Kad sam ga muljačom izmuljao onda sam stavio vrelko ..a kad je zavrelo nakon 3-4 dana sam stavio vinobran
molim te nej se uvredit jer sljedeci tekst nema takvu svrhu nego ne znam kako da to na finiji nacin kazem, samo ti zelim pomoc:
stavljanje vrelka, pa vinobrana nakon vrelka je cista glupost i nema veze s zdravom fermentacijom!
ako stavljas vinobran, stavljas ga dok muljaš, sipaš na bobe...
ako ne stavljaš vinobran dok muljaš, nemaš ga kaj više stavljat dok vino ne završi burno vrenje (koje traje ovisno o hrpi faktora izmedju tjedan i 5 tjedana), onda stavis vinobran, i nakon 4-5 dana prvi pretok, mošt vraćaš nazat u bačvu kad bvaciš talog na tiho vrenje koje traje do siječnja...
ima 50 teorija i sve imaju mane i vrline, ali ovo je osnova, dalje je sve vlastite želje kakvo oces vino.
a vrelko je klinac na batini, s vrelkom se kruh dela, za vino treba koristit selekcionirane kvasce ako se vino taloži...
ima kojekakve kemije, a u tu "kemiju" ne spadaju šečer, vinobran i kvasci, oni prirodno obavljaju svoju ulogu... kemija su preparati poput dodataka za miris vina, boje i svakakve slične gluposti.
dio kiseline će izgubit sa hladnoćom.....znaći drži ga na hladnom otvaraj prozore itd ako se ne izgubi onda probaj neki drugi način jer prirodna kiselina se izgubi jedino ako nije kiselo zbog pokvarenosti...
vinogradar je u pravu, sa prirodnom kiselinom nemas puno opcija, samo minus temperatura, jer kad se jednom kiselina pretvori u vinski kamen, ne može se vratit u takućinu, a kristalizira se nešto prirodno, a ubrtzava se proces kristalizacije na minus temperaturi
ako je vino "bolesno" kiselo, octikavo, probaj vece kolicine vinobrana, i pretok...
octikavost obicno nastaje zbog premalo šečera u moštu, ili prekasnog prvog pretoka...