• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,942
Nije riječ o uštedi koliko o komforu. Nema brige koliko budeš natrpal peć...nema brige da ista smoli, skupa z dimnjakom...a griješ se i kad ne kuriš.

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
225
Nije riječ o uštedi koliko o komforu. Nema brige koliko budeš natrpal peć...nema brige da ista smoli, skupa z dimnjakom...a griješ se i kad ne kuriš.
koliko dugo je voda topla u spremniku?

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
7,318
Pa ne isplati se ni termofasada (a i puno više košta)...a sad više ne znaš niti procijeniti komad drva ;) :D
Ajd pojasni zašto se ne isplati, ja je imam 15 godina i mogu reći da se isplati

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,942
Kad navečer prestaneš kuriti, ujutro mozes početi grijati bez kurenja.
Deni na papir cijenu koštanja i uštedu goriva (drva), pa izračunaj sam.
Ak imaš svoju šumu, pogotovo.

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
225
Sve ovisi o tome koliko te godišnje košta grijanje.... ako je grijanje na skupo gorivo (recimo zemni plin) onda se sigurno isplati, ako je gorivo jeftino (recimo vlastita drva, sam izradim, sam si dovezem, možda tri-četri dana posla da se iscjepa i složi) - onda je isplativost upitna. Sa dobro izoliranom kućom otvaraju se nove varijante grijanja pomoću dizalice topline i solarnih ćelija ali i u to treba investirati podosta love u startu. Svatko treba raditi računicu za sebe.

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
225
Kad navečer prestaneš kuriti, ujutro mozes početi grijati bez kurenja.
To znam, ali da li se mogu grijati iz spremnika, recimo, i drugi, pa treći dan, barem u ovom prelaznom periodu? Kolika je temperatura vode 24/48/72 sata nakon prestanka loženja ako se nije trošila energija iz izoliranog spremnika a bila je zagrijana recimo na 90 C? Što kaže praksa?

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,197
Sve ovisi o tome koliko te godišnje košta grijanje.... ako je grijanje na skupo gorivo (recimo zemni plin) onda se sigurno isplati, ako je gorivo jeftino (recimo vlastita drva, sam izradim, sam si dovezem, možda tri-četri dana posla da se iscjepa i složi) - onda je isplativost upitna. Sa dobro izoliranom kućom otvaraju se nove varijante grijanja pomoću dizalice topline i solarnih ćelija ali i u to treba investirati podosta love u startu. Svatko treba raditi računicu za sebe.
Nije sve u novcima nego i u komforu odnosno kvaliteti života. S izolacijom je ugodniji boravak jer je temperatura ujednačena, manje je potrebno ložiti kako bi ugrijao najudaljeniji dio prostorije, dosta se smanjuje mogućnost hvatanja plijesni po hladnim zidovima što opet povlači za sobom kvalitetniji zrak, poboljšava se zvučna izolacija,...

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
225
Nije sve u novcima nego i u komforu odnosno kvaliteti života. S izolacijom je ugodniji boravak jer je temperatura ujednačena, manje je potrebno ložiti kako bi ugrijao najudaljeniji dio prostorije, dosta se smanjuje mogućnost hvatanja plijesni po hladnim zidovima što opet povlači za sobom kvalitetniji zrak, poboljšava se zvučna izolacija,...
Slažem se da je komfor daleko veći u kući koja ima ugrađenu propisanu termoizolaciju. Što se tiče plijesni po ćoškovima to ponajviše ovisi i o tome kako se sama kuća gradila i koliko je love i vremena bilo na raspolaganju kada se gradilo (a toga uvijek fali kada se gradi). Naravno kada već imaš problem plijesni po zidovima onda će to dodatna termoizolacija vjerovatno riješiti.

Posljednje uređivanje:

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
225
Praksa kaže da je spremnik od kubik-dva samo da "izvuče" toplinu potpunim sagorijevanjem.
Ovo mi je bitna informacija, da idem na varijantu grijanja sa spremnikom vjerovatno ne bih išao na spremnik manji od dva m3 - nema smisla sve to ugrađivati a nemaš kapacitet spremnika. Sa druge strane nema smisla niti neki preveliki spremnik, ako se voda nakon nekog vremena u njemu ionako ohladi. Zato je onaj moj (neodgovoreni) post gdje pitam koje je realno vrijeme u praksi u kojem se voda neće ohladiti u spremniku bitan. Imam podosta površine radijatora po kući tako da bi mogao iskoristiti i onu nešto hladniju vodu iz spremnika, barem u prelaznom periodu.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,382
Ovo je neobično pitanje. Prvenstveno nisi napisao koliko imaš radijatora, koji griju, koje ne koristiš, koji volumen prostorija želiš imati zagrijanim i na koju tempetaturu. Koliki su ti gubici na stolariji itd.

Voda je u spremniku duže topla ako je spremnik veće zapremine i manje mu vrele vode trošiš.

Moj prijatelj u Novom ima volumen spremnika 3 kubika. Ja imam 1,3 kubika i oba dva smo zadovoljni.

Autonomiju spremnika definira puno uvjeta, neke sam ti spomenuo.
Gubitke spremnika uvjetuje i njegova izolacija. Tvornički imaju tanju, mi smo našeg omotali sa 24 cm debljine kamene vune.

Nema jednostavnih odgovora na tvoje pitanje.

• Like
Reactions: ZJ

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
7,318
Deni na papir cijenu koštanja i uštedu goriva (drva), pa izračunaj sam.
Ak imaš svoju šumu, pogotovo
Misliš da nisam bacio na papir, gledaj dugoročno pa onda izračunaj kolika je ušteda, ali računaj na to koliko je ugodnije i ljeti, a ne samo zimi. Računaj koliko je metar drvi x 15 god. a trošim oko 10 metara manje od kad imam stiropor fasadu. Tako su mi neki pričali kad sam stavljao solarno za toplu vodu, pa kad baciš računicu koliko manje struje trošim, isplati se.😉

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,317
I jedno smiješno pitanje!
Što radi samson kad nestane vatre u kotlu, obićno "raširi noge i hladi mašinu"?
To treba sprijećiti!

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,382
Piroliza baš i nije tako jednostavna, ne možeš u nju tutnuti staru cipelu, oklasje od kukuruza, drveno smeće. Ona traži samo jako suha drva, vrhunske kvalitete, odličan dimnjak... Definitivno nije za 90% onih koji žele imati centralno na drva.

Spremnik topline je "zaštitni element peći za drva". Druga je stvar što nas nekolicina želi uzgajati svoju lijenost, imati nekakvu udobnost, ja sam si prvi dao taj zadatak da što manje vremena kurim, a što duže da se možemo grijati bez kurenja. To je bila moja odluka a ne nekakva zakonitost struke, da sebi napravim i instaliram višestruko predimenzionirani spremnik topline, u odnosu na teoretsku potrebu postojanja njega kao zaštitnog elementa peći na drva.
Propis je definirao da zapremina spremnika treba imati mogućnost prihvata sve toplinske energije koju proizvede jedna do vrha nepotrebno natrpana peć s drvima, iako je kuća več topla, pa peć nema kamo s energijom. Uvijek se u jednom trenutku nađe ludi deda, ili luda baba, koji nepotrebno ubace još dva tri komada drva u peć ili ju nakrkaju do vrha.

Ovo što @Lee Champa pita, da to je problem. Dok se peć hladi, Samson se sve više otvara da bi potaknuo gorenje vatre koje više nema, pa onda ide neželjeni postupak, hlađenje peći i vode cirkulacijom zraka kroz dimnjak. Ja zato ručno spustim lanac da to spriječim i ručno ugasim zaštitnu pumpu za peć, koja istovremeno i puni spremnik topline.
Ima i tehničko rješenje za automatsko zatvaranje klapne, ali predaleko bi nas rasprava odnijela da još i to krenemo proanalizirati. 😉

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,317
Ovdje pronađi o pirolizi, pisao Ramzay

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
225
Ovo je neobično pitanje. Prvenstveno nisi napisao koliko imaš radijatora, koji griju, koje ne koristiš, koji volumen prostorija želiš imati zagrijanim i na koju tempetaturu. Koliki su ti gubici na stolariji itd.

Voda je u spremniku duže topla ako je spremnik veće zapremine i manje mu vrele vode trošiš.

Moj prijatelj u Novom ima volumen spremnika 3 kubika. Ja imam 1,3 kubika i oba dva smo zadovoljni.

Autonomiju spremnika definira puno uvjeta, neke sam ti spomenuo.
Gubitke spremnika uvjetuje i njegova izolacija. Tvornički imaju tanju, mi smo našeg omotali sa 24 cm debljine kamene vune.

Nema jednostavnih odgovora na tvoje pitanje.
Jasno mi je da kada jednom potrošim toplu vodu iz spremnika da neću više imati tople vode unutra, interesira me kada jednom pohranim energiju u spremnik i kada ju ne trošim iz spremnika (recimo par toplih dana kada se ne loži) koliki su gubitci energije iz spremnika i koliko brzo se ta pohranjena voda hladi? Jasno je da to ovisi o odnosu površine i volumena samog spremnika i o izolaciji..... ali interesira me iz iskustvo iz prakse. To nema veze sa količinom radijatora i potrošnjom energije.

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
225
I jedno smiješno pitanje!
Što radi samson kad nestane vatre u kotlu, obićno "raširi noge i hladi mašinu"?
To treba sprijećiti!
Zato se uvijek na kraju loženja, kada ponestane vatre i goriva a ne planira se više ložiti - skida se lančić sa samsona, pa neka 'nalegne na Dalilu'. Nema propuha kroz peć i dimnjak, a kada se loži idući dan i dimnjak je par stupnjeva topliji.

Najnoviji postovi

Na vrh