• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Bio dizel iz Uljane repice

R

Ratarko

Guest
Pa je , normalno je u ovo doba da bude tako visoka.
Kositi se može stvarno pola metra visoko ali pod uvjetom da repica stoji ali dosta put baš zbog svoje visine ona polegne , ponegdje se zaljepi za zemlju.
Dosta puta sam ju vršio sa podizačima na kosi jel drugačije nije išlo.
Ako toliko polegne onda ne moraš očekivati neki dobar urod .

Koliko puta si ju morao špricati sa insekticidima ?
Da li je bilo buba-švabi ?

B

Bobo

Guest
Spricali smo ju jednom... I bacili smo joj dosta prihrane (KAN)

Ako pod buba svaba mislis na repinu pipu, onda ih je bilo cijelo cudo! I sricali smo ju te sad nema vise ni jedna... Pofalilo je mahuna tu i tamo na repici, ali opet ih ima cijelo cudo...

Covijek koji mi svake godien vrsi usjeve, je rekao da mu bar tjedan dana prije kosnje javim, da on stigne kupiti koju kilu silikona da pozatvara kombajn, jer je repica jako sitna...

Bas me zanima kako ce ju kositi, jer ono nije normalni koliko je visoko...

R

Ratarko

Guest
Za kombajniranje se ne moraš sekirati.
Jedna od najlakših kultura za kombajn i kombajnera je upravo uljana repica .

Bitno je da ima namontiran stol na hederu te da može max. usporiti vitlo koje bi u radu trebalo biti dosta podignuto . Sve to da se izbjegnu gubitci na hederu jer su tamo največi ali mogu biti i na sitima pa i tim rupicama po kombajnu koje si spomenuo .

B

Bobo

Guest
E, problem je taj sto ovi moji imaju samo zitne i kukuruzne hedere, tako da repica ide zitnim hederom... Zato se ja brinem...

Rupe i rupice su najmanji problem, to silikon rjesava...

R

Ratarko

Guest
Nedaj im da ti vrše repicu bez stola , neka se prilagode i kupe opremu za kombajn ljudi moji , ti ih forsiraj ako nitko drugi .

B

Bobo

Guest
E, pa ne mogu ja nagovarati nikoga, jer se to tako kod nas radi...

A mozda i potrazimo nekoga tko ima takav heder za repicu, pa neka se provoza kombajnom malo i do nas ;)

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
2,939
Å to mislite o biodizelu? Kolike su Hrvatske potrebe dizel goriva?

K

krx pozega

Guest
Ratarko dali taj adapter sa stolom uključuje i kosu sa strane koja je obvezna za repicu..ja nebi dao da mi vrše bez te kose

B

Bobo

Guest
Ajde mi preporuci nekoga tko ce mi doci izvrsiti repicu a da ima takav heder... Meni je receno da se to moze kositi i zitnim hederom bez ikakvih problema, no cini mi se da to nije tako...

Sto se bio dizela tice, na TV-u neki dan rekli da ce se hrvatski biodizel mijesati s obicnim dizelom?!? Mozda sam krivo skuzio, no lik je tocno to rekao! :?

Profesor na faksu mi pricao da lik kod Vukovara ima JD 150KS i da ga od prvog dana vozi na profiltrirano fritezno ulje. Od zahvata na traktoru je bilo potrebno zamijeniti gumena crijeva za dovod goriva plasticnima, jer se fritezno ulje i gumena crijeva ne vole. Valjda se dogadja neka kemijska reakcija, nemam pojma.

Od ostalih ulaganja je bilo potrebno kupiti uredjaj za prociscavanje ulja, koji je svojevremeno kostao oko 4000 DEM, a prosjecna placa je bila debelo ispod 1000 DEM...

Uglavnom ulaganje mu se visestruko isplatilo, jer fritezno ulje dobiva besplatno. Mene to povuklo, pa sam se raspitao malo i u pozeskim restoranima ti ne bi pro/dali staro fritezno ulje pa ni da si predsjednik... Nemam pojma sto rade s njim...

B

bajki

Guest
Ja sam sijao uljanu repicu prije 4-5 godina. Repica super do vršenja. Kad se ovrši nema ništa u prikolici. Vršili su nam kombajnima sa standardnim žitnim hederima i oni otresu cijelu uljanu repicu tako da je prinos znatno umanjen. Kod nas nepostoje kombajni koji su prilagođeni za vršenje uljane repice tako da smo odustali od uzgoja do daljnjeg.

R

Ratarko

Guest
Bobo ne mogu ti nikoga preporučiti jer ne poznajem ljude u tvom kraju . Najdalje što idem sa kombajnom na zapad je do Slobodnice odnosno još tamo dole niže uz Savu do Å umeča i Zbjega .

Osobno imam za oba svoja kombajna stolove za uljanu repicu i kao što sam rekao največi gubitak je upravo na hederu odnosno može biti i na sitima ako je kombajner toliko smotan da nezna zatvoriti vjetar na kombajnu do kraja i slične stvari.

Malo sam si razmišljao i mislim da ču ove godine posijati nešto repice , nisam več četiri godine sijao .

B

Bobo

Guest
Ma govorio sam Krx-u da mi nekoga preporuci, jer stvarno nemam pojma tko bi to ovdje imao... Hvala, krx, raspitat cu se jos, pa ako nitko ne uleti, idem tamo.

Krx, imas privatnu poruku vec par dana, no ne odgovaras na nju... Molim te odgovori, pa da znam.

@Ratarko: Ako ides do Slobodnice, kud ces dalje pobogu, kad si na drugoj strani Broda? I to je vec malo daleko, no ako nemas nikoga blize, dobro je i to...

R

Ratarko

Guest
Bobo , idem za poslom , imam obrt i radim uslugu kombajniranja od kada znam za sebe .

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
e ratarko več kad ideš do slobodnice jesi ikad kombajnirao na onim tablama kraj brze ceste koja vodi do naplatnih kučica?

R

Ratarko

Guest
abrkili kaže:
e ratarko več kad ideš do slobodnice jesi ikad kombajnirao na onim tablama kraj brze ceste koja vodi do naplatnih kučica?

Da i ne .
Te prve table su vodno područje koje se ne bi smjelo obrađivati , makar je tako prije bilo . Sada vidim da se obrađuju . Iza tog prvog reda tabli sam radio i onda skroz do bivšeg pogona " Lug " . Od 1994 godine sam na tom potezu dosta često a od 2000 svake godine u ljeto i u jesen .

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
a sad su zapuštene jer nisu poorane od ljetos,tj. od jesenas...a bar ne one kraj ceste..

Na vrh