• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

mijo

Član
Tu od
31 Srp 2014
Poruka
247
@Muha, onu mobilnu sam vidio na djelu, sim-tam...a ovo dole je steta zakurit, malo za ugodjaj..ali poceli i Kinezi stavljat okove od (naravno laznog)mesinga, kao barok...
@mali alen, i kod jedne i druge je jako bitan raspored prostorija i smjestaj peci ak se grije cijela etaza, mozda imas bolji raspored, drva, mozda on slabo barata suberom...ko ce ga znati.Ja 170 kvadrata, deset prostorija, grijem s 15 metara dobrih drva.Jasno da su neke prostorije male npr.hodnik, kupaona..
@puknuti, dala bi se zmisliti automatska klapna i na tvoju pec.Nabaviti stari regulator propuha od centralke pa ga nekud iza u neku cijev s navojem priheftanu za pec da ga toplina grije..a moglo bi uz dobre zivce..

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
ma jok , treba elektroniku iz uljnog plamenika , on prepoznaje plamen ..pa zatvoriti dimnjak kad se drva pretvore u žar

Jednog dana bum napravil drum stove ..trebal je biti na mjestu fraklina, ali to vrijeme , nikad ga stiči

mijo

Član
Tu od
31 Srp 2014
Poruka
247
I ja si vec godinama "pravim" rozetu, ne pase mi nijedna tvornicka pa svaki put bude "ajd sad cu silikonom a na godinu rozetu"

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
ovako ljudovi...

kao prvo, nema kalijeve peći...jer nit u njoj ima nešto bitno kalija kao elementa, nit gori isti element u njoj...zato se ona službeno zove KALJEVA peć, jerbo je valjda napravljena od pojedinačnih elemenata kojem je svakom ime KALJ.

a kao drugo, ako sam rekao da kaljeva peć grije na tri načina, a gusnati kamin "samo" na dva (konvekcijom tj. protokom zraka odozdo prema gore i radijacijom u neposrednoj blizini) već je vidljivo da ne koristi sve potencijale drveta...
inače ako nešto akumulira toplinu i konstantno je daje u prostor 24 sata podjenako, nemjerljivo je bolja iskoristivost nego kod gusa...imamo ugodniji prostor bez velikih amplituda, i bez stalnog loženja...

mijo, kakvo je onda tvoje mišljenje o ljudima koji stavljaju pufere na centralno grijanje?
...su malo ludi, ili više vole da im nije prevruće-prehladno, nego da imaju konstantnu temperaturu bez obzira gori li ili ne u peći?
nije li ovo logično?:icon_madu:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ja samo znam da je zakon o očuvanju enegija relativno jednostavan i jasan i da to nema veze s matrijalom peči .kao ni debljini stjenke dimnjaka .

Stil , načinloženja kao i temperatira u stanu može uvelike prištedjeti drva ali ta štednja može biti ia dosta produktivna po pitanju nataliteta .
U to ime budi nam hladno

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Kupil sam štednjak Alfa pokazal mi se dobar pa sem kupil još jedan za rezervu (taj bude išel u klijet ) a za fiziku i kemiju baš me briga samo nek gori i ima nekaj na tabli i u rolu meni dosta :icon_thumright:

mijo

Član
Tu od
31 Srp 2014
Poruka
247
Darijus, Kaljeve peci imaju puno prednosti:ukras su svakog doma, ravnomjernije otpustaju toplinu i da, akumuliraju i najvaznije mogu se dimenzionirati po zelji i prostoru, a gusnata jest kolika jest i mozes ju samo silovati, sto mnogi i rade, napune ju ko Bozicnu puricu i otvore subere, a ona jadna predvidjena za 40-ak kvadrata.Ali, potisnule su kalijevke zbog prakticnosti-brzo zagrijavaju, jeftinije su, zauzimaju manje prostora, jednostavnije odrzavanje..Osobno cijenim i jedne i druge, jer za njihovu proizvodnju treba oozbiljno postrojenje, kalupi, ljevaonica itd.a imaju nelojalnu konkurenciju u limenim kaminima koji su preplavili ducane a moze ih napraviti svaki vjestiji limar ili bravar, doma u supi...

kristinaivancuk

Novi član
Tu od
10 Lis 2014
Poruka
3
Poštovani,
čitam već dugo o ovim temama i potreban mi je dobar savjet pošto se u vrlo kratkom vremenu moramo odlučiti za način grijanja, a situacija je ovakva :

kuća -visoka prizemnica stambenog prostora oko 150 kvadrata, odlučili smo se za grijanje na drva , pomoću ugradbenog kamina za centralno grijanje snage od 20-25kw, plus akumulacijski spremnik od 1000l... promjer dimnjaka je 160mm, u prizemlju je kuhinja gdje će biti podno grijanje, dnevni boravak i blagovaona u jednom od oko 40kvadrata gdje ide kamin te samo izvodi za radijatore koje ćemo naknadno ugraditi po potrebi, 1 soba s radijatorom , hodnik s podnim grijanjem te malo kupatilo s podnim grijanjem te ljestve radijatorom.. u potkrovlju su 3 sobe i velika kupaonica,no samo 2 sobe će se koristiti , dakle 2 radijatora, a ostale samo izvodi...podno u kupaonici..
e sada, zanima me je li dovoljna snaga kamina od 20-25kw, te akumulacijski spremnik od 1000l?
kamin dolazi u obzir s obzirom na cijenu- 1. http://www.vitos.hr/proizvodi/senko/senko-kamin-central-20-25-kw/650/
ili
2. http://www.termometal.hr/proizvodi/...a-centralno-grijanje-senko-2284-20-25kw/1811/

3. http://www.kamini-termotehnika.com/hr/kamini-katalog/kamin-ema/ oko 12tisuća kuna što je malo previše za naš budžet ali dobre su kritike

4. http://www.poljostroj.hr/dokument.aspx?DocID=1332 oko 7000kn

5. http://www.ugradbeni-aparati.com/pr...i-sa-priklj-za-centralno-grijanje&code=110631

ako možete neki preporučiti bila bih vam jako zahvalna, te pitanje s obzirom na otvor dimovoda- kod nas je 160mm, a većina kamina zahtijeva 200mm,može li se svejedno ili možemo nešto napraviti npr povisiti dimnjak ili ..???

i pitanje u vezi akumulacijskog spremnika - ovaj nam odgovara cijenom
http://www.termometal.hr/proizvodi/...acijski-spremnik-centrometal-cas-b-1001/1801/

majstor s kojimpregovaramo zasad je za sve rekao da je u redu, imat ćemo i eksp.posudu, ups, itd..

hvala puno unaprijed, znam da je mnogo napisano,no jako nam je bitno grijanje i ne bismo htjeli pogriješiti, i otvorena sam za prijedloge, kritike , bilo što :D

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Zasto mora biti kamin u sobi,kuhinji?
Zasto ne neka centralna pec u nekoj kotlovnici sa strane kad vec mislis uzet akumulacijski spremnik.
Kad bi isla kod mene ova kombinacija,ja bi sebi bez razmisljanja uzeo pec na pirolizu i spremnik od 2000l.
Ili kombiniranu pec talijansku,pelete i drva,isto loziste dvoja vrata.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,765
Nisi navela kakva je izolacija i prozori (podna, stropna, zidovi). Najosnovnije je kakva je izolacija, kvadratura koja će se grijati, onda koliko ukupno je potrebno elemenata radijatora i podnih cijevi. Kad se sve to zbroji onda dolazi na red izračun snage peći koja može sve to opskrbljivati. Ako je peć manje snage prema elementima grijanja onda je veća potrošnja drva da se održava određena temperatura u prostoru. Bolje je peć veće snage prema elementima onda je potrošnje nešto manja. Znači treba računati izolacija, kadvatura, elementi radijatora. Iz opisa u postu mislim da je ta snaga malo za tu kvadraturu, promjer dimnjaka mali. Nije naveden, kakva je izolacija ? Majstor će ti uvijek reći da je to OK. Treba se posavjetovati sa stručnom osobom i napraviti izračun.:eek::

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Brgud dobro velis,al samo napomena,kod izracuna snage grijacih tjela u prostorijama uvjek se uzima u obzir propustanje,gubici topline,pa se stave nesto jaci radijatori.
Prejaka pec isto nije dobro rjesenje,moze malo jaca al ne pretjerato.

Zato kako veli brgud najbolje uzmi provjerenog centralasa da ti promjeri kubikazu koju mislis grijat,i neka preporuci jacinu peci i radijatora.

Podno grijanje je dobro grijanje,samo treba obratit paznju da u podno nejde ista temperatura kao u radijatore,pa treba uzet razdjelnik topline i ventile, kojima ce se smanjit ulaz vruce vode u podne cjevi.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
Oficir, i ja bi isto, ali po onome kaj sam videl kod jednog forumaša peč na pirolizu zahtjeva puno toga, a čini mi se da forumašu koji je pitanje postavil to ne ulazi u proračun.
Samo dimnjak i kojekakve klapne po njemu koštaju, a gde je ostalo ....

kristinaivancuk

Novi član
Tu od
10 Lis 2014
Poruka
3
da, zaboravih na izolaciju, heh dakle, prozori su svi troslojni, pvc, .. bit će10 cm stiropor fasade, glazure 10cm i zatvaranje plafona u potkrovlju 20cm - st.vuna, rigips itd ( više se moj muž u to razumije pa mi nemojte zamjeriti ako nešto zvuči smiješno ) :D

inače, nemamo pravu kotlovnicu,nego improviziranu u sklopu kuhinje i taman stane aku spremnik i pripadujuće stvari- eksp.posuda, regulacija itd, a kamin želimo zbog ugođaja itd a možžda u budućnosti ako budemo bolje stajali s financijama kupimo peć na pirolizu i veći spremnik...

dakle ispočetka bi bilo 3 radijatora i 2ljestve a kasnije kad završimo ostale sobe još radijatora..
općenito mislimo da će s ovakvom izolacijom bit dovoljan ovaj kamin i aku.spremnik ali zato i pitam za druga mišljenja jer još imamo malo vremena za promijenit..

inače - imamo još ponude za grijanje- podno grijanje u cijeloj kući , na plin, ili na drva ali nam je preskupo, posebnu ponudu imamo za plin i radijatore u kombinaciji s običnim kaminom , i imamo ponudu centralno grijanje na drva sa kombi bojlerom od 150l i mešuspremnikom vode od 200l i to nam je bila prvotna no onda sma čula za akumulacijskespremnike i čini mi se bolje centralno na drva s njim...

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Po ovome kaj si napisala izolacija je dobra,ili ce biti dobra.:icon_super:

Znaci odluka je na kaminki,i spremnik od 1000l akumulacije,kad se pec ugasi da jos grije.
Dali si uzela neke ponude za to i kolko bi to kostalo za pocetak?
Dali bi imala i toplu vodu za pranje preko te peci?

Muha znam da treba puno toga da bi piroliza radila dobro,prvenstveno suha drva i gabariti dimnjaka,aku bojler...al dugorocno za mene kak sam naveo bi to bilo to,ili kombinacija drva i pelete u jednoj peci...

kristinaivancuk

Novi član
Tu od
10 Lis 2014
Poruka
3
izolacija je sva kao napisano, samo fasada će pričekati možda godinu dana :D

bila bi i potrošna voda za kupanje i pranje u tom akumulacijskom spremniku , s tim da imaju posbno akumulacijski spremnici pa bi još posebno bio spremnik za potrošnu vodu,ali majstor kaže da je bolje ak je 2u1...

oko 10tisuća kn bi bila prva faza- cijevi itd prije glazura
2.faza tj zadnja su radijatori,kamin, spremnik i to sad ovisi koji kamin i koji aku spremnik,zato sam i stavila linkove za one koji cijenom odgovaraju :D ali računala sam i otprilike kamin,radijatori i spremnik te ups, regulacija, eksp.posuda i svašta nešta max 25tis kn

opcija bez aku spremnika je jeftinija- nekih 20 tis kn( tu je kombi bojler i međuspremnik 200l) ali po svim pričama i iskustvima čini mi se da je aku spremnik bolja opcija ???

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,765
# oficir Nema jačih radijatora ni slabijih, ima ih od različitih materijala i dimenzija i oblika, nego se radijatori računaju po elementima za određenu kvadraturu. Podno grijanje je dobro ali diže prašinu . Izolacija je dosta dobra.:icon_fU:

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
@Brgud naravno da ima jacina grijaceg tjela,u ovom slucaju radiatora.
Izracunava se u kw.
Ti vjerojatno mislis na aluminijsku lipovicu,ona ima clanke koji se dodaju i povecavas snagu grijanja.
Ja imam i lipovicu i Radson,radson se kupuje po velicini duzina-visina i prema tome snaga u kw kao i lojtra za kupaonu,wc.
Mogu reci da limeni radson ima puno bolje strujanje zraka od lipovice i brze ugrije prostor,kod pocetka grijanja.

mijo

Član
Tu od
31 Srp 2014
Poruka
247
@kristina, dimnjak od 160 može biti dovoljan, ali bi se moglo dogadjati da kod svakog otvaranja vrata od kamina dobiješ malo dima u sobu.40 kvadrata sam kamin neće grijati, jer je takvim kaminima primarna zadaća grijanje vode, a prostor griju samo, praktično kroz staklo.Snaga od 20-25 kw je sim -tam, majstor bi na licu mjesta morao izračunati potrebnu snagu u watt, ja npr. Imam pet prozora na 40 kvadrata boravka i tu školski proračun ne znači
ništa.S obzirom da bi išao i akumulacijski spremnik, a u prethodnim smo postovima razglabali o akumulaciji kod Kaljevih peći, stvar je ista: da bi peć istodobno i grijala i akumulirala, treba više goriva (snage)pa je po mom skromnom mišljenju diskutabilna i snaga i potreba za spremnikom.Moje je misljenje da se za takvu investiciju treba posavjetovati sa barem trojicom instalatera!

Najnoviji postovi

Na vrh