• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motorne pumpe za navodnjavanje

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
4,663
Zbog čega ne bi bila dobra ako je za tu svrhu namijenjena? Svaka pumpa ima svoje karakteristike. Sa koje dubine može vodu vaditi, da li je samousisna ili ju treba zalijevati (usisna sitka na početku cijevi). Motorne pumpe za par minuta napune takve bazene. To nije nikakav problem, samo je pitanje od kuda bi vodu crpil tj. sa koje dubine.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
7,185
Ti onda trebaš pumpe za bunare, mislim da ni jedna benzinska ne može potegnuti s te dubine, mojoj je max. 8m dubine

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,634
Ma pri nama je voda na 4 metra. Ja bi zabil 6 jer takvu cijev imam..
More ona pijeska pretirati ili mora čista voda biti?
Pa ako hidropak more vleči z te dubine, trebala bi unda i motorna?

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
4,663
Da li je Tomosica samousisna ili treba imati usisnu košaru? Svaka može povući i pijeska, ali joj to pojede rotor i kučište i onda popravak košta više nego nova pumpa.

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,634
Nemam pojma. Ja sam razmišljal o tomosu jer o njima znam nekaj, ak bude treba kaj popravljati i tak..
Možda bi onda o nekoj drugoj pumpi moral razmišljati?
More i na traktor 😀

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
10,971
Da li je Tomosica samousisna ili treba imati usisnu košaru? Svaka može povući i pijeska, ali joj to pojede rotor i kučište i onda popravak košta više nego nova pumpa.
Samo ako je rotor "na pera", a ako je"kao tanjur" - koji ne struže po statoru duže traje!

Posljednje uređivanje:

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
4,663
Motorne pumpe su pogodne tamo gdje nema struje. Ako misliš bazene puniti doma iz bunara gdje ima struje onda ti je najbolje rješenje potopna pumpa.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,548
Nemam pojma. Ja sam razmišljal o tomosu jer o njima znam nekaj, ak bude treba kaj popravljati i tak..
Možda bi onda o nekoj drugoj pumpi moral razmišljati?
More i na traktor 😀
Imal sam i udomil MP 2, kod sadašnjeg gazde je prepumpala mulja more i šljaka dan danas nakon 10 let. Naravno, prije nego sam ju udomil je komplet preservisirana.

Ako nabaviš SMP 2 onda si riješil sve svoje probleme, a usput imaš i cilindar (doduše gusnati) koji se za silu da naturpijati za CTX.

Evo tablica i slika.

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,634
Lijeska punil bi na na vrtu, i za strujnu pumpu bi mi trebalo 250 metri kabla. I z hidropakom mi treba 35 minut da napunim 1000 litri.
Ovak bi pumpu dnesel na vrt, kresnul, napuni i morem ju doma odnesti.
@MUHA fala na katalogu.
Umo 08 bi mogle biti i dosta skuplje, išel bi ja na nekvu umo06 i dosta..

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,548
Ova, kaj sam ja imal, sa cca 2 metra dubine na udaljenost 50-tak metara uzbrdo, razlika visine cca 10 metara, je za par minuta napunila hiljadarku.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,971
Ti onda trebaš pumpe za bunare, mislim da ni jedna benzinska ne može potegnuti s te dubine, mojoj je max. 8m dubine
To od 8m je negdje maksimum koje pumpe mogu povući ma koliko bile kvalitetne, bez obzira na vrstu pokretača. Veća visina povlačenja se i ne praktikuje da se proizvodi jer teoretski 9,81m nemože preći nikakva pumpa. Kad se izjednači visina povlačenja sa silom gravitacije a to je 9,81 onda nastaje u sistemu vakum. Pumpa može imati mogućnost usisa ali tečnost nemože da savlada gravitaciju i nastaje vakum. Veće visine se rešavaju da se spusti pumpa u tečnost, da gura i pravi pritisak. Pritisak se može podizati kvalitetnim pumpama na trocifrene brojke.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
10,971
...Kad se izjednači visina povlačenja sa silom gravitacije a to je 9,81 onda nastaje u sistemu vakum....
Ne radi se tu o "sili povlačenja".
Atmosferski pritisak "tjera" vodu "u visinu" ako je u cijevi podtlak,!

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
4,663
Trebalo ju je zalijati.
Tak sam i mislil. Znači da takve pumpe mogu u bunare, rijeke i jezera ili u cijevi debljine da se može spustiti i usisna korpa. Zato kolega Matija bude imal problem. Ili možda postoji neki drugi sistem za koji ja ne znam?

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,634
Kak onda one honde mogu vući iz cijevi? I to bez problema povuče, samo ima nepovratni ventil na cijevi.
Al ajd cijev je 2,5 il 3 cola..

Najnoviji postovi

Na vrh