• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Berači kukuruza

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Jedan naš seljan je svoj berač ubrzal,promjenil mu je neke zupčanike,bere uslužno,kad ga uključi verač zuji i vrti se ko blesav na ler gasu,zetorom 5211 ga vuče kad nema trave u 2 brzoj,kad je gusto i trava 1brza.
Leti po njivi ral pobere duplo brže od drugih i jalo dobro čisti,sad kak bu dugo beeač izdržal?

Denis01

Novi član
Tu od
24 Lip 2009
Poruka
14
Universal 530,ovisi ako nema puno smeča i lišća onda u 4 sporoj to večinom dopodne dok je rosno,a onda 3spora.Potrošnju nisam nikad mjerio,mogao bi ove godine.

ja imam 445 i anvjeravam isto brat 3-4 spora, imas karadan s duplim zglobom

Dado121

Aktivni član
Tu od
14 Kol 2010
Poruka
2,118
Nemam kardan sa duplim zglobom nit mi je potreban,malo kad gasim kardan ai ako ugasim imam ručno kvačilo tako da mi nije problem,i sve to radim dok traktor ide,ništa neradim da moram traktor zaustavljat.

Denis01

Novi član
Tu od
24 Lip 2009
Poruka
14
Nemam kardan sa duplim zglobom nit mi je potreban,malo kad gasim kardan ai ako ugasim imam ručno kvačilo tako da mi nije problem,i sve to radim dok traktor ide,ništa neradim da moram traktor zaustavljat.

takvo i ja kvacilo imam al sma iz zagorja pa ima puno malih parcela i dosta se u rikverc ide pa radim s ukljucenim kardanom da stroj cisti dok se pripremam

mali plavi

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
1,541
takvo i ja kvacilo imam al sma iz zagorja pa ima puno malih parcela i dosta se u rikverc ide pa radim s ukljucenim kardanom da stroj cisti dok se pripremam

pa nije uopce problem dok se i vrti prilikom rada,ali ipak dok se na usko moraš okrenuti(zadnjih par redova) ipak bolje ga isključiti da ne polomiš zglobove,normalno ako se radi sa običnim kardanom bez duplog zgloba...

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
ja imam standardan kardan, i mislim da nemam potrebe za tim kardanom sa duplim zglobom......berač koji sam uzeo odlično bere, i dobro čisti, zadovoljan sam......samo sa fergusonom tjeram u 2 sporoj, neide u 3 sporoj.......brzina oko 2,5km/h jer je ove godine jako dobar kukuruz.........dok prošle godine sam dvoredni tjerao oko 7-8km/h

mali plavi

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
1,541
da tjerao si ga brže ,samo kaj je bil i duplo jači traktor i veči izbor brzina,i kolko se sječam rekao si da se vrtio u drugoj brzini kardana,tj.brže nego ga sad tjeraš sa fergusonom...

normalno razlika može biti da je i u kukuruze,tj. kak kažeš da je bolji ove godine,a može biti da je bio i onaj berač bolji od ovog pa zato..

može svašta biti,ali mislim da je ipak prevekla razlika imeđu strojeva da bi se nešto previše moglo diskutirat o gabaritima,tj. u ovom slučaju brzinama strojeva...

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
ove godine ima 4 puta više kukuruza nego prošle godine......razlika je u strojevima......2K je nekako malo brži u radu, tjerao sam ga većom brzinom, al bolje je rješen heder, tj najbolje od svih berača, i nema boljeg.......ovaj jednoredni je dobar, jer je opet daleko okretniji i u boljem je stanju od onoga......al da je 2K novi, niti jedan sip ni zmaj mu nebi bili za usporedbu......

uglavnom, uzeo sam dobar berač, samo neka odradi bez kvara i ja zadovoljan.......

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
znam kako radi tornado 40.......bolji je i to nekoliko puta 2k od tornada........novi tornado je preskup, polovni također, bez oko 30 000kn ga nemožeš naći......a to je previše, ima više elemenata koji se kvare, dok 2k je dvoredni i nema toliko......a da o ovom mom nepričam, berač koji ima 6 lanaca, dupli remen, i reduktor na koji ide kardan.......t40,neki djelovi su jako loše napravljeni (oni ekscentrični španeri lanca, nimalo mi se nesviđaju, brzo odlaze, pa pada lanac i usput nešto savije, pa ode remenica tarupa......), a da nepričam koliko treba biti dobar i nov ferguson da ga vuče, a veći traktor ako se zakači za njega, on samo troši, a napravi posla ko svaki drugi jednoredni berač........samo moje mišljenje

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,870
Nadam se da se nisi naljutio bez veze. Nisam se htio svađati. Samo se šalim malo. Svako radi kako želi i misli da je najbolje i poštujem to :drink:

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
ma daj, nema tu ljutnje, samo iznosim svoje mišljenje......:drink:

tu smo da diskutiramo.......

a jedini problem tih 2k berača, je u tome sto su obrali na stotine hektara.......a to je kopija američkog new idea berača, čak sam jednog imao prilike vidjeti u mojoj okolini........mala je razlika u odnosu na zmaja

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Ti 2k beraci su definitivno najbolji vuceni beraci za koje ja znam.. malo ima posla da im se nadogradi bunker i okrene elevator na kontra stranu ali kad se to dobro napravi vise nemas brige.. bratic je sad kupio 2k u orginalnom stanju (znaci nema bunker) i kaze da ga jos za ovu jesen nebude preradivao, da bude vukao prikolicu za njim.. kaze, da vidi el se bude dobro pokazao pa onda nadogradi bunker.. reko, nadograduj bunker i tjeraj.. nema tog sipa koji se moze mjeriti s ovim beracem, makar je ovo stroj star pola stoljeca..

Zetorboy

Dobro znana faca
Tu od
12 Velj 2010
Poruka
2,758
Za sipa svi pričaju da je jedini i najbolji berač od svih bio eko 3500, i riješenjima i čvrstom izradom

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
2K imam doma i nebi ga mjenjal ni za jedan drugi pa dokle god da bude išao...
Od sipa mi se najviše sviđa EKO 3500, da kupujem jednoredni, njega bi uzel definitivno.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Ja imam u planu nekakav berac kupiti, i da imam neki traktor od 70+ konja to bi definitivno bio 2k ali posto nemam najvjerojatnije to bude sip t 40.. s njim sam nekak najbolje upoznat i mislim da se bude dobro slagal s 539 kod nas u Podravini..

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Kolega, da kupiš i eko3500 nebi se nikaj pokajal, rođen za 539, iako ide i t40 s 539 tu kod nas po poljima, jedino neznam kak budeš po bilogori bral s njim...

Bike v tov, prodati staroga MF-a, 533 i staroga 539 i kupiš nekakvoga FIAT-a 60-70 ks i da viš posla!!! :)

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,491
EKO 3500 i T35 su identični u mehanici.
Jedino T35 ima veći i praktičniji bunker, te niže težište radi njega.

Davno sam bral polje na kojem se je gazda moral voziti za menom, jer je na svakim glavicama trebalo prazniti bunker. Kak bi tek bilo sa EKOm ;)

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,146
Jeli neko ima ikakva iskustva sa FERABOLI beračima ?
Dvoredni mogu prilično jeftino da se nađu

Na vrh