• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
237
Ma nema, ja sam ga imao, samo problem sa viadrusom. Puknuce članaka nakon 5g pod normalno...
Puknuće članka je najmanji problem, zapravo to je i nekakva prednost da se pojedini članci u peći mogu zamijeniti. Viadrus ima konstrukcijski problem i što god izvodili sa njime drvo će u njemu izgarati sa lošom iskoristivošću. Srećom pa osobno nisam imao posla sa njime, zapravo kada sam ja birao peć viadrusa još nije bilo niti u talonu na našem tržištu. Ali sve je to jako relativno: prijatelj je imao viadrusa desetak godina i bio zadovoljan sa njime. Zamijenio ga je sa varenim kotlom koji je jako kratko trajao, pa onda još jednim varenim..... Iz njegove perspektive viadrus je bio sasvim OK kotao jer mu je trajao 10 ak godina - naspram varenih koji su jako kratko trajali. Iz moje osobne perspektive 10 godina trajanja kotla nije baš puno.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,330
Da, to je i Ramzay pisao, ali meni još uvijek nejasno kako možeš postići efikasnost i na ugljenu - kada praktički nema izmjenjivača topline za dimne plinove nakon ložišta.
Nekad smo radili kotlove ssm (sam svoj majstor), kad smo prikupili malo znanja!

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,385
@goran1985 potpala drva s vrha ima samo jednu korist, da žar tone kroz drva s vrha na dolje, pritom se sve tzv štetne tvari: katran, smole, ono što stvara susjedima dimne zavjese, dakle štetne za ljude, peć i dimnjak skure se na žaru i vatra u peći gori bezdimno. Pritom se ne ostvaruje nikakva dobit na energetskoj vrijednosti, nju diktira vrsta drva.

U Viadrusa ljudi trpaju sve i svašta, niskokalorično i smeće, a u pirolizu samo prva liga turbo suhih drva. Samo to čini razliku i naravno stupanj iskoristivosti svake peći. Viadrus je za drva kao da kuriš u dimnjaku. Ako pak kroz neku drugu peć okreneš dimne plinove kroz što veču površinu lima, da predaju toplinu limu i vodi iza nje, pa i kroz turbulatore, onda je to druga pjesma.
Ima toga da ljudima nove peći kratko traju, nešto su sami krivi jer ih guše, cmolje, razvijaju u njima agresivnu kiselu smjesu koja grize lim, a lim nije više kvalitetan kao nekad u tzv truloj YU. Sada na trzište dolazi i inox koji hrđa, a o kotlovskom limu da i ne govorimo ozbiljno.

Lijepo je što se događa ova razmjena različitih iskustava. Takve več dugo nije bilo. Ja bum "rekel" bravo za sve nas 🥂👍.

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,385
Moj viadrus ima 32kW, star je oko 4-5 g.
Nadam se da kad dođe do puknuća ili nečega da će se još moći negdje nabaviti koji članak jer se u Lijepoj našoj EU takvi kotlovi više ne smiju prodavati ,a i dijelova navodno više nema.

Što sada kupiti a da valja i da traje? Ima tko kakav argumentirani prijedlog?

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
867
Moj Viadrus gusnati 45 kW traje od 2008.g. No na njemu je originalna zaštita kotla, kada bi temperatura prešla preko 100 "C, otvara se termički ventil i voda iz vodovoda prolazi kroz kroz termo kotlić koji zagrijava vodovodnu vodu na cca 60 "C, pa takva voda postepeno rashlađuje vodu u kotlu sa 100 "C na niže....Ta zaštita je najbitnija zaštita i ona sprečava i smanjuje rizik od pucanja gusnatih članaka, koji pucaju zbog prenaglog hlađenja vrućih članaka hladnom vodom.
Druga zaštita je od nestanka el.struje, sa gel baterijama i pretvaračem- UPS.Kod mene su česti prekidi, nestanci el.struje, pa mi je to obavezno u zaštiti.
Treća zaštita je cijevni termostat koji na 65 "C pali pumpu koja iz peći grije pufer.Uz automatiku, koja vodi rad dvije pumpe, nužnan je još i ovaj cijevni termostat koji će upaliti pumpu peć-pufer a u slućaju ako automatika zakaže.
Četvrto, automatska regulacija grijanja i rada peći.
Mogućnost podešavanja starta pumpe peć-pufer na cca 65 "C, i stop te pumpe na 62"C, zbog toga da se peć nepothlađuje i da se izbjegne orošavanje, kondenzacija unutar peći i korozija iste. Naravno da koristim dobro prosušena drva, ima tu graba, jasena, hrasta i vrbe, ljuske od lješnjaka,ali su suha.
Pametna pumpa pufer- kuća za grijanje centralnog grijanja isto je pokretana automatikom, temperatura polaza u kuću zadana je vanjskom temperaturom okoline. Ta se pumpa uključuje na zadanih 55 "C a isključuje na 45 "C, jer želim da mi ostane dovoljno potrošne tople vode.
Ima tu još i u automatici zaštita od pregrijavanja pufera, koja odrađuje automatsko paljenje pumpe pufer-kuća na 95"C i na taj naćin bi se rashlađivao pufer ...
Miš ventil je isto automatski i radi po zadanim temperaturama.
Dimnjak čistim jednom godišnje...
Za dugotrajnost i efikasan rad peći između ostalog, jako bitno je i pravilno odabrati snagu peći.
NPR.
Po proračunu toplinskih gubitaka za moju kuću, meni treba 30 kW .
Grijanjem na lož ulje odabrao sam talijansku peć Starclima snage 35 kW (pošto ona ima efikasnost 90 %).
Za grijanje na drva odabrao sam Viadrus gusnatu 45,5 kW (pošto je njena efikasnost 70-80 %).
Presnažna-prejaka peć je loša opcija jer troši puno više goriva, a peć neradi u optimalnom režimu, česta su zagušivanja peći, orošavanje i kondenzacija peći i dimnjaka i to je lošija varijanta od preslabe peći.
Preslaba peć opet nije dobra, jer ju se bude kurilo dok se ne razleti, a ona nikad nebude mogla isporučiti dovoljno topline za grijanje kuće, ali barem se unutrašnjost peći nebude šmercalo i ljepilo neizgorenim katranom i smolom....
E da.... zračni regulator mi je nariktan da zatvara zračnu klapnu na cca 75 "C, i time se štiti kotao peći od prevelike temperature....

Eto tak jedan mali osvrt na par osnova o grijanju, pećima....

Posljednje uređivanje:

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,084
I kod mene Viadrus 25 KW od 2015. godine. Bilo je cmoljenja u početku, ali od onda ložim sa malo otvorenim donjim vratima. Peć gori pun šus i nema nikakvog cmoljenja i orošavanja. Sreća je kaj dimnjak (10 metara dužine) ide po sredini kuće pa on još dodatno grije kuću. Ne brinu me puno gubici. Dok je sječke, ljuske od lješnjaka i mojih drva, koja ne kupujem, nema šparanja. Jedino je problem gda dojde unuka pa mi veli:¨Deda pa za kaj tak jako kuriš¨?

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
237
Moj viadrus ima 32kW, star je oko 4-5 g.
Nadam se da kad dođe do puknuća ili nečega da će se još moći negdje nabaviti koji članak jer se u Lijepoj našoj EU takvi kotlovi više ne smiju prodavati ,a i dijelova navodno više nema.

Što sada kupiti a da valja i da traje? Ima tko kakav argumentirani prijedlog?
Da je po EU propisima - svi oni koji nemaju baš puno love - trebali bi se obavezno smrznuti. Jer najbitnije je politički sačuvati veliku lažljivu priču o 'klimatskim promjenama', uz poruku za prosječnog čovijeka je: tko vas je.. . Jer kada ta priča jednom padne (ne ako, nego kada) raja će tražiti političku odgovornost. Ili možda i ta priča ode u zaborav, kao ona 'efikasna i učinkovita cjepiva'.
Mnogi EU zakoni počinju sličiti na parole iz alan forda: 'Bolje biti bogat i zdrav, nego siromašan i bolestan. Jer kakvu korist ima siromah od bolesti?'

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
867
Da, ali i većinu peći na drva izrađenu od običnog čeličnog lima, ljudi ne drže u optimalnim radnim uvjetima, preniskoj radnoj temperaturi, vlažnim drvima, presnažne peći u odnosu na realne potrebe....pa se čude kada im peći traju po 7-8, 9-10 godina.

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
3,015
Kad smo kod plina,ja imam Vailanta iz 1993. Baš je jučer bil serviser(redovni servis) i veli to ne diraj,to još bar tolko ide.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,959
Kod mojih Viadrus 13 godina, sad je došla pomoć u dizalici topline.
Peć ostaje za svaki slučaj. Radila je većinom na drva, povremeno i na lož ulje.
Znam da je brat stavljao unutra neke ploče kad je preko lože radila, ima ih navodno i u originalu za kupit i tad se dosta smanjuje potrošnja. Idu koliko se sjećam između ložišta i gornjeg djela tako da toplina ne odlazi direkt u dimjak nego ostaje u ložištu.

Prilozi

• IMG_20251005_105732.jpg
    IMG_20251005_105732.jpg
    35.2 KB · Pregleda: 7

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,507
Promjena članka dodje ko nova pec, s tim da se jedan članak, ne znam točno koji, ne da zmjeniti, možda srednji. Najskuplji je bio zadnji. Bile si jedno 4 do 5 peci viadrus u mom selu i svima su odlazi članci. Ja sam svoju prodao kao donator drugim pecima. Kad smo mjenali pec uzeli smo od majstora koji radi peci sa spremnikom od 120 l, s tim da sam i napravio novi dimnjak a koji je usklađen sa peci, pec je direktno spojena na dimnjak. A prije su bila dva koljena. Sad kad sam to slozio, to je sada neka druga priča. Tek kad sam to montirao, bio sam u Austriji i saznao za peci na pirolizu i žao mi je kaj za to nisam znao prije, jer kako su to izveli,to je puno bolja varijanta, a cijena je bila tu negdje. Drva i tako spremam da su rusena u zimi i minimalno se godinu dana suše. Dok recimo u Slo, vidjao sam puno ljudi da koriste sjecku, imaju velike zalihe sjecke... nisam išao u detalje kako se griju na sjecku...

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
3,331
Iz moje osobne perspektive 10 godina trajanja kotla nije baš puno.
Nije i ne bi trebalo biti puno 10 godina, ako uzmemo da je tata ovih dana odlučil preventivno promijeniti peć.
Radi se o Tam Stadler 43kw s ugrađenim spremnikom vode, iz godine Gospodnje 1973. Malo je počela sliniti pa je tata odlučil izbjeći neželjene posljedice usred sezone grijanja, a s obzirom na godine pretpostavlili smo da bi u slučaju krpanja mogla procuriti odma pored.
IMG_20250922_203450.jpg
Hvala joj na svim toplim trenucima provedenim zajedno.
Nek joj je vječna hvala i slava.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,959
Imam Stadler od 40 kW za prodaju.
Kupili smo ju od kolege kojem je bila spojena na sistem a loženo jednom ili dva puta, još je boja u ložištu.
Uzeli smo ju za svaki slučaj da slučajno Viadrus ne procuri. Pošto je sad ugrađena dizalica topline neće je više trebati.

Prilozi

• IMG_20250907_114922.jpg
    IMG_20250907_114922.jpg
    43.9 KB · Pregleda: 8
  • IMG_20250907_114849.jpg
    IMG_20250907_114849.jpg
    57.6 KB · Pregleda: 8
  • IMG_20250907_114815.jpg
    IMG_20250907_114815.jpg
    29.7 KB · Pregleda: 8
  • Like
Reactions: H&S