Nažalost ,mislim da otvorene sisteme više nitko i ne radi a moderni instalateri ga i neznaju raditi ,iako je jednostavan. Ja sam htio da ga radi meni ,ali veli instalater da to nikad nije delao,ali kak mi je prijatelj ,pristao sam i na zatvoreni.Kaj se tiče izvlačenja topline iz peći kad se pregrije ,moglo bi se skemijati,mada je prilično komplicirano ,dodatni izvod na kotlu koji bi pomoću regulatora propuha(drugog) na npr.95 potpuno otvarao klapnu na dimovodu ali to je već fantaziranje. Naravno da nijedna vrsta zaštite nije apsolutno sigurna ,pa tako ni ranije spomenuta termička zaštita kotla. Sklapao sam kotlove u koje sam montirao tu spiralnu cijev i na nekim vrstama kotlova ,zbog njihove konstrukcije ,ta cijev bude prilično ograničene dužine a time i ograničene efikasnosti. Dobro je to imati ,ali nije garancija sigurnosti. I dobro veli Zwer ,i trgovci i neki instalateri zijevaju kad spomeneš termičku zaštitu.
Oficir ,stvar je jednostavna a preinaka ovisi o tvojoj maštovitosti. Ukratko ,i ložište i prostor ispod ložišta moraju biti zadihtani a iz vana(kroz pod npr.) dovlačiš cijev pod ložište i preinačiš regulator propuha da zatvara tu cijev. Na novijim pećima postoje i sistemi dovođenja Sekundarnog zraka na točno određenu poziciju u ložištu ,čime se znatno poboljšava izgaranje pa ono bude dobro i bez onih famoznih 90 ,dakle i na nižim temp. prljanje dimnjaka i kotla bude manje.