• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,510
Stadler od 40 kW imali smo 23 godine, je trošili ko lokomotiva, ima zeljezni neizolirani dimnjak ali uvijek toplo u kući. S tim da i stolarija je bila u banani. Mogu reći slobodno da je grijala cijelo selo. Kukuruz se srušio na tavanu ko u susari.

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
241
Moj Viadrus gusnati 45 kW traje od 2008.g. No na njemu je originalna zaštita kotla, kada bi temperatura prešla preko 100 "C, otvara se termički ventil i voda iz vodovoda prolazi kroz kroz termo kotlić koji zagrijava vodovodnu vodu na cca 60 "C, pa takva voda postepeno rashlađuje vodu u kotlu sa 100 "C na niže....Ta zaštita je najbitnija zaštita i ona sprečava i smanjuje rizik od pucanja gusnatih članaka, koji pucaju zbog prenaglog hlađenja vrućih članaka hladnom vodom.
Druga zaštita je od nestanka el.struje, sa gel baterijama i pretvaračem- UPS.Kod mene su česti prekidi, nestanci el.struje, pa mi je to obavezno u zaštiti.
Treća zaštita je cijevni termostat koji na 65 "C pali pumpu koja iz peći grije pufer.Uz automatiku, koja vodi rad dvije pumpe, nužnan je još i ovaj cijevni termostat koji će upaliti pumpu peć-pufer a u slućaju ako automatika zakaže.
Četvrto, automatska regulacija grijanja i rada peći.
Mogućnost podešavanja starta pumpe peć-pufer na cca 65 "C, i stop te pumpe na 62"C, zbog toga da se peć nepothlađuje i da se izbjegne orošavanje, kondenzacija unutar peći i korozija iste. Naravno da koristim dobro prosušena drva, ima tu graba, jasena, hrasta i vrbe, ljuske od lješnjaka,ali su suha.
Pametna pumpa pufer- kuća za grijanje centralnog grijanja isto je pokretana automatikom, temperatura polaza u kuću zadana je vanjskom temperaturom okoline. Ta se pumpa uključuje na zadanih 55 "C a isključuje na 45 "C, jer želim da mi ostane dovoljno potrošne tople vode.
Ima tu još i u automatici zaštita od pregrijavanja pufera, koja odrađuje automatsko paljenje pumpe pufer-kuća na 95"C i na taj naćin bi se rashlađivao pufer ...
Miš ventil je isto automatski i radi po zadanim temperaturama.
Dimnjak čistim jednom godišnje...
Za dugotrajnost i efikasan rad peći između ostalog, jako bitno je i pravilno odabrati snagu peći.
NPR.
Po proračunu toplinskih gubitaka za moju kuću, meni treba 30 kW .
Grijanjem na lož ulje odabrao sam talijansku peć Starclima snage 35 kW (pošto ona ima efikasnost 90 %).
Za grijanje na drva odabrao sam Viadrus gusnatu 45,5 kW (pošto je njena efikasnost 70-80 %).
Presnažna-prejaka peć je loša opcija jer troši puno više goriva, a peć neradi u optimalnom režimu, česta su zagušivanja peći, orošavanje i kondenzacija peći i dimnjaka i to je lošija varijanta od preslabe peći.
Preslaba peć opet nije dobra, jer ju se bude kurilo dok se ne razleti, a ona nikad nebude mogla isporučiti dovoljno topline za grijanje kuće, ali barem se unutrašnjost peći nebude šmercalo i ljepilo neizgorenim katranom i smolom....
E da.... zračni regulator mi je nariktan da zatvara zračnu klapnu na cca 75 "C, i time se štiti kotao peći od prevelike temperature....

Eto tak jedan mali osvrt na par osnova o grijanju, pećima....
Treba imati funkcionalne sve moguće zaštite kotla, naročito kod loženja sa krutim gorivima, to je dobro. Još ako često nestaje struje (kao kod mene) i to nekako baš uvijek kada padne prvi snijeg treba se dobro osigurati ali imati i alternativni način rada.
Što se tiče snage kotla ako je specificirana snaga 30 Kw to je snaga na vodi, to jest toliko snage daje van (a energije troši više radi gubitaka). Tako ako proračun kaže da je potrebno 30 kw snage ne treba ništa dodavati na specificiranu snagu kotla. Kod loženja na kruta goriva snaga ovisi i o vrsti drveta/vlažnosti, tako da se to može uzeti u obzir. Ali svi ti proračuni rade se za niske temperature koje su kod nas rijetkost, tako da se za jako hladnih dana može to kompenzirati neprekidnim loženjem i kvalitetnijim drvima.
Zanimljivo je da je u Sloveniji kažnjivo loženje sa mokrim drvima - i to prilično strogo.

• Like
Reactions: H&S

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
241
Da, ali i većinu peći na drva izrađenu od običnog čeličnog lima, ljudi ne drže u optimalnim radnim uvjetima, preniskoj radnoj temperaturi, vlažnim drvima, presnažne peći u odnosu na realne potrebe....pa se čude kada im peći traju po 7-8, 9-10 godina.
Slažem se da većina nema pojma koja temperatura vode treba biti u peći ili uopće nemaju termometre i ne dira ih previše ako se klapna za zrak ne zatvara do kraja, ali toga je bilo uvijek (prije još i više nego danas), a svi vidimo da su one peći prije (u sličnim radnim uvijetima) trajale puno duže, nego ove nove. Neko vrijeme sam se bavio idejom da si nabavim novu, modernu peć ( HDG Euro ), pa kad sam vidio koliko to košta odmah sam na svoju staru peć počeo gledati sa još većim poštovanjem. Inače ja svoju peć cijelo ljeto držim 'konzerviranu' sa pepelom od kraja prošle sezone grijanja, ali to je neka druga priča....

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
7,323
Kaj se jedino ja mogu pohvaliti da imam Centrometal peć 35kw koja loži od 2002 godine 😉🤔

• Like
Reactions: H&S

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
241
Koja je prednost toplinske dizalice naspram plinskog bojlera?

Dizalica topline je složeniji uređaj nego plinski bojler. Tako je dizalica topline skuplji uređaj ali kao troši manje energije za pogon (obično struju, ali postoji i dizalica topline koja radi na plin). Dizalica topline ekstrahira energiju iz okolnog zraka i teško je uzeti energiju iz okolnog zraka kada je vani hladno (problem smrzavanja kondenzata). Ali kada nemaš priključak plina a živiš recimo u stanu u centru Zagreba - onda baš i nemaš nekog izbora.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,962
Ne treba ti hrpa papira koje trebaš da bi ugradio plinski bojler, ne treba ti priključak plina (nemaju ga baš svi), ako ideš sa vanjskim spremnikom tu su onda još dodatni troškovi i sl. Za dizalicu topline od svega navedenoga ne treba ništa. Naravno da i ona ima svojih mana, nešto skuplja u startu, zauzima više prostora, ne može dati bez grijač temp. koju daje plin i tak.

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,206
1. Ne ovisiš o dva energenta.
2. Može i grijati i hladiti.
3. Većinom ne traži projekt.

Dizalice topline su zapravo svi klima uređaji, samo imaš gluplje i pametnije.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,332
...... Dok recimo u Slo, vidjao sam puno ljudi da koriste sjecku, imaju velike zalihe sjecke... nisam išao u detalje kako se griju na sjecku...
Već nekoliko godina ložim na sječku. Ubacim dvije kante Jupola i to traje 2-3 sata.
Sječku radim sam dovozom otpadnih grana iz susjedstva.
Imam stroj Poetinger ap2000.
Nešto više može opisati @lijeskakc i on ima stroj!

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,090
I ja koristim sječku od granja iz voćnjaka. Normalno, i ja obavezno koristim svenamjenske i neizostavne Jupol kante. :ppozdrav:

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,510
Ma nema to veze veze sa granjem. Oni melju debla. Posjecu ostave kraj puta, pokriju ceradom i kada se posuši melju cijela stabla, miješaju meko i tvrdo drvo. Koliko sam vidio i spremaju po 30 do 30 kubika sjecke.

Ovako to kod njih izgleda...

Posljednje uređivanje od moderatora:

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,999
Viadrus za grijanje i viadrus na hlađenju :)

Prilozi

• IMG_20251016_183157.jpg
    IMG_20251016_183157.jpg
    49.1 KB · Pregleda: 12
  • IMG_20251016_182652.jpg
    IMG_20251016_182652.jpg
    55.2 KB · Pregleda: 12
  • IMG_20251016_182606.jpg
    IMG_20251016_182606.jpg
    62.4 KB · Pregleda: 12

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
9,042
Početlom travnja je kod mene ugrađena dizalica topline. Priključena je na postojeće radijatorsko centralno. Grijal sam se na nju u travnju, a u lipnju kad su bile velike vručine sam malo rashlađival kuću. Struju proizvode solari, a bude li proizvodnja pokrivala potrošnju to bum vidjel na proljeće. Dizalica zagrijava vodu u puferu,a dodatna cirkulacijska pumpa tjera vodu kroz radijatore. To je pumpa s 3 brzine. Kad je ugrađena čulo se lagano zvrndanje u 2. i 3. brzini, a u prvoj je bila tišina. Sada se situacija obrnula, zvrndanje je u 1. brzini i zvuk se čuje u boravku.
Je li moguće da se to čuje nepovratni ventil koji je iza pumpe, ili je nekaj drugo u pitanju?

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,825
Znaci plin stavljam 😆
Nedavno smo u jednu kucu uveli plin i islo je sve glatko i brzo s papirima.
Hladit se ne mislim na nista osim na klimu.
Kako izracunat potrebnu snagu bojlera za centralno?
Kuca je 160m2, fasada 15cm, na tavanu 20cm vune, stolarija 3 stakla...

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
9,042
@Axial,
da. Nije šum vode ne baš zvrndanje.

@NEWHOLLAND,
ti niti ne treba bojler. dosta je osigurati dovoljnu količinu kostanjov i bažulja. ;):ROFLMAO:

Vjerojatno neki manji model. To bi sigurno dobro grijala DT 8 kW, a možda i 6 kW. Dakle ni bojler ne treba biti puno veći. Pokušaj pitati chat gpt. Ako mu postaviš dobra pitanja, dosta dobro izračuna. Možeš početi s osnovnim pitanjem, ali mu daj sastav vanjske ovojnice (pod, zid, strop ili krov). On bu nekaj izračunal, a ti kasnije usmjeri diskusiju s njim u smjeru koji trebaš. Probal je moj sin za dizalicu topline i bil je dosta točan.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,825
A topla voda, jacuzzi, bazen???
Naravno i topla voda, spremnik 100-200l.
Za jacuzzi nemam novaca, a bazen ce se grijat solarno
Pitao sam i chat. Kaze od 24 do 32kw
Naginjem na veci, sto kazu nije bitno kao za pec na drva ako ima viska kw.
A nije neka razlika u cijeni.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,962
Njega ako uzmeš jačeg, neće se apsolutno ništa dogoditi. On će raditi onoliko koliko će biti potreba za grijanjem ili toplom vodom. Ako će biti jači prije će zagrijati ono šta treba i to je to.

Najnoviji postovi

Na vrh