• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Bla bla svaštara

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,547
70 000 sjemenki sam ugradio...računam da sam operativan oko 1. travnja...
ustvari posijal sam dva takva plastenika, u drugom je špinat, salata sijanica, matovilac i rikola...
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,547
tko prati ove teme o povrću, vidi kamo to vodi...
povrtlara na forumu ima manje od prstiju na jednoj ruci... :oops:
najgore je da nije ni u stvarnom životu bolje...:unsure:

kad sljedeći put dobijete osip ili proljev, sjetite se tko vas hrani i što ustvari jedete...jer boli Talijana, Španjolca i Nizozemca točno ona stvar za vas i vaše zdravlje...
 

Dillinger

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2015
Poruka
433
tko prati ove teme o povrću, vidi kamo to vodi...
povrtlara na forumu ima manje od prstiju na jednoj ruci... :oops:
najgore je da nije ni u stvarnom životu bolje...:unsure:

kad sljedeći put dobijete osip ili proljev, sjetite se tko vas hrani i što ustvari jedete...jer boli Talijana, Španjolca i Nizozemca točno ona stvar za vas i vaše zdravlje...
Sad je u trendu CHAT GP AL ona sve zna , forumi nisu toliko aktivni u zadnje vrijeme
 

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Problem je što ni CHAT GP AL ne želi kopati, plijeviti ni brati. Uz to poštujem ja struku, ali u masu slučajeva više mi vrijedi Darijusov ili Johabičin savjet iz prakse nego sva znanja skupljena u knjigama jer dok ja povežem sve što bi bilo kad bi bilo kasno je za biljke, a nekad se pojavi blokada i bez obzira na iskustvo, napravi se početnička greška.
 

Dillinger

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2015
Poruka
433
To je kao u školi. Sjećam se cure štrebale sve znale kada došla praksa na red ,blokada sjedi jedan. Ništa bez osobnog iskustva i prakse. Pogotovo u današnje vrijeme.
Ali eto vremena se mijenjaju tehnologija napreduje ........
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Da tehnologija napreduje, a mozgovi kržljaju. Ruke za fizički rad su već davno zakržljale kod većine. Svi bi eko proizvode, ukusne i lijepe a po cijeni uvoznih, zapravo još jeftinije jer kao nema troškova prijevoza. U biti nemam se ja radi čega više sikirati, pri kraju sam radnog vijeka, bude li zdravlja još koju godinu vrt za sebe, a poslije bit će kaj bude.
 

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
618
AI (ej-aj) ne AL.:)

Prije koji dan dobijem od Kauflanda mail sa ažuriranim popisom zabranjenih pesticida, 7 novih zabrana, pogledam malo kad ono njima tek od iduće godine klortalonil zabranjen a kod nas je taj Daconil ima valjda deset godina. Ne sumnjam da nam je hrana u prosjeku "zdravija" od njihove.

Nego darijus, lako za nas ali šta nam djeca jedu i šta će tek jesti to je poražavajuće. Ja imam plastenike koje bi mogao koristiti za prodaju povrća ali me ne zanima, hoću imati za svoju, bratovu i ćaćinu familiju sve šta poželim od povrća.
Moja mala jedina u razredu ne prima onaj škart kojeg zovu besplatnom marendom i čude se što je nećemo. Više od pola curica u razredu pretilo, preuranjeni pubertet i problemi koji idu s time... Momci još i nekako. I sve to na selu ..
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,547
hrana iz mc nečega je bolja od one doma, gazirani umjetni sokovi su bolji nego doma cijeđeno voće, podravkin kečap je bolji od domaćeg ukuhanog paradajza...imam dvoje svojih juniora, vidim kam to vodi...:(
 

damir23

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2023
Poruka
119
Kak je ovo tema za sve i svasta, a ja potpuni padobranac u ovome, interesira me kolike su kolicine u prosjeku za jednu četveročlanu obitelj. Tu msm na kolicine rajcice, paprike, mrkve, kelja i tome sl. Krumpir i kupus vjerojatno su količine koje ni nemam gdje uzgojiti u dovoljnim kolicinama
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,547
koliko površine imaš na raspolaganju?
ako imaš malo plastenika, bitno ti raste produkcija...
 

damir23

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2023
Poruka
119
Hm. Realnih kvadrata oko 1500. Mozda nešto manje. Sve ovisi o opciji mogućnosti sadnje u blizini borova o čemu sam pisao u temi o kalcizaciji budući da je to jako kiselo tlo i bez analize. E sad nema plastenika.. Sve je u fazi planiranja i pripreme jer smo tek na jesrn kupili parcelu. Postojao je mali vrt, ni i on ide u reparirung. Budući da je lega kosa, planiram terase. Isto tako i vrt jer je jaca kiša nosila tlo. E sad u vrtu sam skinuo plodnu povrsinu pa ću nasipavati sa zemljom iskopanom kod izrade terasa, a onda gore vracam taj plodniji sloj.
20220901_162155.jpg
Evo tu se vidi ta parcela, a ono ispod kuće je taj mali vrt.
No sve je u fazi planiranja jer mi je bez veze sad grlom u jagode. Možda i plastenik u dogledno vrijeme. Za sada bez. Eventualno kakva improvizacija na terasama koliko uspijem napraviti.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
O, mladi entuzijast, vidim. :)
Lijepo.
Gle, vrlo je jednostavno - napravi si plan i skicu na papiru.
Prvo napraviš gredice -, tako da i sa jedne i sa druge strane možeš počupati korov bez da staješ nogama na nju.
Ideš redom:
Luk - posadiš dvije kile lučice, ali na gusto - 5 - 6 cm u redu i 20 cm red od reda i napraviš pet takvih redova na gredici pa ga čupaš od mladog i rijediš, čupaš svaki drugi kako raste.
Češnjak - oko 100 češnjeva, računaj u tri dana potrošiš jednu glavicu.
Mrkvu crvenu posiješ gusto, pet redova na gredicu normalne širine jednu vrećicu.
Mrkvu žutu posiješ jednu vrećicu isto tako.
Peršun posiješ dva reda lišćar i jednu vrećicu korjenaša isto kao mrkvu - mrkve čupaš selektivno od kako budu debljine kemijske, uvijek krupnije, na jesen sve izvadiš i spremiš u podrum, dio naribaš i usoliš. Peršun ne vadiš na jesen osim nešto kolko treba dok je vani zemlja smrznuta, ostalo preko zime ostaje u vrtu.
Pastrnjak obavezno siješ dva reda dugačka 4 metra razmak u redovima 30 cm, njega isto ostaviš i preko zime vani.
Salatu sadiš 40 glavica i još 20 nakon 3 - 4 tjedna, od onih 40 pola sadiš 15X15 jer ćeš njih brati svaku drugu dok su još nedorasle, ostale 25X30 , zadnjih 10 komada 30X30. Drugu turu sadiš 25x30 cm.
Grašak posadiš na 5 cm razmaka zrno od zrna, dva reda sa 30 cm razmaka pola kile - dio se jede kako zori, ostalo spremiš u ledenicu.
20 poriluka jesenskih sadiš na proljeće - na jesen budu debeli ko ruka
15 kelja pupčara
Grah niski sadiš 18x18 cm zrno od zrna, možeš četiri reda na gredicu, barem kilu, bereš mladi i staviš u ledenicu.
Mahunu nisku 5 cm u redu, dva reda sa razmakom 30 cm, bar 200 grama, što se ne pojede sviježe, ide u ledenicu.
Rane kupusnjače - nemoj, pojesti će ti ih muha, ali ako budeš, po 10 komada od svakoga je dosta - kupus, kelj, brokula, karfiol. Ako sadiš, pokrij agrilom do barem prvog maja.
Krastavce za kiseljenje 25 komada, na 20 cm razmaka, staviš ih na mrežu, kiseliš ih na suncu ljeti, sve ostalo kiseliš zimsko kiseljenje.
Krastavci salatari su nepotrebni jer kornišoni su za sve, ali možeš staviti 6 - 7 komada da se nađe, isto se mogu kiseliti na suncu narezani na debele ploške.
Ciklu na nekih 6 cm u redu i 20 cm između redova dvije vrećice - sve kiseliš za zimu.
Ups!, zaboravila sam, kada sadiš krastavce koji idu na mrežu, napraviš široki povišeni red koji izgleda kao plitko korito i sa lijeve i desne strane u "koritu" ispod krastavaca posiješ vrećicu crvene mrkve odmah početkom šestog mjeseca. Ta bude za nešto počupati, dio ide u riskiranciju da smrzne u zemlji preko zime, vjerojatno neće, pa bude sviježa na proljeće kada je u dućanu skupa za brati.
Posadiš tri sadnice ljupčaca za juhu na kraju jedne gredice.
30 paradajza bude dovoljno za jesti cijele godine i ostalo ukuhati za zimnicu - može ići ukuhan u plastičnim čašama u ledenicu, može u teglicama u špajz.
30 babura za trošiti i za kiseljenje za zimu.
30 rog paprike za kiseljenje, ajvar, pečene
30 celera
lišće celera na jesen sitno isjeckaš, staviš u ledenicu, glave suhe u podrum, ako počnu propadati, oguliti, narezati na kockice i u ledenicu.
I lišće ljupčaca
10 jagoda mjesečarki, 10 jagoda jednorodnih - njih pustiš sve vriježe koje puste da se ukorijene, na jesen posadiš sve na gredice što naraste - posebno jednorodne, posebno mjesečarke, sljedeće godine jednorodne sve izvadiš i baciš, a mjesčarke opet što se razmnože sve posadiš, i to bude dosta za jesti, pekmez i sok skuhati - mjesečarke se slabije razmnožavaju.
U šestom mjesecu sadiš:
kupus 30 sadnica varaždinca za kiseliti
15 bijeloga
10 crvenoga
15 - 20 karfiola na dva puta - što se ne pojede sviježe, spremi se u ledenicu
15 brokula - isto tako
10 šanona - isto tako
2 reda krumpira dugih 50 metara.
50 sadnica batata.
Možeš par blitvi, mi je ne volimo, na jesen špinat, matovilac.....začinsko bilje obavezno par vrsti po nekoliko sadnica - timijan, origano, bosiljak, mažuran......5 sadnica vlasca
Obavezno posadi odmah sve vrste voća i plodovito i bobičasto, kupine, maline.... - radiš pekmeze i sokove za zimu.

Sve što se sprema u ledenicu se mora kratko blanširati i odmah vruće staviti u hladnu vodu i ohlađeno u vrećice, istisnuti zrak iz vrećica da bude kao vakumirano, bolje je nego iz dućana.
Evo, to je okvirno to.
Sretno! :)
 
Posljednje uređivanje:

damir23

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2023
Poruka
119
Bome, ovo je bilo detaljno. No najviše me se dojmila prva rečenica. Nisam baš entuzijast, ali nesto uzgojiti nije na odmet. Bolje nego da zemlja i dalje stoji neobrađena. Salata, grincajg, kelj, paradajz, paprika, krastavci krumpir.. toga trosimo poprilično. Nešto redovito, a krastavce za zimnicu.
Način da ne gazim gredice sam zamislio tako da terase budu nesto uže pa se uz kosinu pusti neobradeni dio, stazica, s kojeg se može obrađivati gornja terasa. Kako god msm da je najveći problem gnojenje kvalitetnim stajnjakom kojeg vise tu nema. No kako god hvala na detaljnim kalkulacijama
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ne brini za gnojenje.Imaš veliku livadu, moraš kositi travu. Sve pokošeno stavljaj na hrpu, dio koristi odmah npr. oko kupusnjača, paprika, paradajza - biti će malč da ne raste korov, a kasnije će freza to unjeti u tlo kao hranu. Na jesen sve što ostane rastepi po gredicama i zafrezaj. Sve ostatke biljaka koje porežeš ostavljaj na gredicama, neka trune tamo gdje je bilo odrezano, možeš flaksaricom pokositi i usitniti prije frezanja. Ne zaziri pred umjetnim gnojivom, dobiveno je iz prirodnih kemijskih elemenata.
Investiraj jednokratno u staklene teglice - jest da je trošak veliki, ali je jednokratan - ukuhavaj povrće i voće za zimu.
Savjet - za voće, tj. pekmeze i ajvar kupi male teglice, 220 grama volumena, i pekmeze kuhaj bez šećera i konzervansa, bez ičega, samo čisto voće, osim kupina, njima treba šećer. Jer kada takvu staklenku otvoriš, iskoristi se cijela, dosta je za ujutro za 4 osobe za namazati na kruh, ili ju jedna osoba bez kruha pojede cijelu i ne stoje ostatci u frižideru pa se kasnije zaboravi i pokvari. Ajvar maksimalno u teglice 330 grama. Paprike, cikla, krastavci u 700 grama. paprike režeš na male kockice, otprilike 2x2 - 3 za kiseljenje, stane puno više unutra nego cijelih.
Nas je dvoje u kući. Napravila sam oko 150 teglica pekmeza od kruške, breskve, marelice i kupina, malih, od 220 gr. pojedemo svaki jednu navečer pred tv - om. Oko 200 teglica ukiseljenog povrća bez ikakvog konzervansa - svaki dan jedemo, sada smo pojeli točno polovicu, ja od proljeća do danas, a tako bude i dalje, još u dućanu nisam kupila nikakvo povrće niti salatu - na jesen posadiš i endiviju i zimsku - osim ponekada npr....
I da, možeš u ledenicu staviti trešnje, cijele, oko kile vrećica, izvadiš zimi i taman kada se odmrznu odmah se jedu, ko sviježe su, samo malo mekane, sok koji puste popiješ. Ja još imam 6 vrećica od 25. Posij par biljaka kopra za kiseljenje i za umake. Tri - četiri patliđana....par tikvica, komorača....sadi radić, posadi šparoge......
Nabavi si male staklene flaše za sok - ja skupljam rabljene od 200 mililitara do 700, čak ih kupujem kada ih nađem, cilj je 200 komada po 2 dcl - 40 već imam, tako da dok se otvori popije se cijela, jer su sokovi bez konzervansa. Posadi si i desetak korabica......
Uglavnom, možeš sve što kućanstvu treba imati na okućnici cijele godine i ne moraš trošiti novac u dućanima. To što uštediš potrošiš na neko zadovoljstvo - čokoladice :), izlet, izlazak sa ženom......
Dobre su stepenaste gredice, gledala sam kako to funkcionira u Šri Lanki. Samo si obezbjedi dobro zaljevanje i sve bude ok. Sij i sadi više onoga čega puno trošite, ostalo od svega po malo. Ja sam prošle godine sadila u tri ture kukuruz šećerac po četerdeset biljaka, dva mjeseca smo svako jutro jeli svoj kuhani kukuruz. Imala sam turske tikve za peći, brdo ih je naraslo, ponekada ih na većer spečem u rerni, u podrumu su još uvijek ih ima i za djelejnje. Sada ću posaditi i 10 lubenica i par dinja.
Imam i 20 trsova proljetos posađenih za jesti, čak i 2 kestena i tri smokve.......

I tako.....ne bi vjerovao, jedno kućanstvo na manje od 100 kvadrata može imati povrća dovoljno za cijelu godinu ako ga sprema i za zimu bez da mora išta cijele godine kupiti u dućanu. Samo dobra organizacija i malo truda.
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,772
Sve napisano je vrh, jedino nadrapaju ovakvi kao mi neki koji to kroz godinu na svoj način odrađuju. A i mi želimo na more, a onda treba nači nekoga tko da uskoči, da vodu natoči, da pobere što je zrelo, jer ni to se više svakome danas ne da.
Mi za sad zlorabimo dobrog susjeda, on uskoči nama, ja njima i funkcioniramo nekako.
@johabica opet si briljirala, kapa ti i moj naklon do poda 🥂🤗

Da ne pitate a gdje su ti djeca, hebiga isto, na moru 🙃, ne daju se doma, a dok im se pridružimo onda su u raju, djeca su sigurna, baka kuha, deda je nabavni, a oni bicikle pa širom naše lijepe Dalmacije.
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,547
Jo, zaboravila si mu objasniti repu...i obične tikvice, pa i butternut ako mu je dobar...a i patlidžan kad si već natuknula ajvar...i ljute i slatke feferončice...a o rotkvicama niti riječi... 🤭
ajde još malo zapni...:p
 

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
618
Zar nije šteta Darijus da ona džabe ovakve savjete ovdje dijeli a mogla bi biti influencerica sa vojskom pratitelja? :)

Evo moje trenutne situacije u jednom plasteniku:



Imao sam donedavno paprike, i mogla bi ona naravno u drugu godinu jer nemam negativnih temperatura u plasteniku nikad ali mi je u ovo doba napadne nešto sive plijesni i puno (bar mislim da je to) čađavice.
Rajčicu sam odustao imati u ovo doba, ne bude joj dobar okus ni tekstura pa je nitko neće mada ona bude zdrava svo vrijeme.
 

Najnoviji postovi

Na vrh