Pehra DEUKALAC UDP 46 BALANCE kupujem iz TSH Fanon d.o.o. iz Petrijaneca (negdje pored Varaždina). Cijena je 3,05 kn/kg u vrecama + pdv. Po onome sto sam procitao o tome rijec je o proteinskom krmivu koje se radi po licenci TSH DEUKA (najvece tsh u njemackoj). Sastoji se od smjese uljarica koje prolaze kroz nekakav pogon opticon i tu bude izlozeno ekspandiranju (nakon toga tlacenju) i polaganom hlađenju. Biodar ima samo ekspander u kojem (1 dio ovoga pogona) obrađuje uljarice i to nije losa stvar ali je daleko od onoga sto se dobije prolaskom kroz opticon. Mislim da tsh koprivnica ima nekakav ekstruder ali nisam tocno siguran sto oni imaju. Morati cu ih nazvati da provjerim.
Ugl. znam da u Pehri imaju taj deukalac udp 46 balance i da ce uskoro imati i puno siru paletu takvih proizvoda (sa vise masnoce tj. Bypass energije, sa ovim onime itd itd).
Mnogo se prica o bypass proteinima ali malo je price o bypass energiji sto nam je isto zanimljiva stvar u ishrani krava. Puno je fermentabilnog skroba u buragu koji se nalazi u silazi (naravno, ovisi kakav je hibrid kukuruza i pod time podrazumijevam da silokombajn koji radi silazu ima dobar corncracker a ne da u balegi bude puno cijelog zrna pa da to zovemo bypass energijom
) i zato se ne preporuca kiseli srota u ishrani krava (puno energije za usvajanje, talozenje masti, masna degeneracija jetre, slabija reprodukcija...) sa silazama.
Ne bi bilo lose napraviti silazu od od vrste kukuruza koji u sebi sadrzi takav skrob (polutvrdunac najcesce) i to koncentriranu silazu sa takvom energijom (da se kukuruz kosi 10-15 cm ispod klipa) a osnova obroka da bude dobra sjenaza (dts,ljulj,lucerna, stogod) i malo sijena. Onda krave imaju potpuni obrok i najmanje ce se morati dodavati koncentrata. Zapravo bi trebao cilj biti izvuci sto vise mlijeka iz voluminoza, dakle osnovnog obroka a sa smjesom nadopuniti ono sto u obroku fali.
Isto bi se tako spremljena silaza, sjenaz i sijeno trebalo dati na analizu, ba pravu analizu gdje se moze dobiti puno vise parametara o sastavu krmiva (udio octene, mlijecne i maslacne kiseline, ca, mg, p, skroba, nel-a, kdv, ndv, ph) masa stvari. Uglavnom, oo je otislo malo predaleko...
Pozdrav