M
MOCO
Guest
ajd dobro,kupit ću novu peć mislim od 25kw da može dimnjak to sve popušit:mrgreen:
Ovo ti je najgora stvar koju možeš reći.i moj savjet je centrometal jer je imamo i ja i stari moj radi bez greške a bolje uzeti jaču pa zagušiti nego slabiju koju nećeš moći odvrnuti ako bude potrebno
prošle sam godine stavio novu pvc stolariju 8komornu, nova fasada baumit s izolacijom 8cm i 10cm sa sjevera, pod tavana izoliran stakl.vunom(još nije sređen za stanovanje)ispod cijele kuće podrum za stanovanje (al nitko ne stanuje) pa ću tu smjestiti peć. Površina tlocrta stana je 80 m2 i visina klasična 2,8.
mene brine jedino to što bi peć trebala na stari dimnjak koji je zidan u unutrašnjem zidu kuće promjera 15cm, pa se bojim da nije premali, inaće ide od temelja do gore (kroz cijelu visinu kuće) pa bi grijao i taj zid. Zato mislim da neću imati skoro nikakvih gubitaka topline, a i izolacija je dobra pa mi netreba neka jako jaka peć.
A totalno sam zbunjen, jer susjed zida već 3. dimnjak ni jedan mu kao nevalja jer ne vuće,dimi nazad i tako svašta a u kući baš i nije toplo. Kod kuma opet stalno curi ter po dimnjaku pa ga mora paliti 2x preko zime!?
Lega je napravio uz kuću neki limeni koji mu je skoro kuću zapalio...-.ma jbt. ništ kako treba.
Centralno guta drvo, ovi koje znam bez 40 metara drva ne prolaze, ja imam običnu peć na drvo od Plamena i grije mi 50 kvadrata bez problema i na -20 uz potrošnju 20 metara drva za zimu, dakle duplo manje, a gori neprekidno.
kupi šidelov dimnjak min promjera 20 cm i nećeš se pokajati. to curenje je kondenzacija jer je dimnjak slabo izoliran pa se hladi.
ja grijem novouseljenu kuću sa 250 metara kvadratnih površine.visina prostorija mi je 2,55m i nisam ovu zimu potrošio 20 kubika drveta.sve preko toga je nenormalno puno.a još nemam ni toplotnu fasadu jer čekam da se preko ljeta isuše zidovi i beton.
Jel to s centralnim na drva griješ s 20 metara drva, ne mogu vjerovat jer ovi koje znam troše 40-50 metara i naviše.
bio sam ja kod tih što griju sa 20 m drva 250m3 ali sjede u deki.Ja grijem 180m3 potrošim 30-35m u kući je između 25-26 stupnjeva nekad i više(nova je kuću useljeno prije 2 god dakle nova pvc stolarija,stiropor u podu pod glazurom,vanjska izolacija 8cm)
neznam koliki promjer dimnjaka trebam za centralno!??
U staru kuću mislim uvesti centralno, peć na drva u podrum a grijati kat od 80m2, izolacija i fasada odlični. Sad neznam ( a majketi ljudi blebleću svašta) koliko kw peć da uzmem i dali da zidam novi dimnjak ili da iskoristim stari koji ide kroz kuću promjera 15cm