• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Breskva

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,259
Pretpostavljma to što nisi radio ljetnu rezidbu da je glavni krivac, jer pupovi nisu mogli pravilno sazreti i u toku zime su vjerovatno stradali.

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768
a vidjet ćemo,kako bude. nego mene zanima nešto drugo. tražio sam po netu malo ali ništa konkretno nisam našao. zbog čega nastaju osušeni pupovi,kao da su se smrzli,ali nema mi baš previše smisla jer nije kod svih stabala tako,a pogotovo rane sorte na kojima je sve u redu,većinom je to red haven,fayet i ostale kasnije sorte,negdje neka rana ali malo. znači na jednoj dugačkoj rodnoj grani od metra imam desetak preživjelih pupova a ostalo suho,a nisam gledao kako je bilo prije desetak dana pa da znam jel zbog ovih minusa,ali trebala bi ona durati te minuse,nije to toliko hladno a nije se još ni otvorio cvjet. većinom mi je to na stablima na kojima lani nisam stigao aditi ljetnu rezidbu,pa valjda iscrpilo stablo ili nije bilo dosta svjetla,ili fali Bora kojeg sam također trebao jesenas dati ali nisam. da čujem vaša mišljenja.i još nešto,lani je izostala gnojidba jer se sve smrzlo pa nisam ništa gnojio.

Dane ako je na "parove razbroj se"onda je to uredu ,neš morat proređivat :(giggle): šalu nastranu valda nije nešt opasno ?

Breskvar , Stoper sam lani kupio tj. trgovac mi uvalio,ja kao agronomu povjerovao pa nisam ni čito
kaže "ostale zalihe od Herbosa stara cijena za cvatnju koštičavih vočki" sreča da vas pita :mur: Zahvaljujem na savjetima

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
...

...da, nemoj nikako prskat "Stoperom" u cvatnji. Poslije cvatnje, kad budu maleni plodići možeš njime prskati protiv šupljikavosti...

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768
...da, nemoj nikako prskat "Stoperom" u cvatnji. Poslije cvatnje, kad budu maleni plodići možeš njime prskati protiv šupljikavosti...

...skonto...a što je rok godinu dana izašo ,jel valalja il da bacim u pm...

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,259
...ne bacaj taj Stoper, valja što da ne. Nije to kvarljiva roba. Sto puta vidio sam srestva kojim se kasnije produžava rok u poljoapotkama. Te sam ista i koristio. Ostavi ga za kasnije treba će ti.

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
...naravno, pravilno uskladišteno to je još sve itekako uporabljivo. Nego, gledam prognozu za Našice za 7 dana:

http://nasicegrad.com/vremenska-prognoza

I sve minusi i snijeg do četvrtka, u četvrtak + 7 i suho, a petak i subota jača kiša. Prognoza, više - manje, ista za cijelu Slavoniju. Što konkretno za nas koji imamo nasade bresaka znači:

U četvrtak napunit atomizere i sa 1 i pol kg/ha Chromodina OBVEZNO oprskati breskve :) Bez kalkuliranja.

Njoko

Dobro znana faca
Tu od
9 Lis 2010
Poruka
1,635
U četvrtak napunit atomizere i sa 1 i pol kg/ha Chromodina OBVEZNO oprskati breskve :) Bez kalkuliranja.

Ako uopće uđeš u voćnjak,od mokrine.:icon_scratch:

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768
Ma ja sam u subotu do 16 sati završio sa špricanjem chromodinom u noći je počeo snjeg koji je suh i ne lovi se na grane jel bi trebo još u četvrtak ako vrijeme posluži... Nije problem imam još kilu al reko da ih ne predoziram :icon_lol:

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
...naravno, pravilno uskladišteno to je još sve itekako uporabljivo. Nego, gledam prognozu za Našice za 7 dana:

http://nasicegrad.com/vremenska-prognoza

I sve minusi i snijeg do četvrtka, u četvrtak + 7 i suho, a petak i subota jača kiša. Prognoza, više - manje, ista za cijelu Slavoniju. Što konkretno za nas koji imamo nasade bresaka znači:

Ček ček, ako sam u subotu odradio Daconil pa nije još sapran, nema toliko padavina ;) A nije ni toplo da su istjerali listići u dužinu?
prognoza.jpg

Nije jak vjetar u četvrtak, izvodivo je ;)

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
...ne trebaju nit' istjerat listići. Drugo prskanje Chromodinom treba odraditi neposredno prije same cvatnje, dan/dva prije no se otvore prvi cvjetovi. Samo tada treba ići manjom količinom preparata, 1kg/ha...

U petak, subotu najavljuju kišu i temperature preko 15 stupnjeva...Sva tretiranja protiv kovrčavosti moraju se odradit do cvatnje, po mogućnosti uvijek prije većih oborina. Ja sam "Daconylom" išao prije ove velike kiše, ti si išao poslije. Sad opet idem prije kiše, ti opet razmišljaš bi li tretirao ili ne...Uostalom, vidjet ćeš zbog čega ove godine treba ići na više tretiranja...

Ne uspoređuj ovu godinu s prethodnom, ni po čemu nisu slične...

Posljednje uređivanje:

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
A onda ću ići nije problem. Kontam malo proći i sa bastom oko voćkica gdje je mišljakinja. Imam je za izvoz :)

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768
Kažu na dnevniku petak kiša u zapadnom dijelu pa vi na istoku mozda budete te sreče da vam se vočnjaci malo ocjede od ove vlage ,zivi bili pa vidili...

gec67

Član
Tu od
26 Ožu 2011
Poruka
768
Ma ima kiše non stop, uuu...
Mislim da će Breskvar malo žešće zaglaviti ;)
screenshot073du.jpg

tebi baš nije dosta :icon_eyes: dojadila i Bogu i vragu :mur:
možda su se prešli u prognozi...

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
...ne trebaju nit' istjerat listići. Drugo prskanje Chromodinom treba odraditi neposredno prije same cvatnje, dan/dva prije no se otvore prvi cvjetovi. Samo tada treba ići manjom količinom preparata, 1kg/ha...

U petak, subotu najavljuju kišu i temperature preko 15 stupnjeva...Sva tretiranja protiv kovrčavosti moraju se odradit do cvatnje, po mogućnosti uvijek prije većih oborina. Ja sam "Daconylom" išao prije ove velike kiše, ti si išao poslije. Sad opet idem prije kiše, ti opet razmišljaš bi li tretirao ili ne...Uostalom, vidjet ćeš zbog čega ove godine treba ići na više tretiranja...

Ne uspoređuj ovu godinu s prethodnom, ni po čemu nisu slične...

ja sam prije ove kiše prskao i nema potrebe opet,tek idući tjedan kad se malo stabla posuše i kad listići krenu,jer bit je njih zaštititi,a tek je neki negdje provirio. sve ovisi koliko je kiše palo,ali mislim da nema potrebe,pogotovo ako se zakiši pred cvatnju idući tjedan,s čime onda a chromodin je među najboljom zaštitom a ima ograničenje od max dva puta,treba čuvati jokera.

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
ja sam prije ove kiše prskao i nema potrebe opet,tek idući tjedan kad se malo stabla posuše i kad listići krenu,jer bit je njih zaštititi,a tek je neki negdje provirio. sve ovisi koliko je kiše palo,ali mislim da nema potrebe,pogotovo ako se zakiši pred cvatnju idući tjedan,s čime onda a chromodin je među najboljom zaštitom a ima ograničenje od max dva puta,treba čuvati jokera.

Listići će izaći il' zdravi il' inficirani. Cilj je da izađu zdravi. Stoga i ova tretiranja treba izvesti prije nego izađu čitavi listići, a ne poslije...pročitaj u kojoj fazi se vrši inficiranje Tafrinom :)

Najnoviji postovi

Na vrh