• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
Ako možeš ti bolje ,snimi ,pokaži ... imam još par sati, mogu zamjeniti njegov yt link s tvojim.
 

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
746
Samo ne kužim kako kompresor podnosi tako visoku temp? Meni isključuje grijanje čim pređe 45°C na unutarnjoj jedinici.
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
Samo ne kužim kako kompresor podnosi tako visoku temp? Meni isključuje grijanje čim pređe 45°C na unutarnjoj jedinici.
na "običnoj klimi" u modu grijanja ?

Koliko se vidi senzor je izolirkom zaljepio za jednu od cijevi ..a tu niti čuje niti vidi xd
 

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
746
Da, kad naložim kamin dok klima radi u dnevnoj, pregrije je kamin i sustav isključi sve ostale klime u kući. U dnevnoj baš moram isključiti tu jedinicu jer onda nema strujanja zraka preko senzora pa nema problema.
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,074
U razgovoru sa drugarom koji se bavi grijanjem mi je pomenuo sifonski rezervoar topline , zna neko nešto o tome?
 

DjJelak

Novi član
Tu od
25 Ožu 2023
Poruka
17
Jedan naš forumaš je prije mjesec i pol dana ili dva, sebi ugradio pufer od 2000 lit. Prema informacijama s kojima ja raspolažem za sad je zadovoljan. Malo je bio u strahu od nepoznatog, malo je ratovao s majstorima, na kraju je ako se ne varam došao mu projatelj i napravio lotanje bakrenih cijevi i on i obitelj uživaju u komforu.
Možda se ako ovo i dalje čita i prati on sam javi, pa iznese svoje friške utiske, dojmove, ili ukaže na neočekivane probleme ako su se možda pojavili. Na njemu je to, nije na meni.
Evo me nakon duzeg vremena, da istina, promijenio sam brdo majstora, takozvanih majstora, uglavnom sve radi ko podmazano, tank 2000l, expanziona 200l, dvije pumpe, jednom baratam ja iliti termostat a drugom pec, jedina najbitnija stavka je imati suha drva da bi to imalo full efekat. Spojen mi je sistem po sistemu slijepo crijevo, prvo grijem kucu pa ostatak u tank, kod prvog lozenja tj nakon instalacije svega, trebalo mi je 6 sati da zagrijem tank jer voda je bila ledena, sada je lakse jer se samo nadogrijava.... ako netko ima kakvih pitanja, drage volje cu objasniti sve sta ga zanima, jer i sam sam se nasao u situaciji da se vrtim u krug, ili dodjem do zida i dalje nikud.
Zahvaljujuci jako susretljivom covjeku Plusu, rijesio sam 90 posto svega sta me mucilo, zanimalo, prvi puta imam susret sa centralnim pa eto jos uvijek istrazujem. Grijemo se, toplo nam je, nakon dva kamina, ovo je zakon.
 
Posljednje uređivanje:

DjJelak

Novi član
Tu od
25 Ožu 2023
Poruka
17
A može li se napraviti sistem da se peć ne loži poslje 20-21h. a da pufer tek pred jutro pusti toplu vodu u sistem?
Imam stiropor izolaciju na kući ložim od ujutro do večeri,ovako ne bih odma u jutro ložio.?
Moze kako ne, spremnik iliti tank i termostat koji se moze programirati. Npr. tokom dana lozis, grijes kucu, usput i tank tank se ugrije, termostat se ugasi nakon 20 ili 21 automatski, naravno treba program sredit, i moze se voda topla iz tanka pustiti primjer u 07. I eto grijanja, netrebas loziti do podneva, naravno ovisi o zapremnini tanka.
 

mrga

Dobro znana faca
Tu od
8 Pro 2010
Poruka
1,755
Odgovor iwanho, grijem se s dizalicom topline. da li ovdje ima netko tko ima isto?

Pitam radi potrošnje el. energije i malo iskustva.... imam buffere 1800 litara pa razmisljam da li je pametno samo po noći grijati s dizalicom baffere kada je struja jeftina? 14 kw Toshiba Estia je u pitanju 300 m2 prostora i solarka na krovu 12 kw koja radi od 03.06.2023.

E da trenutno je dizalica spojena ( s ventilima zatvoren ostatak) tako da grije jedan buffer cca 500 litara, lako se poigram s ventilima i složim cevuljage kako je prije bilo na pirolizi jer to nisam izbacil.

Decki, imam jako dobrog centralaša, moj Ivek je mrak
 

mrga

Dobro znana faca
Tu od
8 Pro 2010
Poruka
1,755
puniti po danu? pretpostavljam pasivni grijač spojen na solarku odnosno izvor napajanja u mom slučaju HEP? To nikako jer je COP grijača 1 a toshibe 4-4,6. Znači dizalica daje za 1 kw 4 kw toplinske snage.
 

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
746
Možda mu solarno ide na HEP pa tu struju niti čuje niti vidi. :) U tom slučaju bolje mu je preko noći zagrijati, ako nema toliko gubitaka da za dana sve izgubi.
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
ma možda ..možda se bude na kraju godine česal iz uha.
Ako mu solarka proizvodi da kompenzira potrošnju kuče onda ju nije trebao ni spominjati .
A ako ima toplinsku pumpu kojoj je COP preko 4 onda nema smisla spominjati kako on to zove pasivni grijač ..jer razlika u cijeni tarife nije ni blizu 4 .
 

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
746
Sve ima svoje zašto i zato, treba spojiti mjerač utrošene energije u analizirati. COP preko dana je 4, preko noći je 3, pišem primjera radi. Minusi i vlaga u zraku jako smanjuju efikasnost. Tu je kotao koji spašava stvar pa se defrosti ne osjete. Ako ima solarno, to još više komplicira računicu. Treba staviti na papir i vidjeti.
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
Na papir..tako je ..

Ali..tu se redi o 300 kvadrata ..vjerujem da tu živi min.10 ljudi..nitko nema novaca na bacanje ali provoditi dane i večeri uz ta silna brojila i termometre to za mene nema smisla ..10 ljudi ima i neki ozbiljni prihod..ili se neka stisnu u jednu sobu..

Jer sve te ustede i računanja..preskupa oprema ..pritisak medija ..svakodnevno bombardiranje polarnim frontama nema smisla.
Nabroji je pirolizu..solarku..pufere..dizalicu..vjerojatno ima i nekoliko klima..užas..točno mi ga je žao.
 
Na vrh