Ja sam dvaput prskal protiv kovrčavosti,jednom cuprablau a jednom nordox.E sad što činiti dalje,kod nas su temperature noću u minusu a po danu oko 5.Pupovi su lagano nabubrili,od zadnjeg prskanja prošlo je osam dana a sutra najavljuju opet kišu a za vikend isnijeg.Ludo je a vočnjak sav na vodi Prošli put jedva se izvuko.Malo ču još pričekat pa što bude bude.Strašno je počela ova godina.Pozdrav
Dane, jako lijepo razvijena stabla
...ja ti preporučam da oprskaš "Daconylom" koji u "Prvči" košta 150 kn/l, a 2 l idu na 1 ha površine protiv kovrčavosti. Upotrebljava se baš u fazi otvaranja pupova tj. ovih dana...Nek prođe sat - dva bez kiše poslije tretiranja i nema veze ako poslije padne kiša, jako teško se ispire...
kolega breskvar, vidim da spominješ prskanje sa Daconylom, pa bih te zamolio za jedan savjet u vezi prskanja sa istim,, imam desetak stabala što bresaka što nektarina, neke su stare dvije neke tri godine,, prskao sam ih jedanput sa crvenim uljem prije 15 dana, pa bih sada išao sa Daconylom, sada me zanima koliko bih ja tog sredstva trebao staviti na prskalicu od 10l, jer to mi je dovoljno vode da sve poprskam, hvala unaprijed,, može i neko drugi odgovoriti ako želi,,hvala
Stavi 2dcl Daconylawait):
Dvije litre "Daconyla" ide na 1 ha ili 10 000 "kvadrata"...pa sad računaj. Al' baš me zanima što će mi odgovoriti za prskanje crvenim uljem
Inače, "Daconyl" je najjeftiniji u "Prvči", tamo 100 ml stoji točno 25 kn...
brle7 hvala,, kolega breskvar kako to izračunati:icon_smile: breskve se nalaze u jednom redu dužine 30m, neznam koliko da uzmem mjeru za širinu reda, možda po jedan meter sa svake strane reda,. uzeo sam u Prvči Daconyl,, 100ml
Opet te pitam, jesi li svih 10 stabala oprskao crvenim uljem jednom prskalicom od 10 litara?
...tako sam nekako i mislio. Gledaj, znam ja da su to dvogodišnja i trogodišnja stabla, al' ih je i 10 komada, to nije niti 1 litra škropiva po stablu, što je za prskanje bakrom apsolutno premalo. Primjerice, ja sa leđnim atomizerom "Stihl" sa rezervoarom od 14 litara oprskam 3, ponekad 4 razvijena stabla sa maximalnim protokom tekućine. Što je nekih 4 litre po stablu i više. Za mlađa stabla trebalo bi barem litra i pol škropiva, to mora bukvalno CURITI niz svaku grančicu i niz cijelo stablo do zemlje. Tek onda je to kvalitetno zimsko kupanje bresaka bakrenim preparatima. Uz napomenu da bi koncentracija trebala biti 3%, što znači 3 l crvenog ulja na 100 l vode ili 300 ml na 10 l vode.
Sa ovim fungicidima kao što su "Daconyl", "Chromodin" i "Ciram" ne treba se tako obilato kupati tj. sredstvo NE SMIJE curiti kao kod zimskog kupanja, ali pupovi moraju biti svi orošeni. Moj savjet ti je da nekih 50 ml "Daconyla" staviš na 10 l vode i to sve utrošiš na tih 10 stabalaca, al' tako da ne curi. Oprskaj samo da svaka grančica bude mokra, pa ako ti preostane, vraćaj se nazad ispočetka dok ne potrošiš svu tekućinu - ALI TAKO DA NE CURI.
Preostalih 50 ml iskoristi za prskanje loze kasnije, da ne čuvaš to do iduće godine.
...tako sam nekako i mislio. Gledaj, znam ja da su to dvogodišnja i trogodišnja stabla, al' ih je i 10 komada, to nije niti 1 litra škropiva po stablu, što je za prskanje bakrom apsolutno premalo. Primjerice, ja sa leđnim atomizerom "Stihl" sa rezervoarom od 14 litara oprskam 3, ponekad 4 razvijena stabla sa maximalnim protokom tekućine. Što je nekih 4 litre po stablu i više. Za mlađa stabla trebalo bi barem litra i pol škropiva, to mora bukvalno CURITI niz svaku grančicu i niz cijelo stablo do zemlje. Tek onda je to kvalitetno zimsko kupanje bresaka bakrenim preparatima. Uz napomenu da bi koncentracija trebala biti 3%, što znači 3 l crvenog ulja na 100 l vode ili 300 ml na 10 l vode.
Sa ovim fungicidima kao što su "Daconyl", "Chromodin" i "Ciram" ne treba se tako obilato kupati tj. sredstvo NE SMIJE curiti kao kod zimskog kupanja, ali pupovi moraju biti svi orošeni. Moj savjet ti je da nekih 50 ml "Daconyla" staviš na 10 l vode i to sve utrošiš na tih 10 stabalaca, al' tako da ne curi. Oprskaj samo da svaka grančica bude mokra, pa ako ti preostane, vraćaj se nazad ispočetka dok ne potrošiš svu tekućinu - ALI TAKO DA NE CURI.
Preostalih 50 ml iskoristi za prskanje loze kasnije, da ne čuvaš to do iduće godine.