• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Iwanho, netreba ni grijati vodu. Dovoljno je uključiti pumpu na par minuta da se malo provrti.

zelja8

Novi član
Tu od
20 Velj 2018
Poruka
12
Kawasaki 0201

Jesi siguran za tih 83 °C ?

Nije da sumnjam ali koliko ću tada drva potrošiti i temp u kući će mi biti cca 30 °C, ( znam, pufer riješava taj problem :) )

Dali sa regulacijom onog troputnog ventila mogu smanjiti temp vode koja ide u kuću, pa tako regulirati temperaturu u kući, a i utjecati na potrošnju drva ? (Dok ne riješim pufer)

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
je ...ne znam kak bi ti održaval 83 stupnja bez elektronike i motoriziranog troputnog
zelja , jesi se ti odvažio posjetiti forum hr , tamo ima dosta štiva .i aznih situacija ?
npr
Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Sam svoj majstor Peć na drva za grijanje

Posljednje uređivanje od moderatora:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Iwanho, netreba ni grijati vodu. Dovoljno je uključiti pumpu na par minuta da se malo provrti.

Hvala. :drink:
Točno, ali da ne dežuram pri bojleru (plamenik se pali cca 2 min nakon uključivanja bojlera), mogu zatvoriti plin i uključiti bojler. Plamenik bu zblokiralo a pumpa ionak vrti odmah čim se bojler upali.
No, nije mi nikakav problem mjesečno barem jedanput zagrijati vodu u kombiniranom bojleru (struja-centralno), umjesto korištenja protočnog plinskog bojlera.

zelja8

Novi član
Tu od
20 Velj 2018
Poruka
12
Hej pozdrav tebi i svima koji ste me savjetovali prošle godine.
Bio sam i na drugom forumu i postavljao pitanja ali ste ovdje brže odgovarali, pa sam i ja tu više ispitivao.

Ugl, malo je i meni trebalo da se naučim na taj cijeli novi sistem i prilagodim način loženja onome što imam.

Ložio sam sa manje drva u peći i digao temperaturu kotla tako da je cug bio gotovo stalno otvoren.

Zima prošla, kondenzacija se strašno smanjila, a i ja malo pametniji.

Pišem sada da se zahvalim svima na pomoći jer sam samo prestao pisati a pomogli ste mi.
Meni glava bila na 100 strana, pa sam se tako glupo ponio.

Hvala svima još jednom

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Ovak, u planu mi je raditi centralno na drva, zanima me jel bi mogalo stednjak na kojem bi se kuhalo grijati 120 kvadrata kuce?

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Ne znam jel smo se razumjeli, znaci stednjak bi napajao radijatore, pa sad mi stednjak kojeg imam u kuhinji bez greske grije 20 kvadrata kuhinje i uvijek je prevruce unutra.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Imaš ovih kombiniranih štednjaka, poznatih kao gutači drva.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Pa jel takav stednjak trosi vise drva od obicnog?
Trenutno imam ovakav stednjak

E sad, zakaj bi ja htel da mi stednjak tjera centralno..
Zato jer kad smo pred par godina renovirali kuhinju, na vanjskom zidu smo od susjedove strane postavili novi rosvajni dimnjak i sad mi se nece raditi jos jednog koji bi bio bas za pec od centralnog.

A i ako bi stavljao bas pec za centralno onda bi morali loziti dvije peci u zimi, jer majka ne voli kuhati na plin, vec skoro uvijek kuha na stednjak na drva.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Ti špareti imaju premali izmjenjivač i loše izgaraju, s visokom temperaturom dima, pa ti limeni dimnjak nebu dugo trajal...

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Jel to znaci da bi se i dosta dimilo u kuhinji dok bi se lozilo i dok bi se stavljala drva unutra?

Sad trenutno stednjak grije kuhinju od 20 kvadrata, a Amity grije boravak od 35 kvadrata, a sobe grijemo pecima na plin.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Prvo moraš krenuti od toplinskih gubitaka koje treba nadoknaditi. Ako je kuća dobro izolirana sa solidnom stolarijom, štednjak bu uspješno nadoknadil gubitke topline. Pri tome bi se unutarnja temperatura trebala kretati od 16°-17°u spavaonicama i prostorijama kroz koje se samo prolazi, oko 21,5°u boravku i oko 25°u kupaonici. Dakle poželjni su termostatski ventili. Problemi kod tih štednjaka se javljaju kad jako zahladi i vanjska temperatura padne ispod -15°. Pošto štednjak ima relativno malo ložište trebalo bi u takvim slučajevima ložiti po noći. U protivnom temperatura vode u sustavu previše padne i štednjaku je potrebno dosta vremena ujutro da ugrije radijatore na cca 60-70°, a za to vrijeme u kući nije ugodno. Spas je ako ujutro nisu svi kod kuće pa se dio radijatora zatvori tak da grije samo kupaonicu i boravak. Ako je kuhinja ujedno i boravak, problem je nešto manji. To se ugrije relativno brzo, a onda treba postupno otvarati radijator po radijator. Dakle, može se, ali uz puno više gnjavaže nego kod peći.
Nadam se da nisam bil predugačak.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Grijati 20 kvadrata ili 120 kvadrata ipak je neka razlika, iz ovog prvog posta se ne može nič skužit ! E sad kad si stavi sliku peći (stvari su malo jasnije).

Ova peć je cca 1700 - 2000 klc i preslaba je za grijanje 120 kvadrata, mogla bi nešto grijati uz uslov da je dobra izolacija i da nema gubitaka na slabim i jednostaklenim prozorima. Uz napomenu da treba jedan deđurni ložač. I da se eventualno (kod nižih temperatura) zatvaraju određeni radijatori, kako je napomenuo iwanho.

Peć ima malo ložište i mali kotao, jednostavno nedostatna za tu kvadraturu.:frown:

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Ovo kaj sam stavil sliku, takvu pec sad imamo i ta nije za centralno, to je obicni stednjak.
Kuca ima pvc stolariju a kroz godinu dvije planiram raditi termo fasadu.
Naravno da nebi grijal svu kucu na 25 stupnjeva, nek bi bilo u kuhinji i boravku oko 22, a u sobama ni ne treba biti vise 15 stupnjeva.
A kaj se tice potikanja u pec, za to nemam brige, baka i u trenutni stednjak potice svaki cas.
Meni je najbitnije da se ne dimi unutra..

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
nebu dimil, netrebaš ni radijator metat u kuhnju i dnevni ak je sve zajedno...al uzmi njajači model, pa lakše reguliraš količinu drveta nego da drhćeš ako je hladno...

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Nebi htio pametovati,ali pošto se centralno radi jednom,treba se napraviti kako se spada.
Znam da su svima financije jedan od problema,ali želiś sve napraviti kako se spada..
Moja baka je isto kuhala na drva,a pored je imala plinsku peć i godišnje je skurila 15m drva,u kuhinji nisi mogao disati,kupaona je bila ledena zimu,u zasebnom wcu su redovno smrzavale cijevi,u dnevnom je bilo ugodno,a u ostale 2 sobe nije bilo razlike da li si u kući ili vani.
Kada malo staviš na papir pošto danas drva nisu jeftina, ako ih moraš kupiti isplativije je kuhati na plin.
Imamo dvoje male djece i kuhamo svaki dan i topla voda za kupanje,imamo 80kn plina mjesećno.
Kotlom za centalno dobiješ nekakav komfor ukoliko napraviš kako se spada(uložiš dosta para).

Sad sve ovisi o tebi i tvojima,baka nebude zauvijek pored peći,mama će lako kuhati na plin,a dima nebudeš imao u kući ni u tragovima.
Odvagni što ti je najbolje.
Samo znam iz iskustva mnogih koji su ušparali na centralnom i nisu sve napravili kako se spada,dan danas nekaj kemijaju sa kojekakvim panjevima koji drže žar,pa ostaju budni do kasno i ujutro ranije ustaju da uhvate zadnje trzaje žara,pa od zakenjanih dimnjaka i kotlova katranom..da ne nabrajam..sve zbog neke uštede koja ih nakraju košta više(dugoročno gledano) nego da su odmah napravili kako treba.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Nije sve zajedno, kuhinja je prostorija za sebe, a kroz nju se moze uci u boravak.
Da, bitno mi je da taj stednjak zagrije kuhinju i da se na njemu moze skuhati zimi, a i mislim da nebi trosil vise drva od sadasnjeg stednjaka koji gori svaki dan po 15 sati punim gasom.
Inace na taj stednjak i na kamin Amity potrosimo godisnje 12, 13 metara drva.

Komer, znam da se to jednom radi i nebi ja tu prosao bas puno jeftinije jer takav stednjak kosta koliko i normalna pec za centralno, nego sam si mislil da iskoristim ovaj novi dimnjak, na kojem je sad spojen stednjak, da ne moram raditi drugi.

Ajd onda ovako, koliko treba drva da se grije kuca 140 kvadrata sa ful izolacijom, da je unutra 22 stupnja, nekih 4, 5 mjeseci godisnje?
Imam svoje sume i nikad nismo kupovali drva.

Posljednje uređivanje:

Najnoviji postovi

Na vrh