robi kaže:
Daj mi reci ratarko koje su cijene uljane repice ili koje su bile dok si
ti sijao.
I zašto je tu repicu tako teško proizvesti, neznam ništa o njoj, čuo
sam samo da je 5 puta zahtjevnija od pšenice.
Neki lik iza V Gorice je posijao veliku tablu repice i sad je pola cvate več,
a lislim da je to rano, a pola ne?
Cijena je bila oko 150 kn za 100 kg repice ali kada bi ju predao u silos odjednom je cijena pala na recimo 136 kn , "
oni " bi uvijek rekli da su joj smanjili cijenu zbog toga što je kao ima previše zasijano te godine ( totalna laž buduči da je ima samo manje i manje nego prošle godine ) i slični izgovori... Nekoliko godina se to dogodilo da jedna cijena bude dogovorena pri sjetvi a druga ispoštivana od strane otkupljivača , svi znamo tko je za to kriv i za opčenito smiješnu otkupnu cijenu uljarica u zadnjih 10 godina ,
Agrokor .
A zašto ju je teško proizvesti sam rekao u prijašnjem postu , najviše zbog klimatskih uvijeta koji vladaju u vrijeme sjetve i nedovoljno upoznatih proizvođača sa zaštitnim sredstvima ( mislim na herbicide ali i insekticide kojui isto znaju biti važni pri proizvodnji u.repice ) i njihovom pravilnom upotrebom. Joooj kakve sam se u.repice uslužno navršio , sramota me i pričati , imam nekoliko slika iz kombajna pa procjeni sam :
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Sada vi meni ljudi recite da li ste vidjeli na ovim slikama uljanu repicu a to sam vršio , moram priznati da sam ju jedva ja ugledao par puta . Na toj tabli je posijana u.repica , oko toga nema dvojbe , na površini od 20 ha tako da vam je jasno što je največi problem u proizvodnji u.repice - korovi .
Ovo što je pola repice u cvatu a pola ne je svakako loše .
Prvo je prerano da cvate u zimi po kalendaru a drugo je loše što je pola-pola. Pretpostavljam da če biti problema pri vrševini zbog neujednačenoga dozrijevanja , jedne mahune če pucati i sjeme če ispadati dok če druge biti zelene i praviti če vlagu i primjesu . To se opet može riješiti dodatnim ulaganjem u jedno špricanje ( najbolje avionom ) tjedan dana prije sjetve tako da se sva repica osuši ali tko bi mogao financijski opravdati takav trošak ?
Eto , za početak dosta :wink: