nusret halilic
Član
- Tu od
- 19 Sij 2013
- Poruka
- 173
Pozz
Ja počeo orezivanje.
Da nije prerano ?
Pozz
Ja počeo orezivanje.
pa kako tako rano
ja sam pri kraju rezidbe sa breskvom , ali ne vidim da kreće
Ja neznam zasto zurite s rezidbom breskve,vec par godina prakticieam rezidbu pred samu cvatnju,ili ako najace mrazeve i poslije cvatnje. Rezidbom se potice na cvjetanje i jos jace krene,zato nema zurbe .
Pozdrav svima,
pratim forum zadnje 3-4 godine i dosta sam naučio od vašeg znanja i savjeta,i
hvala Vam na tome!
Amaterski se bavim voćarstvom,imam svega 8 stabala breskvi i nektarina i par marelica.Pošto od sredstava protiv tafrine imam samo bordošku juhu i modro ulje
zanima me sljedeće.
Na mladim breskvama su provirili listići,dok se na starijim polako cvijetni pup otvara i naziru se čašični listići.Sljedeći tjedan bih špricao sa bordoškom juhom,naravno pred kišu.Zbog ovih listića koji su provirili,zanima me da li smijem špricat sa 3% otopinom ili da smanjim dozu na 1%?Da li bi uopće pomoglo tih 1%bordoške juhe protiv tafrine?
Jedinu zaštitu,ove godine,koju sam uspio obaviti bila je 13. veljače sa modrim uljem od 1%.
Svaki odgovor je dobrodošao.
Edit:
Zaboravih napisati jednu vrlo važnu činjenicu kasne rezidbe. Kretanje sokova i hormona kroz grane tj pored sokova koje se kreću nalaze se i odrećeni hormoni koju su zaduženi za razne fukcije kod voćaka. Neki do hormona se kreću ka periferiji odnosno ka vrhovima grana. Rezidbom kada čepiromo određene grane koje će nam služiti za zamjenu, mi prkraćujemo granu na dva donja pupa. Ranijom rezidbom osiguravamo te hormone da pokrenu te pupove (jer još nisu krenuli hormoni), dok kasnijom imamo veće šanse da uopšte ne krenu ti popovi jer su hormoni već prošli kroz granu (završili na krajnjim pupovima-vrhovima), a mi tad vrešimo prekraćivanje. Tako gubimo zamjenske grane i rod nam bježi ka periferiji. Što je po meni ogroman minus.
Možda bi u ovoj fazi dok se cvjetni pup nije otvorio ipak bilo bolje ići sa 2% koncentracijom bordoške juhe, bojim se kako bi 3% bilo malo previše. U jednoj kili borduške ti ima puno više bakra nego u 1l modrog ulja. Ići sa 1l modrog ulja je za breskvu i to prije tjedan dana kako si naveo je stvarno premalo. Dakle, sad bi dobro bilo ići sa 2% bordoške + 2% bijelog ulja, što odgovara negdje koncentraciji pa i malo jače od 3% modrog ulja.Nakon toga za 10-15 dana išao bi ciram ili chromodin ili delan, ovisno o kretanju vegetacije.
Samo NordoxČime si prskao Dubravac?