• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
211
Zašto ugrađivati termostatske ventile?
Da štediš energiju. Razlika između običnog i termostatskog je u tome da sa običnim ventilom reguliraš samo protok kroz radijator bez obzira na teperaturu u prostoriji, znači kada je ventil otvoren radijator grije i kada je toplo u prostoriji. Termostatskim ventilom reguliraš temperaturu u prostoriji, kada se prostorija zagrije - ventil automatski sam zatvara protok vode kroz radijator i drži ga zatvorenim (ili pritvorenim) sve dok ne dođe potreba za energijom to jest kada se prostorija ohladi ili ako netko podesi ventil na veću temperaturu ventil otvara protok vruće vode kroz radijator.
Ali meni se nekako čini da ti to sve već odavno znaš....

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
211
Kod mojeg su oca termostatski ventili ugrađeni dok sam mu dao napraviti centralno na drva.
Nakon nekoliko godina su on i mama odlučili odustati od drva, pa su dali ugraditi plin i kupili plinski bojler.
Ni dok se kurilo na drva, a ni danas dok se otac grije na plinski bojler, tamo nema zvukova niti probema. Nemam pojma koji je plinski bojler, ali nisu svi termostatski ventili otvoreni na max grijanje, neki su na minimumu ili zatvoreni, ali nema problema nikada s zvukovima ili bukom iz sistema.

Svojevremeno sam bio dosta pročitao o zvukovima koje proizvode određeni termostatski ventili, na jednom drugom specijaliziranom Hr forumu. Nije ovo izolirani slučaj.

Iskreno, ja nemam pojma zašto se našem forumašu sada to događa. Ja sumnjam u pumpu s prevelikim protokom, a te ventile slabo poznam.
Ja imam centralno na drva i termostatske ventile (doduše na 3 radijatora su obični i stalno su skroz otvoreni) uz malo jaču pumpu i čujem ponekada - kada se kuća ugrije - taj visokofrekventni šum u cijevima (kao neko pištanje). Većinom su Herz ventili ali imam dva danfosa i čini mi se kako se danfoss nešto jače čuje. Već +25 godina čekam da rikne pumpa i da pokušam ugraditi pumpu malo manjeg protoka i nikako to dočekati. Ispravnu pumpu iz principa neću skidati dole. Možda bih ugradio i pametnu pumpu ali bojim se toga radi loženja zdrevami. Zadnjih par godina promijenio sam sistem loženja (loži se svaki dan prema potrebi, a ne stalno) tako da je taj šum sada manji problem.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,308
Da štediš energiju. ......
Moraš kuću promatrati kao jednu izoliranu cjelinu. Termostatski na radijatorima ne štede energiju.
Ugradiš kugl ventile, podesiš prema želji po prostorijama, a odgovarajuću temperaturu održavaš temperaturom polazne vode.
Zašto misliš da je prejak bojler i da je slabo izolirani kuća?
Puno je to kW ugrađeno

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
211
Moraš kuću promatrati kao jednu izoliranu cjelinu. Termostatski na radijatorima ne štede energiju.
Ugradiš kugl ventile, podesiš prema želji po prostorijama, a odgovarajuću temperaturu održavaš temperaturom polazne vode.

Puno je to kW ugrađeno
Kod mene nema druge regulacije osim termostatskih ventila po radijatorima i samsona na peći. U različitim prostorijama potrebno je postići i onda održavati različite temperature zraka, a to se postiže upravo termostatskim ventilima. Čak i da se kugl ventil idealno podesi - to idealno ne može trajati jer se potrebe mijenjaju kroz vrijeme jer se situacija konstantno mijenja. Vani može biti minus deset ili plus deset, pa i u izoliranoj kući - osjeti se razlika. A svi želimo da nam je u prostoriji stalno neka ugodna temperatura. Onda može biti da je na početku loženja zid hladan, ali on nakon nekog vremena loženja postaje topao (toplinska inercija konstrukcije) i to traži korekciju u potrošnji energije u prostoriji. Možda netko otvori prozor ili vrata na par minuta da se prolufta.... Da li bi netko sve to mogao iskompenzirati običnim ventilom i po cijeloj kući? Vjerovatno bi, ali samo u teoriji. Ovako postavim termostatske ventile, malo ručno izreguliram četverpoutni (između peći i pumpe) - uglavnom prema vanjskoj temperaturi na osnovu dosadašnjeg iskustva (regulacija se uglavnom svodi na položaje 4/5/6 od mogućih 0-10), a to je temperatura polaza nekih 60 C i povrata 40ak C za tople zime kakve su kod nas. Hladna zima je - za moj pojam -35 C (i niže) rano ujutro/po noći. Ono kada izađeš iz grijane zgrade i udahneš hladni zrak i točno ga osjetiš u plućima prvih par udaha.
Da, termostatskim ventilom štedi se energija ali indirektno jer on ne dopušta situaciju pregrijavanja prostorije koje se obično riješava otvaranjem prozora / luftanjem prostorije. A kada je toplo - kao danas - termostatski ventili u većini prostorija (spavaonice) vjerovatno se neće niti otvoriti ako sada naložim. Ali onaj u dnevnoj sobi hoće jer je podešen na veću temperaturu. U kupaonama su ionako obični ventili koji su stalno full otvoreni. Minus za teromstatski ventil je da on može zaštekati, ali to se riješava laganim udaranjem po kućištu ventila i sa podmazivanjem iglice sa WD40 (dvaput po sezoni).

Posljednje uređivanje:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,932
Obično je puno kW ako plinski bojler služi kao protočni za PTV. Ne znači da svih 22kW troši na grijanje prostora.

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
211
Obično je puno kW ako plinski bojler služi kao protočni za PTV. Ne znači da svih 22kW troši na grijanje prostora.
Ma kod plina nema problema, kada postigne zadanu temperaturu on se jednostavno ugasi. Ako je prejak malo češće će se paliti i gasiti (nešto kraći intervali rada) ali i to je bolje nego da je preslab pa da ne može zagrijati. Koliko može imati veću potrošnju ako se češće pali i kraće radi - a izgaranje nije optimalno samo u prvom trenutku paljenja? Plin je gorivo koje može trenutno proizvesti toplinsku energiju i trenutno prestati sa proizvodnjom topline, koliko sekundi mu treba od 0 do 100% snage pa da se opet ugasi na žižak? Meni na krutom gorivu potrebno je par sati za cijeli taj ciklus, plin to odradi u par sekundi.

Posljednje uređivanje:

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
211
Bespredmetno je raspravljati o kW, kada niste upućeni kakva je kuća, kako je izolirani, kakve su potrebe, šta se grije, za što se koristi voda itd....
Ma nema veze što nismo upućeni u detalje, vidiš da mi sve znamo. ;)

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,308
Kod mene nema druge regulacije osim termostatskih ventila po radijatorima i samsona na peći. ........
1. Velika greška je samson, on prigušuje dovod kisika i kotao cmolji. Ako ložiš na drva, kotao se mora rashajcati, a toplinu spremiti u spremnik
2. Unutar kuće, a između prostorija, ima uvijek "gubitak" i ne vidim potrebe za termostatskim!

Najnoviji postovi

Na vrh