• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Berači kukuruza - vučeni

#Pajdaš

Aktivni član
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
135
kako koji kraj...ja zrno što berem nisam imao ispod 19 na predaji...fao 300...a za klip sijem 572...to sigurno ima još veću vlagu...
prosle godine kolega radio ogled 12 hibrida od fao 300 do fao 600...
nijedan nije imao vecu vlagu od 12%, datum skidanja mislim 12.08...2023 je isti pokus radio, samo je bilo 10hibrida, tad se vlaga kretala od 9 do 13 i zetva bila prvi tjedan u 9mj.
ja sam prošle godine u ovo vrijeme, 26.7 mislim bio datum, išao brati u klipu, odustao nakon 3 bunkera koliko se krunio..a 05.08 ovršen sav sa vlagom od 9-11%

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,047
Nemam pojma o ovoj temi, ali čuo sam da manje vlage ima u zrnu koje se kasnije bere kad klip "padne". Jedini je problem što se životinje hrane po zimi!

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,374
ja već 2 ili 3 godine sve kaj sam u zrnu bral, bral u 9mj i vlaga mi bila od 18-21... sijal dekalb, rwa gloriet..a 572 u klipu se prošle godine jako malo krunil... pričal mi čovjek koji na jednoj drugoj lokaciji bere u zrnu i veli da ispod 21 vlage još nije bral..

Marko1986

Iskusan lik
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
998
Ja vec godinama pioneer fao 300 i 400 spremam na hrpu s vlagom do 17%. Lani je bila vlaga 15.5 pioneer 9241. Kombajnirano krajem 9 ili pocetkom 10 mj

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,923
Upravo tako, samo većina ne razumije da uz sat rada berača ide i sat rada traktora, a učinak je slab radi jednog reda, pa kipanja, pa hrpa okretanja (jedan red je u pitanju).... kada naiđe kraća parcela - onda je tek veselje.

Pravo pitanje je koliko rali pobereš na dan, koliko je to radnih sati traktora i koliko naplaćuješ radni sat svog traktora. Kada sve zbrojiš to je ispod realne cijene koštanja tog posla (ako radiš jednorednim beračem). Naravno mnogi će sada reći kako je njima dovoljno da pokriju naftu, ali to je pušiona kada tako razmišljaš. Podereš traktor, berač i sebe, naradiš se - i naplatiš naftu. Razumijem jedino ljude koji rade sebi i svojima, pa se to onda naplati na neki drugi način. Ako planiraš ići u uslugu onda treba nabaviti višeredni samohodni berač jer to ima nekakav učinak sa kojim se možda čak i može nešto zaraditi. Sa jednorednim beračem nema zarade po tim cijenama.
Usluge radim jako malo, možda 4-5 rali poberem onak usput i to je to. Nema se više ni vremena za nešto ozbiljnije a i beraču je ovo 38 sezona branja tako da ga malo čuvam i za sebe.
Kod nas većina bere u klipu i to su većinom parcele od 0.5 do 1 rali. Stoke više nema, nešto još malo svinja i kokice i pilići je od životinja. Ljudima se neda, ne isplati itd itd.... Kupuje se po trgovačkim centrima, domaće se teško proda čak i kad se daje nešto jeftinije.

Čovijek mi danas došao po vreću ječma i dobro da nije svako zrno pregledao posebno kolko je cijepidlačio. Mislim da mu je to prva i zadnja koju je kupio kod mene.

Marko1986

Iskusan lik
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
998
Ja takvim kupcima poklonim jednu vrecu i velim im da vise nemam za prodati. Ali sve manje ima ikakvih kupaca jer nikome ne treba nikakva stocna hrana

Najnoviji postovi

Na vrh