Osnova je što prije postići i onda držati odgovarajuću temperaturu u kotlu. U suprotnom događa se kondenzacija ili pregrijavanje kotla što uništava kotao a kod niskih temepratura izgaranja je loše izgaranje i čađenje peći i dimnjaka. Ja svoj kotao u radu držim na 85-90 C.
Kod paljenja kotla - kada postigne temperaturu blisku radnoj puštati u pogon postepeno, jer u njega dolazi ogromna količina hladne voda koja pothlađuje kotao i dolazi do kondenzacije (zamisli situaciju da u vrući blok motora naliješ hladnu vodu..... i tako prilikom svakog paljenja kotla, nešto mora puknuti)
Moj kotao traje +30 godina, kolega u selu je sada na trećem kotlu u 15 ak godina. Njemu je viadrus trajao najduže (mislim oko 10ak godina). I nije on jedini u blizini koji je na drugom ili trećem kotlu u zadnjih desetak godina.
Napisao si da si pročitao onaj "SSM, na FHR", pa napiši onda da danas postoje i praktična kupovna rješenja poput Laddomata, ili nekakve Termovar grupe za zaštitu kotla, ili čak i ono što smo si mi neki realizirali - u samogradnji.
Drago mi je da si spomenuo da postoje i odlične samogradnje.
Ovo, na slici ispod, je kotao iz samogradnje u fazi probnog rada i dotjerivanja, 3 godine prije službene prezentacije, ovo je moja tadašnja, privatna fotografija tog kotla, u kući kod tog prijatelja:
Želim ovdje ovom fotkom naglasiti potrebu, da svatko, tko je zainteresiran za vrhunske domete u centralnom grijanju na drva, obrati pažnju na boju unutrašnjosti peći, kotla. Nigdje smole, katrana, pepeo je bijele boje.
Ovako je taj kotao službeno pokazan nekolicini forumaša, tri godine kasnije, u pauzi korone.
Na fotki je dio prisutne skupine, s tog foruma, pozivnice je podijelio "samograditelj" tog kotla...
Kak bi ja živel u kuči da imam temperaturu u kotlu uvijek 90 stupnjeva a nemam pufer?
Poštovani g.
@MUHA, dirnuo si ovim jednostavnim pitanjem u još uvijek nedovoljno u narodu dovoljno jasnu problematiku oko centralnog grijanja na drva.
Večina ljudi je na stanovištu:
- da su te peći, kotlovi svežderi, trpaj sve što gori,
- kupuju peći za CG na drva bez korištenja "prethodne pameti i stručnosti" (
isto tako kupuju i solarne kolektore), s krilaticom u mislima, bolje da je peć jača - nego preslaba, a onda u večini vremena nemaju i ne znaju kamo bi s viškom proizvedene energije,
- tu stajem da ne nabrajam previše, mogu ja to, ali bi me opet špotali...
- Pufer ti kao takav malo koristi, ako nemaš viziju, što i kako s njim.
- Ljudi si kupuju prevelike peći, s minimumom potrebne opreme za regulaciju, ili bez nje. Krajnji domet za večinu je tzv. Samson regulator propuha.
- Natrpaju peć punu ogrjeva i dok je stan zagrijan, stegnu Samson, on zatvori usis zraka i počne muka po vlasniku. "Peć sprinta na 100m, sa mokrom gazom preko usta i nosa, ne može normalno disati. Cmolji, katranizira, zaštopava dimnjak, kondenzira vlagu, radi poplavu ispod sebe."
- Odštopavao sam ja u susjedstvu Schidel dimnjak za štadleticu, nakon njihovih neuspješnih pokušaja, ovim alatom, ima oko 7kg u njemu:
- Dan danas je gore žica, za koju sam mu tada vezao uže, i bacao ga s vrha u dimjak da ga probijem. Nakon puno bacanja probio sam im nakupine smole, a na dno dimnjaka su pale i velike rolcange, vodoinstalaterska kliješta, pa i onaj alat (hakelj, ne znam mu književni naziv) za čupanje sijena u štaglju, škednju. To su majstori prije mene ubaciji s namjerom da oni time probiju zaštopani dimnjak. Da li su domači izvukli pouku - nisu, niti za mm. Tužno, ali istinito, jer i dalje su radili s*anja.
@MUHA da ti barem djelomično odgovorim na pitanje, pametno je imati nekakvu malu peć u stambenom prostoru, za prijelazno grijanje prije ful zimske sezone, neki imaju Kraljicu peći, neki nekakvu tzv. Kaljavu peć, neki si kuhaju u štednjaku na drva u kuhinji i svašta slično.
Ako se nema takvo nešto, bilo bi pametno imati dvije slabije peći po snazi, pa prvo kuriti jednu, a dok je fajer zakuriti i drugu, to naravno nema nitko, ali moguće je i tako.
Ili dolazi opet u prvi plan ona moja zločesta rečenica "i kuriti u centralnom na drva treba znati", hebiga, ne vrijeđam nikoga. Imati više opreme za kontrolu i automatizaciju je trošak i opet, centralno nije jeftino i nije za svakoga...
PS
tipkam suviše dugo, pa su između uletjela još dva odgovora od forumaša, nema veze, ovo su moji osobni stavovi.
Lp,