breskvar@ kako ovakim načinom uzgoja (pr. vaza), gore sa slike stabla podnose sušu i koliko vremena im treba da stupe u pun rod. Po nekoj mojoj računici stabla ti nose oko 70 Kg, prosjek sadnja 5x3,5m što je oko 550-560 stabala po ha-u. ukupno 40 t. Da li je računica tačna ili praksa kaže drugačije.
Razmak je 5,20 x 3 m. Točno 654 stabla. Treba uzeti u obzir da ovo nije klasična već tzv. "prijevremena" vaza, tj. već u rasadniku su zelenom rezidbom formirane u lipnju 3 osnovne grane, pa se u jesen sadnice sade s već formiranim osnovnim granama, a neposredno prije kretanja prve vegetacije rezidbom na zrelo im se formira i prva sekundarna grana na svakoj primarnoj. Pisao sam već o tome...
Na ovaj način formirane voćke već u prvoj vegetaciji daju nešto roda (koji je najbolje u cijelosti odbaciti kao malene zelene plodove - sa svrhom što boljeg razvoja vegetativne mase). U drugoj vegetaciji dobije se već solidan rod. Puni rod je u četvrtoj vegetaciji.
Kao što rekoh, nekoliko je temeljnih preduvjeta (podrazumijeva se da stabla moraju biti zdrava i dobro razvijena) za visok prinos kod breskve: dovoljan broj pravilno raspoređenih mješovitih rodnih izboja, izdašna gnojidba, rigorozno prorjeđivanje ploda i odlična zaštita, ponajprije od kovrčavosti lista breskve.
Kolegu Zvonisa sam pozvao da dođe kad plodovi budu zreli, pa možemo komisijski obrati poneko stablo i vagnuti, nije problem
Ove breskve na fotki su sorta Rich Lady, ove godine ih je baš mraz pošteno prorijedio, bila je jako slaba rodnost. Oko 30 kg po stablu. U normalnim godinama, bez ikakovih problema, 100 kg i više:
Slika je od prošle, 2012. godine
A ovo je isto slikano prošle godine. Nektarine, sorta Caldessi 2000, na svakom stablu brane su od 3 do 4 ovakve duboke kartonske kutije (svaka važe 8 - 9 kg netto). Isto jako slab rod u odnosu na normalne godine. Al' mraz čini svoje: