavajučih pupova nove izdanke)

Kako kolegica kaže naranđasti ne uspijeva kao crveni( bijelo meso).Točno.

1.Postoji cca 400 vrsta batata.

2.Sorte u HR su Beauregard ,Carolina ruby, Purple te druge sorte koje su manje zastupljenje ili ih uopće nema kod nas su Bush Porto Rico,Carver ,Centennial ,Covington,Frazier White,Georgia Jet,Hernandez,Jewel,Korean Purple,Vardaman ,Tainung 65,Regal ,Nancy Hall,Maryland 810 itd......................

3.Najzastupljeniji u cijelome svijetu je naranđasti gomolj te njegove vrste.

4.Znaći svaka vrsta batata nije i neće biti ista ni s prinosom ni sa dozrijevanjem(nalijevanjem gomolja) odnosno vremenom vegetacije.
 

SanjaLucija

Aktivni član
Tu od
20 Lis 2015
Poruka
289
Hvala na pojašnjenju.
Nije to pojašnjenje meni sjelo, ali Bože moj, ne može čovjek sve znati. Dozvoljavam da mogu pogriješiti i da se uvijek može puno toga naučiti.

Koja farma moram opet pitati. Rekla mi je prijateljica ali nisam upamtila. Znam samo da je iz Slavonije i da su prvi u HR počeli sa uzgojem batata.
 

Dillinger

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2015
Poruka
433
Sanja ukratko da ti kažem :) ta gospođa što je rekla da ima veze s rezanjem ili kidanjem flanaca nema apsolutno nikakve veze s prinosom.Isključivo je vrsta batata u pitanju a ne način proizvodnje flanaca kidanje ili rezanje.
 

SanjaLucija

Aktivni član
Tu od
20 Lis 2015
Poruka
289
Ovo što sam napisala u svom zadnjem postu da mi pojašnjenje nije sjelo - to se odnosilo na pojašnjenje gđe koja je rekla da se flanci moraju šišati.
Malo sam čudno napisala post pa da ne bi pomislio da se odnosi na tebe. Ti znaš da je moje poštovanje prema tvom znanju i iskustvu ogromno. Što si naravno i zaslužio svojim trudom, znanjem i nesebinim pomaganjem svima nama.
 

Najnoviji postovi

Na vrh