Ako kuća ima dobru termoizolaciju onda je skoro svejedno gdje je kuća locirana jer su gubitci kroz zidove minimalni, najviše gubitaka onda ide kroz ventilaciju (otvaranje prozora i vrata). Ako nije termoizolirana onda lokacija možda igra malo veću ulogu ali nije onda problem u lokaciji..... Koliko sam čitao po forumima najveći problem grijanja na drva su loše (neadekvatne) peći i neiskustvo/neznanje pećokuraca kako se ispravno loži peć (temperatura u kotlu, suha drva itd.), pa onda korisnici koji često vole grijati dvorišta (njima niti najbolja peć ne može pomoći). Onda ima loše koncipiranih kuća, ljudi si ne odvoje objekt po etažama, pa im je dole stalno hladno i tu se stalno maksimalno 'kuri' (a opet je hladno) dok je u gornjim etažama prevruće pa se gore otvaraju prozori da se nekako izdrži (grije dvorište). Lijepo je imati velike voluminozne i spojene prostore.... ali to dobro prolazi samo u klimi gdje se ne mora grijati..... tako da nije uvijek problem u kotlu i sistemu grijanja, makar i tu ima svakojakih đakonija.Imamo istu situaciju samo što ja trošim 10 metara manje, a kuća mi je na brdu.
Ajde nek neko napiše kakvo bi to pravilno loženje peči bez pufera bilo?Koliko sam čitao po forumima najveći problem grijanja na drva su loše (neadekvatne) peći i neiskustvo/neznanje pećokuraca kako se ispravno loži peć (temperatura u kotlu, suha drva itd.)
Kak bi ja živel u kuči da imam temperaturu u kotlu uvijek 90 stupnjeva a nemam pufer?Ja svoj kotao u radu držim na 85-90 C.