- Tu od
- 2 Pro 2011
- Poruka
- 1,259
pa kako tako rano
ja sam pri kraju rezidbe sa breskvom , ali ne vidim da kreće
Takav je položaj, istočna strana od prvog zraka sunca do zalaska, non stop je obasjana.
Ja neznam zasto zurite s rezidbom breskve,vec par godina prakticieam rezidbu pred samu cvatnju,ili ako najace mrazeve i poslije cvatnje. Rezidbom se potice na cvjetanje i jos jace krene,zato nema zurbe .
Tako je samo u teoriji, radio sam i jedno i dugo. Kad sve oduzmeš i sabereš to je max pola dana do dan razlike, jedva primjetno. Rezano je čak i krajem 11 i 12 mjeseca, pa i u trećem. Sve opet isto krene, pa čak one što su kasnije rezane prije su kretale. Razlika je u tome što se samo vidi koja je grana cvjetla pa se moža napraviti bolji izbor (za one koje ne raspoznaju dobro rodne pupove).Po mom iskustu najbolje je razati dok biljka miruje tj obično u januaru. Rezanju u cvjetanju nosi određen rizik, pogotova za sorte koje su osjetljive na Pseudomanos bakteriju. Sokovi si krenuli i zaraza se prenosi preko makaza, zato imate šansu da zarazite cijeli voćnjak. To je čitava katastrofa kako to onda izgleda, imao sam prilike i to vidjeti. Tako da to nebi savjtovao, jedino baš ako se nije stiglo uz svako malo dezifikovanje makaza u alkoholu.
Koliko se god trudili, priroda čini svoje. Zato kad krene toplo vrijeme možeš da radiš šta hoćeš, ona ima svoj kalendar.
Edit:
Zaboravih napisati jednu vrlo važnu činjenicu kasne rezidbe. Kretanje sokova i hormona kroz grane tj pored sokova koje se kreću nalaze se i odrećeni hormoni koju su zaduženi za razne fukcije kod voćaka. Neki do hormona se kreću ka periferiji odnosno ka vrhovima grana. Rezidbom kada čepiromo određene grane koje će nam služiti za zamjenu, mi prkraćujemo granu na dva donja pupa. Ranijom rezidbom osiguravamo te hormone da pokrenu te pupove (jer još nisu krenuli hormoni), dok kasnijom imamo veće šanse da uopšte ne krenu ti popovi jer su hormoni već prošli kroz granu (završili na krajnjim pupovima-vrhovima), a mi tad vrešimo prekraćivanje. Tako gubimo zamjenske grane i rod nam bježi ka periferiji. Što je po meni ogroman minus.
Posljednje uređivanje: