• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Berači kukuruza

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
Ajde samo što prije postavi slike na forum, imam i ja takav Zmaj :)

evo slika:

planirao sam ga već prije kupiti, prije par mjeseci, čovijek više nije stavljao u oglas, pa sam mu se javio, da vidim jel prodao......i nije

otišao pogledati, za tu cjenu OK stanje, čak i bolje nego što sam mislio......rama od koša na slici izgleda slabašno, ali je dobro napravljeno......

jedini problem, stajao je vani......to nevolim......pa je tako "malo hrđav"

lufta na raketama ima malo, al to će još raditi......

gume na komušačima dobre, osim onih iznad komušača, te ću neke morati zamjeniti, gume imam, samo treba izrezati.....

lanci su dobri, remen od tarupa dobar......noževi dobri od tarupa, vjerojatno su skoro i zamjenjeni.......

jedino moram rješiti remenicu, koja pokreće komušače, nju je netko zavario gore, pa je pukao var i sada šeta po toj osovini, ili ću praviti osovinu, ili ću ju i ja probati zavariti......

nesviđa mi se transporter (elevator) klipa koji nosi u bunker, dosta je uzak, to bi trebalo proširiti.......

to je otprilike TO......

šanana, napiši mi svoje mišljenje po onom što vidiš na slikama.....

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Da....i moj je isti takav samo je drugačije izveden bunker i mislim da ima duže rudo. Ja imam širi transporter straga i u globalu prezadovoljan sam s beračem, za svoje godine i poderanost radi bolje od svakog sipovog što se tiće čistoče klipa u bunkeru.
Največi problem zna biti sječkara, no mi smo ju riješili jednom zauvijek, stavljeni su samo-podesivi dvoredni ležajevi i to je sad za vjeke vjekova, samo mora uvijek biti podmazano. Isto tako i rakete, uvijek podmazane, pogotovo dolnje strane, o tom samo vodi brige, te da bude dovoljno ulja u sve 3 getribe ne Zmaju.

A sad što se tiće ovog tvog....hmmm...hrđav je to svakako, vidi se da nije čiščen i održavan...ali to je samo vanjština...nemora ništa značiti.
Mislim da i nebude to tako loše, moraš ga samo malo dotjerati, izvrti ga malo, provjeri stanje ležajeva na svim remenicama i španerima oko getriba, pogotovo oko prve pogonske, tu je najviše opterečenja. Zatim uvlačni dio....ne vidi se najbolje sa slike, ali izgleda da nije ništa povijano, provjeri stanje uvlačnih lanaca i njihovih vodilica-lančanika, eto ukratko....
Imam njegovo original uputstvo za rukovanje i održavanje pa ako zapne tu sam.

aNaNa001-1.jpg

aNaNa002-1.jpg

aNaNa006.jpg

aNaNa011.jpg

i moj zmaj
aNaNa032.jpg

Kićo

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2008
Poruka
1,804
Ivane koliko si dao za berac ako nije tajna? Nekad davno sam i ja imao takav.

B

Bobo

Guest
Ivane, daj adresu na PM imam obadvije knjige od ovog beraca da ti posaljem. Meni ne trebaju i ja sam ih dzabe dobio. Nisu u nekom bajnom stanju ali mogu posluziti.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
Odlicno Bobo,volio bi procitati uputstva za taj berac,pa posaljem adresu kada dodem kuci,preko pp
Tajna nije,cjena 500e,sto mislim da i nije puno,da samo sebí odradim,on je otplacen,a citam da ljudi za ugradnju bunkera traze samo 300e

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
nisam pametan al ipak mislim da je 35 lakši i okretniji po bregima
obrnuto. za brege je 40 rođena, razmak kotača na osovini je širi i time smanjena mogučnost bočnog prevrtanja,kak je večinom zadnjih godina kukuruz nikakakav klip je jako nisko i 35 ga nemože pobrati dok na 40 možeš spustit i dizat heder kako želiš, raspitaj je kod ljudi koji su imali 35 a poslje 40.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
To je tačno , i meni se desilo da mi je klip veoma nisko i nisam ga moga brati , ali 35ica je sasvim dobar berač

Ivane , to ti je isto kao da ti ga neko džaba dao , čuo sam dosta dobre riječi o tim beračima jer imaju valjkastu beračku sekciju i ona mnogo više odrađuje nego ona sa kidaućim pločama , u svakom slučaju dobra investicija :prayer:malo šmirgla,antirosta i farbe i ima da bude da ga nemožeš prepoznati
Ja bi na tvom mjestu zamijenio što više ''vitalnih'' ležajeva jer je dosta stajao

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
Stajao je od prosle godine,u pogonu nista nelupa,samo trebam rjesiti remenicu koja pogoni komusac....
Za sada nebi nista dirao,jer moram brati,pa kada sebi odradim,onda cu vidjeti sto sve nestima,pa krenuti u sarafanje i farbanje....
Kako je najbolje ocistiti hrdju sa bunkera,tamo je najvise ima?
U kojoj brzini bi trebao tjerati taj berac sa mtz 82?
Ili koliko otprilike km/h se tjera dvoredni,da nebi pretjerao,jel sve isto kao i kod jednorednog?
Ako bude srece,sutra bi ga trebao probatí....

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
Tjeraš ga onoliko brzo dok ne zaguši :mrgreen: onda prebaciš brzinu manje i tjeraš bez problema , neznam za K2 , možda bi ti odgovarala negdje 4-5 brzina , zavisi u kakvom je stanju berač i dali je ubrzavan

A skidanje hrdje , pa pjeskarenje :roll: kao što sam ja uradio
I nemoj ga farbati dok ga ne središ mehanički ako ti se već ne žuri , ako ga ofarbaš ranije onda ćeš zeznuti farbu dok budeš šarafao

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
tako je, berač odlično funkcionira......jako dobro čisti, obzirom da je kukuruz jako suh......i to već na otkidačkim valjcima, na komušače dolazi čist......

moram još jedan lim srediti i mogu početi s branjem.....

zadovoljan sam s tom investicijom......

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
tako je, berač odlično funkcionira......jako dobro čisti, obzirom da je kukuruz jako suh......i to već na otkidačkim valjcima, na komušače dolazi čist......

moram još jedan lim srediti i mogu početi s branjem.....

zadovoljan sam s tom investicijom......

Eto i još jedan dokaz da MK2 odravi največi dio posla več na otkidačkim valjcima ilitiga raketama....isti slučaj ko i kod mene, ako se to dobro podesi na komušač dolazi več čist kukuruz, najviše zbog tog i volim taj berač :)

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
šanana, kako se kod tebe okreće tarup????

kod mene prema nazad......kažu da je tako najbolje tarupira........dok kod sipa sam vidio da ide prema naprijed.......jel tu postoji neko pravilo???? kako k2 treba okretati????

D

DF-germany

Guest
u mene u sip 40 se okreće naprijed, i mislim da je to logičnije, jer time baca komušu nazad iza berača, a i u slučaju kakvog loma (jer tu je najveća brzina), krhotine više lete dolje ili nazad

D

denigb

Guest
sip kk 30 našao povoljno dal je to dobar berač i jel puno lošiji od eko 3500

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
šanana, kako se kod tebe okreće tarup????

kod mene prema nazad......kažu da je tako najbolje tarupira........dok kod sipa sam vidio da ide prema naprijed.......jel tu postoji neko pravilo???? kako k2 treba okretati????

I kod mene se okreče unazad, zna se recimo desiti da komadić kukuruzovine doleti u kabinu, zna me opizdit i po glavi ako ne pazim :)

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
ok, onda je to rješeno, da se treba okretati prema nazad.....danas sam sredio i lim ispod uvlačnih lanaca.....i sutra krećem u posao.....samo, imam još jedan problem oko promjene pto sa 1000 na 540, al se nadam da to sutra budem rješio......

Najnoviji postovi

Na vrh