a vidjet ćemo,kako bude. nego mene zanima nešto drugo. tražio sam po netu malo ali ništa konkretno nisam našao. zbog čega nastaju osušeni pupovi,kao da su se smrzli,ali nema mi baš previše smisla jer nije kod svih stabala tako,a pogotovo rane sorte na kojima je sve u redu,većinom je to red haven,fayet i ostale kasnije sorte,negdje neka rana ali malo. znači na jednoj dugačkoj rodnoj grani od metra imam desetak preživjelih pupova a ostalo suho,a nisam gledao kako je bilo prije desetak dana pa da znam jel zbog ovih minusa,ali trebala bi ona durati te minuse,nije to toliko hladno a nije se još ni otvorio cvjet. većinom mi je to na stablima na kojima lani nisam stigao aditi ljetnu rezidbu,pa valjda iscrpilo stablo ili nije bilo dosta svjetla,ili fali Bora kojeg sam također trebao jesenas dati ali nisam. da čujem vaša mišljenja.i još nešto,lani je izostala gnojidba jer se sve smrzlo pa nisam ništa gnojio.
...da, nemoj nikako prskat "Stoperom" u cvatnji. Poslije cvatnje, kad budu maleni plodići možeš njime prskati protiv šupljikavosti...
U četvrtak napunit atomizere i sa 1 i pol kg/ha Chromodina OBVEZNO oprskati breskve Bez kalkuliranja.
...naravno, pravilno uskladišteno to je još sve itekako uporabljivo. Nego, gledam prognozu za Našice za 7 dana:
http://nasicegrad.com/vremenska-prognoza
I sve minusi i snijeg do četvrtka, u četvrtak + 7 i suho, a petak i subota jača kiša. Prognoza, više - manje, ista za cijelu Slavoniju. Što konkretno za nas koji imamo nasade bresaka znači:
U četvrtak napunit atomizere i sa 1 i pol kg/ha Chromodina OBVEZNO oprskati breskve Bez kalkuliranja.
Ako uopće uđeš u voćnjak,od mokrine.:icon_scratch:
Ma ima kiše non stop, uuu...
Mislim da će Breskvar malo žešće zaglaviti
...ne trebaju nit' istjerat listići. Drugo prskanje Chromodinom treba odraditi neposredno prije same cvatnje, dan/dva prije no se otvore prvi cvjetovi. Samo tada treba ići manjom količinom preparata, 1kg/ha...
U petak, subotu najavljuju kišu i temperature preko 15 stupnjeva...Sva tretiranja protiv kovrčavosti moraju se odradit do cvatnje, po mogućnosti uvijek prije većih oborina. Ja sam "Daconylom" išao prije ove velike kiše, ti si išao poslije. Sad opet idem prije kiše, ti opet razmišljaš bi li tretirao ili ne...Uostalom, vidjet ćeš zbog čega ove godine treba ići na više tretiranja...
Ne uspoređuj ovu godinu s prethodnom, ni po čemu nisu slične...
ja sam prije ove kiše prskao i nema potrebe opet,tek idući tjedan kad se malo stabla posuše i kad listići krenu,jer bit je njih zaštititi,a tek je neki negdje provirio. sve ovisi koliko je kiše palo,ali mislim da nema potrebe,pogotovo ako se zakiši pred cvatnju idući tjedan,s čime onda a chromodin je među najboljom zaštitom a ima ograničenje od max dva puta,treba čuvati jokera.