kakva su to oštečenja na stablima kod Kontam,one rupice sa crnilom i smolom,ja sam to imao na par grana prošle godine i sve odrezao 30cm od toga i zapalio,to grozno izgleda?
Led napravio rane, išla smola i naselila se gljiva čađavica, ali ova je mrtva. Bar mislim lako otpada pa zato tako mislim. Nova smola je od novih rana, da li je od štitaste uši ili čega ne znam ali riješit ćemo mi to. Samo da joj dignem kondiciju. Ovi tvrdokrilci su mi samo na jednoj sorti a njih ću pukniti sa kingom (možda) pošto mi se ovaj klorpirifos nikako ne sviđa...
Klorpirifos usporava razvoj djece
Autor: Info | 20. Mar. 2010. | ZDRAVLJE
Aktivna tvar nekih pesticida koju poznajemo pod imenom klorpirifos je nedvojbeno povezana s usporenim mentalnim i fizičkim razvojem male djece. Iako su mnoge zemlje zabranile tu kemikaliju u sredstvima za kućanstvo, ona se i dalje primjenjuje kao zaštitno sredstvo u uzgoju voća i povrća.
Klorpirifos koriste i hrvatski poljoprivrednici za zaštitu usjeva od štetočina.
Istraživanje je provedeno na 266 djece iz siromašnih obitelji Bronxa i Manhattana, njujorških područja gdje se klorpirifos uvelike upotrebljavao do 2001. godine.
Utvrđeno je kako su trudnice izložene tom pesticidu rađale djecu koja su mentalno i fizički znatno zaostajala za svojim vršnjacima u dobi od 3 godine. Rezultati su objavljeni u najnovijem izdanju stručne publikacije American Journal of Public Health.
Znanstvenici se nadaju kako će ovi podaci postrožiti kontrolu primjene klorpirifosa u poljoprivredi te da će u konačnici ta opasna tvar uz brojne druge štetne organofosforne insekticide biti zabranjena u proizvodnji hrane.
Callifos 480 EC
Dursban E - 48
Pirifos EC
Pyrinex 25 ME
Pyrinex 48 EC
Chromorel - Z
Chromorel - ZP
Chromorel- D
Chromorel P-2
Kalinorel - D EC
Kalinorel prašivo P 2
Nurrele - D