kaj je ovo ispod pumpi , plavo kučište?
http://nep.vitra.si/images/jpg/P-295-4.jpg
Motorni pogon za troputni miš ventil.
kaj je ovo ispod pumpi , plavo kučište?
http://nep.vitra.si/images/jpg/P-295-4.jpg
e sad ti meni lijepo ako možeš reci koliko je ispalo $$$ to zadovoljstvo, a izgled ovako na oči je savršen, a želim ti sreću da tako i funkcionira.
Sve ti je to lijepo složeno i zmontirano,samo ima jedan ali...Kod nas ti je recimo grijanje na naftu najskuplja opcija a peleti odma slijede iza nafte te ih još k tome treba odmah u gotovini platiti (naravno ako ih kupuješ u ljeti dok im je cijena nešto niža).
Jedini energent koji je malo jeftiniji od ostalih su drva. Naravno ako si u mogučnosti uz malo truda napraviti dvadesetak metara drva godišnje za vlastite potrebe.
Tomo moj tomo, što nisi taj kotao dignuo nekih 50cm od poda???Iako nije baš primjereno vrijeme +30°C u hladovini , da malo obnovimo temu . Nakon puno dilema , istraživanja i savjetovanja , odlučili smo se za adaptaciju kotlovnice . Izbacili smo staru kombiniranu peč Helios i zamjenili je novom troložišnom peči Valher DPK 30 , u izboru su bile i Centroplus 25 + set pelet , kao i Radiator Tkan1 . DPK 30 je kotao sa tri odvojena ložišta : drva , peleti i lož ulje , koja međusobno funkcioniraju avtomatizirano , zavisno od režima rada , na primjer , peč se loži sa drvima , nakon zadnjeg loženja samo uključim bilo peletni bilo naftni plamenik i nastavlja dalje sa tim energentom i obrnuto je jednako , ako se loži s peletima , izključi se peletni plamenik i zakuri na drva . Osnovni parameter za djelovanje avtomatike je temperatura kotlovske vode , koja je podešena tvornički , tako da nema individualnoga čačkanja oko toga , donja granica je između 57 - 62 °C , dok je gornja između 80 - 85 °C , s tim je spriječeno i kondenziranje kotla . Za finu regulaciju brine se i sobni termostat s programskom urom , u našem slučaju je to Seltron T1 , preko njega se podešava dnevno - nočni režim rada peči , vikend režim , uklopni intervali itd , na raspolaganje je 32 programskih mjesta . Avtomatika peči omogučava i dva režima grijanja : radiatorsko i podno grijanje . Komplet se sastoji od kotla , kotlovske automatike , pelet plamenika , silosa za pelete 220 kg . Postoji i opcija sa ugrađenim inox bojlerom . Kotao DPK se nalazi u sustavu Eko sklad ( Slo ) , to znači 25 % subvencija od cjelokupne investicije u adaptaciji kotlovnice .
Tomo moj tomo, što nisi taj kotao dignuo nekih 50cm od poda???
nema mi goreg od peći na podu pa se sav polomiš dok izčistiš pepel, nemožeš podmaknut nikakvu kantu itd...
ja imam centralno na drva prošle godine sam uzo viadrus gusanu peć stvarno je odlična jedino imam malo problema šta mi ostaje iznutra ko smola al kad duže gori na velikoj temperaturi onda to doneklke nestane i samo sastružem
ima ko takvu peć da ju duže koristi pa da reče iskustva
smoli ti se jer ti peć ne gori "punim gasom" nego drva polako izgaraju. drugi razlog je kad se takva peć (koja nije namjenjena za drva nego ugljen) nakrca do vrha drvima, ta drva gase vatru, pa vatra u početku lošije gori i stvara se katran. takve ljevane kotlove treba češće ložiti manjim količinama drveta da vatra uvjek gori punim gasom. a ako se ima mogućnosti dodati pufer, da se višak topline pospremi u pufer za ostatak dana.