Ovdje se pisalo o pufferima ili akumulacijskim spremnicima tople vode . Molio bih one koji ih imaju da opišu svoja iskustva sa njima ? Meni treba da drži temperaturu vode dok sam na poslu znači minimalno 8 sati . Kuča je cca 100 kvadrata djelomično izolirana .
Po mom mišljenu dosta ti je 1000L pufer. Ali ako misliš zakurit prije posla pa da će ti pufer to držat zaboravi. Da bi puffer imao efekta moraš konstantno kurit i sistem držat donekle toplim i peć mora bit jaća od potrebe sistema da se toplina može akumulirat...
Ja nemam pufer, imam ecentrometalovu klasičnu peć nekih 35-40kw na koju grijem nekih 150m2 i kad je sistem već topal pa kad je naložim 4h ne moram dirat a ak je pošteno natrpam onda mi po zimi ak je navečer oko 10-11 natrpam punu ( skoro tačka drva) ujutro oko 6-7 još imam žeravke i samo trpam dalje...
evo ovako,ja imam viessman vitolig150 (piroliticki) kotao i spremnik topline od 1000l ( i naravno ostalu skalameriju...),grijem 100m2 i kuca je izolirana sa 8cm stiropora...
ovih dana lozim samo jednom ujutro i cijeli dan (23C) i noc (ne manje od 21C) mi je toplo...
ujutro potrosim cca 10min. na lozenje,i to prvo ocistim pepeo (1/2 kante tjedno pepela),stavim papir u kotao,nacjepkam sitno drva i zapalim,dok se vatra razgori slazem drva u komoru kotla,napunim ga punog i upalim....i to je to do iduceg jutra....
kad su prosle godine bile one jako hladni dani (-25C) lozio sam jednom ujutro prije posla u 6h a jednom navecer (pola kotla,jer ne volim piti ranojutarnju kavu i drhtati....)
temperaturu u kuci reguliram sobnim termostatom....
jedina OBAVEZNA stvar da bi kotao lijepo i uredno radio su suha drva (od 15-25% vlage),znaci ove godine sam u podrum spremio drva (vani susena do zadovoljavajuceg stupnja vlaznosti) za iducu godinu....
lani sam potrosio oko 14-15m hrastovine/cerovine,a lozim od 09. do 05.mjeseca jer su troje male djece u kuci i nema mjesta improvizaciji (citaj debelim jaknama na trosjedu)...
eto toliko od mene.....