• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Bolest kod koze HITNO!

strongboyy

Član
Tu od
2 Stu 2010
Poruka
389
Pa malo je drugcijeg mirisa...ne mogu da kazem da smrdi ali je intenzivnijeg mirisa,i izgleda mi gusce. Evo sad i druga koza isto smanjuje mleko,i isto je tamnije zuckastije boje i isti taj jaci miris.A primecuje se i naglo mrsavljenje...smrsavile su ove kojima je mleko takvo.
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Neznam prijatelju imam premalo informacija,nevirujem da je bolest jer onda nebi sve smanjile mliko,daj malo vremenski kako ti je tekla godina počevši od lanjskog skoka.
 

ddado31

Član
Tu od
15 Srp 2013
Poruka
71
da i ja upitam nešto? koza lani davala oko 3 litre ove daje 1,5??????? sve isto osim što lani imala 2 jarića ove 1? i mulac još dobi sisu a ima pol godine??? i još. zašto se kvari mlijeko? al samo 1 da u tjednu? sve izdrži po 3 dana al 1 da mi se počme kiselit nakob 48 sati u fižideru? koze su na livasi stalno, imaju kolut soli... u štali?????? znam da tu ima majstora koji znaju....... hvala
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Za smanjeno mliko,ima puno razloga,a i pitanje je koliko mali posisa,a mliko ti se siri jer njoj je želudac kisel daj joj malo sode bikarbone,može bit od neke trave ili od kukuruza.
 

ddado31

Član
Tu od
15 Srp 2013
Poruka
71
sorry moja greška. ne posisa ništa jer su odvojeni već3 mjeseca ali kad ih silom moram ostavit skupa..... ona ga pušta da cica......... unatoč zubima. a kuruz sam izbacio iz prehrane već a livada pod djetelinom. ko i lani. i ona sol isti proizvođač( ne služi li ona ko i soda) mogu još sodu pokušat........
 

strongboyy

Član
Tu od
2 Stu 2010
Poruka
389
Retko sam kuci ,tako da tek sada citam odgovor.Inace,kod koza je sve bilo u najboljem redu i u toku nosenja ,i nakon jarenja.Imali su dosta mleka onako gledajuci ih po vimenu.Ponekad bi i ja pomuzeo jer jarici nisu mogli sve da posisaju.Sada neki dan, jedna od koza koja se ove godine jarila po drugi put,a koja je je pocela naglo smanjivati mleko,pocela da povecava mlecnost.Dve starije koze,imaju dosta mleka.one su konstantno mlecne.E sad ova mlada prvojarka za koju sam pitao prvo,koja je skoro presusila,pocinje da daje znakove da se mleko polako vraca...jer od svega nekoliko kapi,sada ima nekoliko mlazeva mleka. Dali je mozda razlog to sto sam odvojio sasvim jarice od koza....cuvam ih u drugu staju i one se nevidjaju uopste.odvojio sam ih kako bi se odbile od sisu...evo vec tri nedelje kako su u "izolaciji". hranim ih senom i mlevenim jecmom kog obozavaju.
A sdruge strane kod nas zahvatile previsoke temperature i jaka susha....tako da trave jako malo......Ili je to sve skup okolnosti....sto je verojatno jer i covek koji ima ovce i skojima idu moje koze na ispasu,isto kaze da su i ovce drasticno smanjile mleko.
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Dragi prijatelju,evo sve si sam shvatio,u ovakvim uvjetima dobro da uopće i imaju mlijeka i da su uopće žive!!!
 

strongboyy

Član
Tu od
2 Stu 2010
Poruka
389
Jedna mlada koza,prvo jarka mi je danas uginula. Pre izvesnog vremena je dobila proljev ,nije isla na ispasu,ali je pasla u dvoristu...juce bio veterinar i stavio joj neku injekciju,i koza se nakon pola sata sva stresla....izgubila energiju...izgubila apetit, stomak jej nekako svisnuo. Danas uginula. A juce uginulo njeno jare koje je isto imalo proljev vec dve tri nedelje. Pokusao sam sa antibioticima,injekcijama... a proljev nije prestajao. Za svo vreme je sisalo od majke.Predpostavio sam da nije mozda mleko uzrog proljeva,i odvojio sam ga od majke.Proljev polako prestao,ali jaric nikako nije napredovao.Prekjuce jare otislo kod majke koja je pasla vezana u dvoriste i verovatno pocelo opet da sisa i proljev se ponovio,da bi juce uginuo.
Eto to sam hteo da spodelim sa vama.
pozdrav svima.
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Šteta,žao mi je,to je izgleda počelo sa smanjivanjem mlika mora bit da je neka bolest u pitanju.
 

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,735
Ono što me najviše ljuri kod veterinara je što te jadne životinje samo krkaju antibioticima i injekcijama, a bez da su prije toga napravili bilokakav laboratorijski test. Zato se i događaju ovakve tragedije.
 

strongboyy

Član
Tu od
2 Stu 2010
Poruka
389
Pozdrav prijatelji.Evo me nakon duzeg vremena.Radovi na selu mi ne dozvoljavaju da se cesce ukljucim na forumu i uopste na internetu i da spodelim sa vama probleme koje svako malo pa se pojave ni od kud...a neki i nestaju sami od sebe. Koze koje su skoro presusile i jako smrsavile,ponovo dobile mleko,i opet su se ugojile kao sto su pre bile.Sada u zadnjih nedelju dana,jarac kog cuvam za meso (kastriran je proletos),jedno mu oko jako suzi. Otvorio sam mu kapke i oko mu je sasvim pobelelo. A i sam jarac je malo smrsavio.Inace normalno ide sa kozama na pasu i normalno se ponasa sem sto to oko drzi zatvoreno. Interesantno je to da svi maski jarici su imali taj isti problem.Svima je u nekom periodu isto suzilo jedno oko,isto tako oko pobeli skroz (skoro se zenica i ne vidi),da bi nakon izvesnog perioda sve to samo od sebe prolazilo i oko im se ponovo samo izbistri.Dal ce i jarcu proci nakon nekog perioda kao kod jarica,i sta je to u stvari ja ne znam... Dal neko ima slicno iskustvo?
 

strongboyy

Član
Tu od
2 Stu 2010
Poruka
389
Pozdrav drustvo. Hocu da pitam za savet. Jedna mlada koza koja se ove godine prvi put jarila,prilikom sinocne muze,jedna boska je dala crveno mleko...jako crveno, a na drugu mleko normalno. Pre nego muzem koze uvek im prvo malo masiram vime i oseti se kako pustaju mleko,i pocinjem sa muzom. Kod ove koze isti pristup. Ali jos pri prvog mlaza kao da sam osetio neki...otpor boske...kao da je nesto puklo...takav utisak sam stekao i vec prvi mlaz- mleko crveno. Danas mleko opet nije belo,ali nije ni crveno kao sinoc,vec neke blede crvenkasto braonkaste boje. Sta bi to moglo biti? Dali je neki kapilar puko mozda...ili je neka infekcija (u sto ne verujem,ali mozda je moguca naknadna infekcija)? Bio danas kod veterinara a on otisao negde na terenu pa nisam dobio nikakav savet niti mislenje,pa zato pitam Vas iskusnijih da me savetuje sta da radim. Koza se ponasa sasvim normalno,mlecnost je nepromenjena,ide na ispasu...i to je sto mogu da kazem....Molim za savet.
 

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,499
Kapilara pukla
Masiraj vime i maži kremom protiv bolova par dana.
 
Na vrh