Nije ono plitko oranje, nego orem na 25cm duibne, sve dublje od toga u predsjetvenom oranju je GLUPOST za raditi (bar na mojoj zemlji. Svakih 5-6 godina poorem na 35 da ublazim efekt "tabana pluga" i onda opet na 25 i to je sva mudrost. Zemlja se u brazdu ne vraca iz jednostavnog razloga sto je takva zemlja, a velikim djelom je i plug zasluzan za to. Brazda uvijek mora ostati cista, jer u suprotnom to nije oranje.
Na mjestima se brazde ne preklapaju dobro, bas jer je zemlja mekana i leti preko pluga. Na njivama gdje se malo teze ore, bude ravno kao asfalt iza pluga, no to i nije toliko bitno. Sve eventualne nedostatke tanjuraca popravi i problem rijesen.
Sto se tice Tome Vinkovica i oranja s onim plugom na 40cm. :lol: :lol: :lol:
Svjestan sam da se radi o samo jednoj brazdi, a ne dvije, no opet, to mora biti zanimljivo za gledati.
Primjera radi:
Za nas vocnjak sam poslije zetve poorao na 25cm, te pred samu sjetvu isao jednobraznjakom 16" pri dubini 50cm. nagib traktora je bio zastrasujuc:
Obrisan neispravan link.
Pokusao sam uslikati sto vodoravnije sliku, kako bih kasnije kutomjerom izmjerio nagib:
Obrisan neispravan link.
Koji iznosi 23° Po knjizici opterecen traktor savladava nagim od 23.5° No ja sam ga u brazdi pokusao rukom "prevrnuti" prema oranju i nisam ga mogao pomaci, sto znaci da se moze jos nagnuti
Uglavnom... prvi puta orano na 25cm, da bi 3-4 mjeseca kasnije bilo preorano na 50cm. Traktor kud i kamo veci od bilo kojeg "Tomice" s prednjom vucom i pravim plugom je hektar i pol orao 2.5 dana i pri toj radnji potrosio 100-110 l plavog dizela.
Volio bih vidjeti, pa makar i na slici, Tomu koji moze vuci 10" brazdu na 40cm dubine. Tvrdim sa 95% sigurnoscu da bi on u 40cm dubokom jarku ostao prevrnut, bas zato jer ima vrlo uzak trag kotaca.
Ne zelim se svadjati, no neke stvari mi se cine pretjerane.
Secer na kraju:
Mnogi ce se sjecati ove slike, slikane 24.1.2008...
Obrisan neispravan link.
Steta samo sto se na slici ne vidi da se radi o Coca-Coli od 1l, a ne od 0.5
Izracunajte samo kolika je dubina, posto pri ruci nemam bocu da izmjerim koliko je visoka