• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Bla bla svaštara

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
Kakvo je vrijeme kod vas? Ima li vjetra i kiše?

Kod mene opet klasično natapanje 100+ l/m2 kiše i vjetar do 28m/s

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Kod mene su rastureni veronezi, sutra ću vidjet jel baš 100 posto ili je što ostalo.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
hvala Plevak,pogledat ću ako nigdje dalje ne nađem. trebaju mi dvije pa mi puno sad kupovati obe nove. da mi je naći kakvu polovnu. Cabage nije valjda da ti sve otišlo,vjetar ili voda?

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Vjetar, u našem kraju gadnu puše. Nisam jedini koji ima štete. Sutra ćemo vidjeti stvarno stanje. Bolje plastenici nego zdravlje.

ludimilojko

Član
Tu od
6 Srp 2011
Poruka
245
Bilo na tv-u danas čini mi se da je čovjek od Kloštra sa 2ha jagoda pod veronezima, vjetar uništio.
Ovo vrijeme je katastrofa, u mome kraju padala stoljetna stabla a kako neće plastenici, no nema ni svake godine ovakvih oluja. pozdrav

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
Nevjerojatno je da pada još od utorka i to neprestano, palo je oko 160 L , ali nije bilo nekih velikih pljuskova. Za jagode kako bude biti će, bar nisam nešto previše ulagao ove godine, za sljedeću idu tuneli po 2 reda ...

Plastenici za sad na broju, doduše otvoreni na čeonim stranama ali na broju.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Taj čovjek iz kloštra mi je prijatelj. Tako je, nasad jagoda može prekrižiti. Još ima šteta. Sad sam se provozao cestom uz svoja polja. Rastureno cca 1500 m2 sa baburom, na krastavcu čela samo rasturena. Babura je na biološkoj zaštiti koja će vjerojatno krepati. Salata taman pobrana na otvorenom tak da nije stiglo potopiti. Od 2 ha kupusa 1/4 pod vodom, još 1 ha se ne može posaditi, a rasad već prastar. 6 ha roge nije moguće pripremiti zemlju za postavljanje folije. 2 ha graha neće još neko vrijeme biti moguće posijati. Sjetit ću se još nečega, za sada mi dovoljno.

Mateuss

Član
Tu od
9 Lis 2012
Poruka
467
Kod mene u Bosni Distrikt Brčko gdje mi starci žive kuća potopljena 80 cm unutra vode katastrofa a kod mene fali 10-ak cm da ulije u kuću, sve što je zasađeno je uništeno ove godine neće biti ništa u plasteniku jako dobro startalo isto više neće ostati ništa samo sjest i plakat katastrofa ova godina za poljoprivredu.

Vidim na videu i u Brci plastenisi potopljeni a čovjek se profesionalno bavi neznam kako će ovu godinu izvući, loše jako loše..

Stanje kod nas. http://www.otisak.ba/brcko/22031-brcko-odsjeceno-od-svijeta-zatvoreni-svi-prilazi-gradu.html

Posljednje uređivanje:

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
Nevjerojatno da kiša još pada kod mene, slabo ali pada. Samo jednom je stala na par sati i onda sami pluskovi cijeli dan jučer i kroz noć.

Jagode se mogu prekrižiti, još sam ih mogao jučer spasiti nekom interventnom berbom i prodati nabrzaka po nekoj jeftinijoj cijeni, ali je toliko jak pljusak bio da smo odustali..

Ja sam na 200 m/nv i na vrlo propusnoj zemlji koja čak i ovolku kišu upije tako da nema stajanja vode, osim u dolinama. Čak su se i klizišta aktivirala što nisam vidio jako, jako davno...

Imam nekoliko trešanja u voćnjaku i sve su popucale i trule, a zarodile vrhunski, taman pred berbu. Biti će nešto za pojest ali mislim da će ove godine trešnje biti skupe ko suho zlato.

Po prognozi, kod mene nema obrade zemlje do srijede/četvrtka.

Ovo je katasttrofa, kada vidim kako su neki prošli ja mogu biti sretan.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Upravo sam pogledao NOA dugoročnu prognozu, koju pratim već 3-4 godine i relativno su točni. Recimo prognozirali su toplu zimu, bila je, dvije sušne godine, bile su, prije toga ona kišna godina isto dobro prognozirana.

Hoću reći da već mjesec-dva najavljuju izrazito kišnu godinu za područje većeg dijela europe, a ponajviše posavinu, bosnu, srbiju, grčku, bugarsku.. na zapadu francusku. Te prognoze su bile i za ove poplave relativno točne, ali sada najavljuju još i gore. Mislim da će ovo biti vrlo specifična godina...

Sretno nam svima...http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/htmls/euPrece3Mon.html

Inače NOAA je izdala upozorenje na kako se to kaže, el ninjo. Kao svi pokazatelji izrazito pokazuju ponovnu takvu pojavu globalnih razmjera ove godine.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Tvoje praćenje prognoze se uvijek pokazalo točno. Nagrabusili smo ove godine na otvorenom. Opet će led tuči u 8 mjesecu.

zokii

Član
Tu od
17 Lis 2009
Poruka
630
Smije li se mješati dimetoat ( Chromgor, Rogor) i klorpirifos ( Pirifos ) sa folijarnim gnojivom?

friki

Član
Tu od
29 Sij 2012
Poruka
191
prijatelju ne znam jel se može to mišat, al mogu ti reć iz vlastitog iskustva da mi neko mukte (besplatno) daje bilo koji preparat na bazi klorpirifosa ne bi ga uzeja, jer lani kad sam koristija dursban za zaštitu krumpira od žičnjaka i to u punoj dozi (50kg/ha) ne da nije ima učinka, nego mi je bila 90%šteta, a godinu prije kad nisam ništa koristija od zemljišnih insekticida ima sam zanemarivu štetu. Kad sam posli pita kako je to moguće objašnjenje je bilo da ga je vjerojatno kiša isprala (a na pakiranju dursbana nigdi ne piše nikako upozorenje da ga veće kolićine oborina ispiraju i da u tom slučaju ne djeluje)

zokii

Član
Tu od
17 Lis 2009
Poruka
630
Ovih dana j posebno loše vrijeme kod mene, savkodnevni jaki pljuskovi, sve lišće na paradajzu i paprici zabacalo blato, eno patlidžan je prljav da se ne raspoznaje koje je boje lišće....

Papriku mi napale lisne uši, i to u pozamašnom broju, nekoliko dana nisam mogao opče uči u komad od silnih kiša i maloprije pogledam ono se srce paprike zeleni od uši, čak i bubamare i mravi došli na feštu klopati uši..... imam doma dimetoata i klorpirifosa pa sam mislio pirifosom to potamaniti i usput folijarno da ne mrljam po blatu dvaput....

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
vjerovatno sam zakasnio sa komentarom ali nije kasno spomenuti da dimetoat i klorpirifos nemaju dozvolu za primjenu na paprici. Obzirom da sam integrirani proizvođač moram o tome voditi računa, a isto tako prije upotrebe kemije treba poduzeti sve biološke mjere i metode zaštite od bolesti i nametnika.Od kemije za primjenu u paprici protiv lisne uši dozvoljeni su:
iz skupine Karbamata - Pirimor50WG karenca 14 dana, Vydate 10l(kap po kap),karenca 21 dan.
Od Piretroida - Karate Zeon.karenca 3 dana.
Od Neonikotinoida - Actara 25WG,karenca 3 dana, CalypsoSC480,karenca 3 dana,Mospilan20SP,karenca 7 dana

zokii

Član
Tu od
17 Lis 2009
Poruka
630
Imam jedan šalabahter sa dozvolama sredstava u pojedinim kulturama koje radim..... nitko nezna da ja netamanim recimo rovce.... Ah, ja to pošpricam pa što okrene noge prema gore, okrene..... moja sućut.... kolateralne žrtve...

Balkanac, nema tu pomoči....

Da iskoristim priliku pa podsjetim na moj problem, jel ga smijem mješati sa folijarcem?

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Petulla mislio sam općenito za klorpirifos da ima dozvolu za papriku, ne konkretno za lisne uši. Lisne uši je bar lako riješiti sa današnjim preparatima, ne bi mi palo napamet da bi neko išao sa dobrim zemljišnim insekticidom (koji nije ni jeftin) išao tuči lisnu uš, uh uh.
Inaće vjerovatno najbolja web stranica za dozvoljena zaštitna sredstva i više od toga...
http://www.agroklub.com/zastitna-sredstva/biljne-vrste/povrce/paprika-148/

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
@kontam: potpisujem, sve stoji.
Samo kad provjeravaš registracije i dozvole SZB, za inspekciju je jedino mjerilo FIS na stranicama ministarstva poljoprivrede.

Najnoviji postovi

Na vrh