• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Kolega po toj tvojoj računici ja nebi imao drva za pol zime..tj perioda kurenja..za plin se nisam preračunao,a bome ne vjerujem da sam za naručenih 13m drva dobio 20m.
Ruku na srce kada je toplije zna izostati većernje trpanje u peć,ali pošto ne vodim evidenciju koliko sam koji dan ubacio drva,svodi se koliko sam drva skurio u navedenom periodu.
Vlagom se ne opterećujem,nema ni cmoljenja kotla ni dimnjaka,drva su vani pod krovom.

Kolega je kupio drugu peć,imao je viadrusa,pa je uzeo centrometal,potrošnja ista..i bacanje drva u peć svaka 2 sata.

Tko nema spremnik tople vode,toplo preporučam.

Takodjer puno ljudi sami izvrše instalaciju kotlova pa kada nebude kako treba krivi su proizvodjaći,pero,marko ili jozo..

Potrošnjom drva kod sebe sam zadovoljan,s time da imam veći spremnik bila bi manja potrošnja,ali nemam niti termo fasadu,tako da mi je to ok.
A i da imam fasadu i veći spremnik nevjerujem da bi trošio manje od 10m..

Posljednje uređivanje:

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
Re: problem oko mjerenja drva

svaki kotal koji je pun smole i katrana iznutra se može smatrati poluispravnim, bilo zbog nepravilne ugradnje, lošeg dimnjaka ili vlažnosti drveta, tak da i najbolji ferariji među kotlovima ne moraju uvijek biti najbolji...niti najgore i najjeftinije smeće od kotla ne mora biti najgore...:(happy):

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744

svaki kotal koji je pun smole i katrana iznutra se može smatrati poluispravnim, bilo zbog nepravilne ugradnje, lošeg dimnjaka ili vlažnosti drveta, tak da i najbolji ferariji među kotlovima ne moraju uvijek biti najbolji...niti najgore i najjeftinije smeće od kotla ne mora biti najgore...:(happy):

Driver

Član
Tu od
26 Srp 2013
Poruka
396

Imam doma centrometalovu pec 50 kw i grijem 2 etaze cca 200 m2 plus stubiste, centralno imamo prek 16 godina i nikad nisam imao suha i dobra drva jer stalno rusim neke zivice i sikare i nikako da dodje red na sumu i metrazu uz to polozimo i 5 rali kocenja. nije za hvaliti ali tek sad sam u izradi drva za ovu zimu i tako svaku godinu. Svi mi kazu da to nevalja a ja se grijem sa minimalno troska i da sutra pec procuri neka jer visestruko se isplatila. Neznam zasto al pec dobro radi s obzirom sta lozim stim da dimnjak ne cistim nek se on sam od sebe s vremena na vreme zapali i ocisti. Ops tek sad sam vidio da sam u krivoj temi pa molim za oprost i preseljenje:)

Posljednje uređivanje:

Driver

Član
Tu od
26 Srp 2013
Poruka
396

Imam doma centrometalovu pec 50 kw i grijem 2 etaze cca 200 m2 plus stubiste, centralno imamo prek 16 godina i nikad nisam imao suha i dobra drva jer stalno rusim neke zivice i sikare i nikako da dodje red na sumu i metrazu uz to polozimo i 5 rali kocenja. nije za hvaliti ali tek sad sam u izradi drva za ovu zimu i tako svaku godinu. Svi mi kazu da to nevalja a ja se grijem sa minimalno troska i da sutra pec procuri neka jer visestruko se isplatila. Neznam zasto al pec dobro radi s obzirom sta lozim stim da dimnjak ne cistim nek se on sam od sebe s vremena na vreme zapali i ocisti. Ops tek sad sam vidio da sam u krivoj temi pa molim za oprost i preseljenje:)

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Samo kvadratura je nedostatan podatak za procjenu potrebne količine drva u nekoj peći.
Osim same peći, teško je i nabrojiti sve faktore koji na to utječu.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Mnogi ljudi imaju prejake peči pa imaju problem sa curenjem iza peči,posebno centrometal pa ta kiselina zgrize odiza peč.
Pa curenje dimnjaka radi preniske temp. u dimnjaku pa naslage smole koja se teško čisti...
Kolega komer dimnjak ako se zapali svako malo nije nimalo dobro i može biti opasno,a i elementi spucaju pa imaš pomicanje elemenata i štopanje...

Poslano sa mog G630-U20 koristeći Tapatalk

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Kolega po toj tvojoj računici ja nebi imao drva za pol zime..tj perioda kurenja..za plin se nisam preračunao,a bome ne vjerujem da sam za naručenih 13m drva dobio 20m.
Ruku na srce kada je toplije zna izostati većernje trpanje u peć,ali pošto ne vodim evidenciju koliko sam koji dan ubacio drva,svodi se koliko sam drva skurio u navedenom periodu.
Vlagom se ne opterećujem,nema ni cmoljenja kotla ni dimnjaka,drva su vani pod krovom.

Kolega je kupio drugu peć,imao je viadrusa,pa je uzeo centrometal,potrošnja ista..i bacanje drva u peć svaka 2 sata.

Tko nema spremnik tople vode,toplo preporučam.

Takodjer puno ljudi sami izvrše instalaciju kotlova pa kada nebude kako treba krivi su proizvodjaći,pero,marko ili jozo..

Potrošnjom drva kod sebe sam zadovoljan,s time da imam veći spremnik bila bi manja potrošnja,ali nemam niti termo fasadu,tako da mi je to ok.
A i da imam fasadu i veći spremnik nevjerujem da bi trošio manje od 10m..

Očito je da ni sam ne znaš koliko drva kupiš, a još manje koliko ih potrošiš za sezonu loženja !:icon_lol:

Posljednje uređivanje od moderatora:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
...Takodjer puno ljudi sami izvrše instalaciju kotlova pa kada nebude kako treba krivi su proizvodjaći,pero,marko ili jozo...

S ovim se nebi složil. Kakvih "majstora" ima...mnogi samograditelji su puno put bolji od njih.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Kolega brgud moj novčanik zna najbolje,tako da neznam čemu taj "ton".
Znam koliko naručim i koliko platim,ne mjerim,ali znam da nema više nego naručim,to je sigurno.
Kolega ZJ ti odeš u drugi smjer..koliko mnogih ima boljih od ovlaštenih,toliko ih ima i gorih...

Kolega oficir nigdje nisam napisao da mi se dimnjak zapalio.
Imam inox dimnjak i čist je,niti curi,i zadovoljan sam.
Tek je jedna sezona grijanja iza mene,pa ćemo vidjeti kroz neko vrijeme kako će se pokazati.

mranderson

Član
Tu od
26 Ruj 2016
Poruka
135
Huh ima tu svega od 13metara drva za 90 m2 i čovjek zadovoljan.
50 kw za cca 200 m2+hodnik i isto čovjek zadovoljan.
A ja se mučim kak da smanjim svoju potrošnju :(blush):

Moj šogor ima 'malu peć' i isto grije 100 kvadrata, sve mu je jedan kat kuća, prizemnica i sa 12-14 metara drva izgura zimu. Cijena te peći mislim da je bila manje od 2000kn na akciji. To je skroz ona mala 'sa staklom', jel Petra ili tako nekako se zove. Osim kaj loži svako malo ima i ugođaj vatrice u kući, koji je u zimi onak, fajn za videti. Tako da 13metara za 90 kvadrata, je tak tak, niš posebno.
Ali respekt za autonomiju komer, to je san svakog 'gazde', da ode na posao, radi cijeli dan, i familiji llijepo toplo i ne moraju ništa dirati. :(clap):
Nadam se da imaš nekako riješeno i 'sigurnost' ako nestane struje? Puno se toga može dogoditi od 5 ujutro do 5 popodne.

50 kw za kuću, bem ti miša, pa 50kw bi trebalo grijati 500 kvadrata!
Ovo da se dimnjak sam zapali, ajme meni, ajme meni, a kaj vele tvoji susjedi na to? Niš se ne bune? Jer, bome, dim smrdi, to svi znamo, ali kak smrdi dim 'gušenja' ili tog gorenja dimnjaka, eh, to ko ne proba, blago njemu.

'Velečasni' :icon_winkle: ak misliš na mene, pa sedni u auto, pa nije ta Krapina baš tak daleko, ti pokažem svoj kotao.

800kg za m2, auuu, bome ste vi onda 'dečki' prav-praf jaki kad napravite, koliko, ccca 30m2 prostornih na dan, cca 24 tone na dan. Bem ti miša, pa takav 'trening' niti Filipović ne odradi u teretani :icon_winkle:.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Kolega @komer mislil sam na kolegu @Drajvera.Sori kaj sam tebe spomenul.

Poslano sa mog G630-U20 koristeći Tapatalk

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Oficir nema problema,nemam kaj zamerit;-)
Još nisam sredio "ako nestane struje" problem.
Zimos mi je 2 puta nestalo struje,jednom na 5h i jednom na 12h.
Igrom slučaja bio sam doma i jedino što se dogodilo je da ventilator nije radio te automatski se vatra sama prigušila jer nema dotoka zraka(dovoljnog) za gorenje,kotao nije zakuhao,držala se temperatura na 80 stupnjeva i radijatori su bili topli pa onda se donji dio radijatora počeo hladiti a gornji je postajao sve topliji i topliji..ali razmišljam o nekakvom agregatu ili jačem UPS-u jer od potrošaća imam u krugu centralnog 2 pumpe i ventilator,a u kući frižider i škrinju,rasvjeta je sva led,pa bi se sa 700tinjak wata mogao pokriti za cijelu kuću,ali otom potom.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
UPS ti je parsto kuna,samo su baterije skupe. Frižidera mogu bez struje neko vrijeme...
Važno ti je tjerati pumpu kotla, a ventilator peći više-manje.

Driver

Član
Tu od
26 Srp 2013
Poruka
396
Pec je 50 kw ili kako se vec pise jer imam 3 etaze a za sada grijem samo dvije a dimnjak je limeni i ne dimi jako kad se zapali tj nisam ni znao da se zapali dok nisam jednom dolazio kuci kasno i iz dimnjaka je sukljao plamen oko 1.5 metara i to onako ko brener na autogenom bez nekog dima, i od tada malo pratim i vidim po cadji kad je izgorio.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Pitanje jel više imaš unutarnju cijev u tom dimnjaku.
Inoks dimnjak ne voli baš (pre)visoke temperature.

Driver

Član
Tu od
26 Srp 2013
Poruka
396
Unutarnja cijev je inox a vanjska kao da je od aluminia i ja se nadam da ima cijevi:) jos nismo ga niti jednom mehanicki cistili ali isto znam nekad dok pravo se zalaufa napuniti ga suhim kocanjima i ljuskom od trebljenih oraha i onda otvorim sirom vrata i suber na izlazu koji je inace uvijek otvoren do kraja osim po noci i onda izazovem paljenje cijelog sustema izlazna cijev se uzari od temperature i samo danfa e to trebate vidjeti vatra ide iz peci u dimnjak i tako dok ne izbije skroz gore i kad sve izgori cisto ko suza.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Ako nisi znal, inoks dimnjak se smije čistiti samo plastičnom, a nikak drot kefom.
Nemoj se igrati spaljivanjem istoga, jer nije predviđen za takve temperature. To je veliki napor i za keramički dimnjak, a kamoli za ovoga.

Najnoviji postovi

Na vrh