Re: Bio dizel
Najveci problem biodizela (100%-tnog) je to sto se ne moze kvalitetno razbiti u finu maglu koja je potrebna za dobro sagorijevanje. U komoru dolaze i kapljice, koje zbog svoje tezine lete skroz do kosuljica cilindara i tamo se nakupljaju i stvaraju poteskoce. ne bih rekao da biodizel sagori ostatke od obicnog dizela, vec naopako.
Filtere treba cesce mijenjati nego kad se vozi na obicni dizel, ali opet dok se ne zastopa teraj...
Takodjer je preporucljivo paliti i gasiti stroj na cisti dizel, bas sato da se filteri ispiru, te da je olaksan start po hladnom. Jako puno pomaze kad postoje takva dva rezervoara, ap kad motor na hladno radi na normalni dizel, a posto imamo drugi rezervoar, mozemo stavljati manje dizela u biljno ulje i opet cemo dobiti jednak ucinak, samo cemo se jos jeftinije voziti.
Pokusavao sam napraviti od rabljenog friteznog ulja gorivo za traktor, ali ulja ne bi nasao da ga bog boguje... kad sam napokon dobio preko susjeda iz sela 20 litara iz jedne pecenjarnice, unutra je bilo vise svinjska masti nego ulja, a o prljavstini da i ne pricam, tako da sam od toga odustao dok se ne ukaze prilika da nabavim malo manje koristeno ulje, a ne ovo koje je bilo bar 4 mjeseca u fritezi...