Poodavno se nisu bolje poklopili svi uvjeti: najprije je jučer popodne i u noći pala umjerena lagana kiša, ujutro rano bačen je KAN i zatanjuran. A svega 20-ak minuta po obavljenom poslu pala je lijepa, tiha i obilna kiša...
Prije 2 dana oprskani su i korovi u redu tj. ispod samih krošnji Boom Efektom (totalnim herbicidom). Sad će breskvik izgledati kako i treba
Da nam nebi prisjela kiša po prognozi još 7 dana
Ako bude ovako i neče , danas je i nije bilo mada su je najavili i bilo oblačno, jedino radi bolesčina :icon_scratch:
Reci mi jesi složio pumpu?
Da li je ko krenuo sa proređivanjem breskve?
U četvrtak je prognoza suho, pa ide prskanje Mankozeb + Chromosul + Trapez (protiv šupljikavosti i pepelnice)
Kontam svaka čast dobar si, koliko imaš stabala kad si uspio prorediti.
ovako kao laika,amatera me zanima ...navodite prskanje poslje ovih kiša ,a npr za subotu su opet najavii kišu.ima li koristi ili je bolje pričekati da prođu padaline!
Da li je ko krenuo sa proređivanjem breskve?
E, da vidimo kod prorede plodova nastaju rane ( je li????), šta s tim uradiit, a znamo da su rane idealan izvor a zarazu. Šta po tom pitanju uraditi????
"Ono što kroz ljeto odrežete lakše se zaraste i poželjno je krošnju čistiti kada kolaju sokovi, jer rane prije zacijele." -iz skripte
Kod zimske rezidbe ide poslije zaštita kakva takva ovisno u kojoj fazi smo rezali a sad kad kolaju sokovi biljka se sama štiti tako smo bar učili na kursu vočara čak da veče korekcije na stablu bolje odradit u ljeti jer rane brže zacijele.Tako da moje mišljenje da je to što prorjeđujemo i stvaramo rane biljka sama zaštiti a ujedno joj smanjujemo plodove stim joj je još lakše .