Pozdrav svima. Da malo vratim temu u zivot nakon duzeg vremena, jer treba se polako pripremati za zimu
.Bas je tesko pronaci ovako sadrzajnih tema koje se bave pitanjem grijanja na drva.
Naime, na jesen planiramo ja i supruga da preselimo u stan u Sarajevu koji je ustvari potkrovlje. Tacnu kvadraturu ne znam ali je negdje izmedju 50 i 60m2, a s obzirom da se radi o potkrovlju i da imaju kosine, kubikaza prostora je manja, ne znam da li to sta znaci. Stan je dobro izolovan, izvana staklena vuna i fasadna cigla, odozgo kombinacija staklene vune i stiropora, solidna drvena stolarija uz napomenu da su dimenzije prozora poprilicno male. U stanu ispod ocekujemo da bi se trebalo grijati, sa bocnih strana strana nece ali dovoljno je da postoje stanovi na bocnim stranama tj. nema vanjskih zidova.
Po nekim racunicama, moglo bi se grijati i na struju. Medjutim, odlucili smo se za pocetak na stednjak na drva, s kojim bi zagrijavali stan ali i kuhali/pekli na njemu.
Brine me donekle polozaj na koji bi dosla pec i raspored prostorija, da li ce toplina moci doprijeti do svih dijelova.
Problem je sada procijeniti koji stednjak na drva uzeti, da ne bude premali ili preveliki tj. da bude optimalan za iznad opisani stan. Pored toga namece se pitanje da li uzeti od samota ili gusani?
Ovdje u Bosni vidim da su popularne Alfe (70 i 90), ali strah me da nisu prevelike? Pored njih, samotne verzije su, koliko ja znam, jos i Smederevci...
S druge strane u igri su gusane kao sto je npr. Nordica Romantica 3,5, koja je onako slatka, malih dimenzija, na papiru fantasticno djeluje ali ne znam kakva su iskustva korisnika u praksi. Minus joj je mala pecnica ali dalo bi se progledati kroz prste ako bi vrijedila na planu zagrijavanja.
Takodjer zanima me vase iskustvo i misljenje za Plamen Kalorex stednjak, s tim da se radi o starom modelu 20+ godina mu ima, izuzetno ocuvan (prakticno nov), kojeg mogu da dobijem besplatno. Fizicki izgled mu je isti kao i Kalorex koji se sada nalazi na njihovoj stranici, o kvaliteti i karakteristikama ne znam.
Vidim na trzistu se nude i ovi turski stednjaci i peci marke Susler, vrijede li oni sta?