Moj Viadrus gusnati 45 kW traje od 2008.g. No na njemu je originalna zaštita kotla, kada bi temperatura prešla preko 100 "C, otvara se termički ventil i voda iz vodovoda prolazi kroz kroz termo kotlić koji zagrijava vodovodnu vodu na cca 60 "C, pa takva voda postepeno rashlađuje vodu u kotlu sa 100 "C na niže....Ta zaštita je najbitnija zaštita i ona sprečava i smanjuje rizik od pucanja gusnatih članaka, koji pucaju zbog prenaglog hlađenja vrućih članaka hladnom vodom.
Druga zaštita je od nestanka el.struje, sa gel baterijama i pretvaračem- UPS.Kod mene su česti prekidi, nestanci el.struje, pa mi je to obavezno u zaštiti.
Treća zaštita je cijevni termostat koji na 65 "C pali pumpu koja iz peći grije pufer.Uz automatiku, koja vodi rad dvije pumpe, nužnan je još i ovaj cijevni termostat koji će upaliti pumpu peć-pufer a u slućaju ako automatika zakaže.
Četvrto, automatska regulacija grijanja i rada peći.
Mogućnost podešavanja starta pumpe peć-pufer na cca 65 "C, i stop te pumpe na 62"C, zbog toga da se peć nepothlađuje i da se izbjegne orošavanje, kondenzacija unutar peći i korozija iste. Naravno da koristim dobro prosušena drva, ima tu graba, jasena, hrasta i vrbe, ljuske od lješnjaka,ali su suha.
Pametna pumpa pufer- kuća za grijanje centralnog grijanja isto je pokretana automatikom, temperatura polaza u kuću zadana je vanjskom temperaturom okoline. Ta se pumpa uključuje na zadanih 55 "C a isključuje na 45 "C, jer želim da mi ostane dovoljno potrošne tople vode.
Ima tu još i u automatici zaštita od pregrijavanja pufera, koja odrađuje automatsko paljenje pumpe pufer-kuća na 95"C i na taj naćin bi se rashlađivao pufer ...
Miš ventil je isto automatski i radi po zadanim temperaturama.
Dimnjak čistim jednom godišnje...
Za dugotrajnost i efikasan rad peći između ostalog, jako bitno je i pravilno odabrati snagu peći.
NPR.
Po proračunu toplinskih gubitaka za moju kuću, meni treba 30 kW .
Grijanjem na lož ulje odabrao sam talijansku peć Starclima snage 35 kW (pošto ona ima efikasnost 90 %).
Za grijanje na drva odabrao sam Viadrus gusnatu 45,5 kW (pošto je njena efikasnost 70-80 %).
Presnažna-prejaka peć je loša opcija jer troši puno više goriva, a peć neradi u optimalnom režimu, česta su zagušivanja peći, orošavanje i kondenzacija peći i dimnjaka i to je lošija varijanta od preslabe peći.
Preslaba peć opet nije dobra, jer ju se bude kurilo dok se ne razleti, a ona nikad nebude mogla isporučiti dovoljno topline za grijanje kuće, ali barem se unutrašnjost peći nebude šmercalo i ljepilo neizgorenim katranom i smolom....
E da.... zračni regulator mi je nariktan da zatvara zračnu klapnu na cca 75 "C, i time se štiti kotao peći od prevelike temperature....
Eto tak jedan mali osvrt na par osnova o grijanju, pećima....