• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

BELARUS opća rasprava

avialias

Aktivni član
Tu od
10 Ožu 2011
Poruka
527
Ekipa pomagajte ...

Tast ima MTZ 820 1999 godina. I muka isusova je orati s tim u brijeg.
Upalim prvu vuču i još okreće pa moram i blokadu paliti a ona je smještena na lijevoj strani glavne konzole kao ručkica s federom koju moram drzati zategnutu prema sebi cijelo vrijeme dok blokadu zelim.

Da li se to može nekako preraditi (jednostavno) da je aktiviram i da ostene aktivna dok ne je ugasim?

Totalno je teško to držati lijevom rukom u uktivnom radu, desnom rukom drzati volan i onda jos gledati nazad da li se plug štopa i da li se ore preduboko....

Ruska katastrofa , sunce im ozeblo...
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,067
Ona je tu zbog toga što je povezana naprijed na stub volana , a kada namoraš volan ona se sama gasi .

E sad , mnogi postave zračni ventil pa sav taj sistem zaobiđu . A bar tih ventilića imaš kakva ti volja.
 

avialias

Aktivni član
Tu od
10 Ožu 2011
Poruka
527
ma ova se gasi odmah cim pustim...I nije napred kod volana nego lijevo i koliko vidim u dokumentima imaju dva tipa blokade...jedna je s tri opcije off, auto i on, ovdje ja imam samo neku malupolugu koju polukruzno okrecem sebi...
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,067
Pa ta polugica trebala bi biti povezana na ventil koji se nalazi na stubu volana.
 

Belarus

Novi član
Tu od
6 Pro 2012
Poruka
15
Pozdrav svima! Vidim ima ovdje svakakvih mišljenja i svi imamo pravo na svoje mišljenje svakako, samo bi htio napomenuti da sam pred 20 godina kupio novog rusa 952, radio sam na svakakvim traktorima od detza,, fentda do ovih manje popularnih kao rus, torpedo imt itd, u tih 20 godina nisam nikada imao nikakvih problema sa getribom, mjenjačem općenito niti sa motorom, do duše ima nekih 6000 radnih sati i evo ovih dana sam promijenio potisni ležaj lamelu i košaru kvačila jer mi se zbog smiješne cijene dijelova nije dalo mjenjat samo capice na košari pa sam naručio cijelu. Moja osobna predpostavka je da samo neznanje upravljanja dovodi do gore navedenih kvarova, da je kompliciraniji od ovih ostalih navikanih traktora pogotovo ove naše stare verzije to stoji ali da je radi takve izvedbe i radi vizualno loše završne izvedbe ne kvalitetan to bi bila laž. Inače ja sam mehaničar i radim traktore redovito
Pozdrav, majstore! Već kad smo kod toga imam i ja 952 staru liniju 99god. Zanima me pošto sam mjenjao kvačilo znači košara lamela druk ležaj i sad mi klizi lamela, kako ju naštelati molim vas ako znadete?!
 

Mifu

Novi član
Tu od
23 Lis 2020
Poruka
14
Pozdrav ekipa. Da li ima neki majstor koji bi u okolici Zagreba složio getribu na MTZ 552? Konkretno pojeden je zupčanik rikverca i treba vadit getribu.
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,067
Ako je samo zupčanik rikverca (onaj ma maloj pomoćnoj osovini) ne moraš vaditi cijeli mjenjač vani . Rastaviš ga na spoju mjenjača i zvona i može se razčeprkati na licu mjesta
Nije zgodno ali može .
 

krckrc

Član
Tu od
19 Lip 2011
Poruka
72
Pozdrav, molio bi nekog da mi objasni kako promijeniti klin koji drzi prednji trap na mtz 820. Dali je potrebno skidati cijeli trap ili se ga moze izbiti van?
Hvala
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,067
Ako samo mijenjaš bolcne treba da možeš i na licu mjesta.
Možda ti za zadnju bude smetala spona upravljanja.
 

lordmorpheous

Novi član
Tu od
11 Stu 2020
Poruka
24
Kad već ostali nemaju problema sa svojim MTZovima, da ja pitam za savjet.
Pozdrav forumaši, nadam se da ste svi dobro i zdravi!

Uglavnom otac mi MTZ 82.1 2000. godište. (tako barem piše na onoj pločici na kabini, na haubi piše MTZ 820 de luxe)

S traktorom stvarno nije bilo problema otkako je nov kupljen 2000. godine. Jednom mijenjan ležaj na lijevom zadnjem točku i to odmah nekako kad je traktor bio nov (možda 2001. godine) i konusno tanjurasti od prednje vuče na prednjem mostu prije 15ak godina.

Zadnjih 10 godina se stvarno malo koristi traktor s obzirom da radi samo 5ha zemlje. (2000-2004 smo radili oko 35-40ha od tada smo na ovih 5ha)

Međutim prošle godine traktor stajao preko zime 4-5mj bez paljenja, bez ičega. I trebalo je krenuti u proljetne radove, te stari kaže da je prije nego će traktor parkirati u garažu zamjenio ulje u motoru, očistio filter ulja, promjenio uloške u filteru za zrak i ulje, i oprao traktor miniwashom.
Kaže upalio traktor ono mu hidraulika prestala raditi tj. može dići poluge i spustiti, ali kad stavi u plivajući hod hidraulika stoji kao u neutralnom, ne mogu ni gore ni dolje poluge. Zakači plug 3 braze od 900kg podigne ga, stavi u plivajući hod plug stoji u zraku, objesi se na plug na zadnju stranu da napravi što veću polugu, kaže plug ne mrda ni milimetra, a u plivajućem položaju.

Zovne stari dvojicu seoskih baja, koji ovako u fušu popravljaju traktore, dođu pogledaju, isprobaju kažu otišao ti razvodnik, moraš kupiti novi. Stari šta će, posluša ih,nađe novi razvodnik u Gibnju, kupi - 1600kn.
Baje zamjene razvodnik, hidraulika isto radi, prislino gore i dolje, u plivajućem ni da mrdne. Ispostavi se na kraju da su "poluge (mene podsjeća na ramena izgledom)" toliko zapekle da samo klip kad gura ili vuče ih može pokrenuti. Skinuli ta "ramena", grijali brenerom i razradili, stavili nove mazalice, podmazali, rade kao nova. Hidraulika ispravna.

Međutim, tu su samo krenuli problemi s hidraulikom. Kako su mijenjali razvodnik, skidali su hidroblokadu (hidopojačivač) koja od tada negdje curi (pretpostavljam gore na pokretnoj osovinici) i da je vjerojatno već bila dotrajala i da je trebalo da se malo "mrdne" da procuri. Nadalje, na razvodniku s gornje strane (pretpostavljam da je to povratni vod u rezervoar ulja hidraulike) ima spoj "koljeno" s razvodnikom koji se montira na 3 vijka, jedan od tih vijaka kojem je baš teško pristupiti (s bočne strane traktora ne da to koljeno, a s prednje strane traktora ne da kabina da imaš dobar pristup to vijku) ga nisu dobro stegnuli, stavljali su 2-3 podloške i glupirali se, pa curi i tu (mislim da su stavili i staru brtvu i da ona također ne brtvi pravilno)

Nadalje, pomjerili su na klipnjači od hidrauličnog cilindra graničnik jer eto po njihovoj procjeni poluge se previše dižu. Kako su to uradili, ako se podigne do kraja graničnik pritisne onaj mali ventil na hidrauličnom cilindru. I to je radilo dobro 2-3mj a onda su počele jako velike količine ulja da cure na taj ventil bio on pritisnut ili ne.

Uglavnom, kako sam slobodan sljedeća dva mjeseca zbog promjene posla, odlučio sam sa starim da riješimo te nedostatke. Prvom smo krenuli zamjeniti hidraulični cilindar (kupili novi u Masiva Bjelovar za 620kn, ne znam koliko je kvalitetan, ali s obzirom da sam zvao nekog dečka iz Strizivojne da mu pošaljem cilindar ne reparaciju, lik mi je odogvorio da mi je jeftinije kupiti novi nego da mi on reparira, pa sam kupio novi).
Krenuli skidati cilindar, skinuli lijevi zadnji kotač, oslobodili rezervoar.. i ne možemo da izbijemo bolcnu s kojom je klip spojen za traktor. Na toj bolcni također ima i "viljuška" koja se koristi za rasterećenje hidraulika ako se ide na neki dalji put da priključni agregat ne bude cijelo vrijeme na teret hidraulici.

Ima li tko kakav savjet kako izbiti tu bolcnu? Bolcna prolazi kroz viljušku i 3 ljevena uha. Klip ima lufta i slobodan je oko te bolcne. Ta 3 uha su zavrnuta u šasiju traktora s 4 vijka, možemo li odvrnuti ta 4 vijka pa tako izvaditi sve komplet? Također je li to ujedno i poklopac od diferencijala? Razmišljam da skinemo tako kompletno pa ćemo brenerom zagrijati i pokušati izbiti bolcnu.

ps.
Napisao sam veliki tekst jer ću vjerojatno imati sljedećih par dana jako puno pitanja. Nadam se da nisam pretjerao.

Lp
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,067
Skini tu komplet ploču zajedno sa klipom pa napolju probaj presom ili grijanjem hlađenjem .

Pitanje je dal' je zapekao ili se deformisao pa ne mrda.
 

lordmorpheous

Novi član
Tu od
11 Stu 2020
Poruka
24
U redu. Probat ću sutra pa javim kako je prošlo. Što se tiče hidroblokade, može li se ona reparirati, prebrtviti oko polugice? I kakve mi gumice/ brtve trebaju ako se to može odraditi? (s obzirom da mi na prvi pogled izgleda kao da oko polugice curi ulje)
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

lordmorpheous

Novi član
Tu od
11 Stu 2020
Poruka
24
Na polugicu što se zakreće kad pališ blokadu, čini mi se da oko nje curi.
 

Prilozi

  • blokada hidraulična.jpg
    blokada hidraulična.jpg
    54.3 KB · Pregleda: 31
Posljednje uređivanje od moderatora:

lordmorpheous

Novi član
Tu od
11 Stu 2020
Poruka
24
Napredak je sljedeći:
1. klip sam uspio skinuti, pokušao prvo odvrnuti 4 vijka što drže taj poklopac, bez uspjeha jer sam slomio jedan produžetak od nasadnog ključa tj zalomio mi se u gedori (trebaju dva da se naštiklaju) da se može dohvatiti iz kabine. I onda sam uzeo malu fleksu, ploču za inox i isjekao bolcnu, izvadio klip, izbio komade bolcni iz ušiju jedan po jedan.

2. prešao na hidroblokadu, i milslio sam je skinuti i zamjeniti te "O" prstenove, međutim ne mogu da priđem željeznom crijevu s kojim je spojena hidroblokada i orbitrol. Skinuo sam limove s lijeve strane i na sredini, ali jednostavno nema dovoljno manevra klučem da popustim vijak. Može li se to tako otpustiti ili ću morati skunuti kompletnu istrument ploču da imam bolji pristup (nadam se da ne)


Izgleda da ću morati skidati instrument ploču, ima li tko kakav link za elektro shemu na mtz 82.1?
Tražio sam na yt video kako se mijenja hidroblokada, lik na videu skine kabinu komplet.. ipak mi se čini lakše skinuti instrument ploču.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

lordmorpheous

Novi član
Tu od
11 Stu 2020
Poruka
24
Zna li tko gdje mogu pronaći električnu shemu osigurača za Belarus?
Kako sam popravljao hidroblokadu i dizao instrument ploču otkačile su mi se 3 žice s desne kutije osigurača. (imam 3 žice s žabicom, a 8 mjesta toj desnoj kutiji osigurača gdje ih mogu utaknuti)
 

4340

Dobro znana faca
Tu od
2 Ožu 2018
Poruka
364
Mijenjao sam prijatelju kvačilo (i još hrpa drugih poslova) i sad me zanima dali postoji na toj novoj korpi neke blokade koje treba maknuti nakon montaže ???? Postoje na njoj tri vijka koji mi se čine da nebi trebli biti????

Traktor je belarus 82.1 .
 
Na vrh