• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
6,716
Izradu i upotrebu centralnog grijanja bi trebalo uvesti u srednje škole kao obvezni predmet kao što je nekada bila ONO i DSZ.

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
941
To ne možeš naučiti iz udžbenika ili u školi.... to jedino možeš naučiti da sam ložiš peć i sam si odgovoran da ti je u kući toplo, a djeca mala.... pa čistiš zasmoljen dimnjak po noći - a vani pada snijeg i samo čekaš da nestane struje a peć neće, pa neće gorit kako treba, dimi i dimi.... i nemaš kog pitati zašto se to događa. Pa onda nakon godina raznih savjeta (tipa sruši schiedel dimnjak u sred kuće i radi novi) naiđeš na ljude koji znaju znanje.... to je kao prosvjetljenje.
Ista peć, isti dimnjak, jednaka drva, isti pećikurac - a dimnjak čistiš možda dvaput godišnje, tek toliko da se podsjetiš kako je nekad bilo.... a pepeo od crnog grubog karboniziranog - postao svijetlo siv, fini prah.....

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,618
Izradu i upotrebu centralnog grijanja bi trebalo uvesti u srednje škole kao obvezni predmet kao što je nekada bila ONO i DSZ.
Slažem se u potpunosti, iako to nisi sad očekivao.

Večina centralaša na drva se prave jako pametni "oko toga", a praf za praf ne znaju normalno peć zakuriti, a da pritom ne bi zas*ali sve okolne susjede itd.

Kroz dimnjak im ne vidiš nebo, peći su im pune "cvrtnica", katrana i smole, a kondenzata imaju za tanjur dva...

Potrošnja drva im je nepotrebno velika.

Sve napisano je rezultat njihovog elementarnog neznanja. I ne daju se takvi "educirati", a sami oko toga ništa ne istražuju, ne čitaju, valjda su uvjereni da su rođeni pametni i da sve znaju.

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
941
@plus: zapravo prosječni pećikurac i nema gdje pročitati, nema kvalitetne informacije specifinčo za loženje na drva (o oni koji lože na plin i naftu znaju samo podesiti termostat i stisnuti gumb, a ako ne radi - zove se servis). Vjerovatno ima akademskih knjiga napisanih o tome ali za mene prosječnog pećikurca to je overkill u kojem na kraju neću znati pronaći ono bitno za sebe. Stvari su zapravo krajnje jednostavne ali tek kada ti to objasni netko tko zna. Do FHR jednostavno nisam imao pojma što i kako riješiti svoj problem, tek nešto malo sam uspio ispravno samostalno dokučiti do tada - nakon godina mučenja. A igrom slučaja privatno sam dobro poznavao centralaša koji je bio tata-mata za plamenike, ali se nije htio mješati u loženju na drva (dobro je znao zašto se ne treba miješati, samo mi je jednom rekao: preći ćeš ti na naftu, na kraju...)
Prilično sam siguran da velika većina pećokuraca uopće ne zna da imaju problem koji se može riješiti, nego razmišljaju da sve to normalno, i tako mora biti - jer je uvijek bilo tako....

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
33,182
Da pitam još jednom?
Veliš da ne mogu naučiti iz uđbenika, veliš da nemam gdje pročitati, sam očito ne mogu shvatiti gdje grešim pošto nema teoretske šanse da imam u kotlu 90 stupnjeva, a u radijatorima 40-50.
Onaj čića stavlja po tri tanka drveta, ja to mogu uspjeti jedino ako stavljam po dva, ono treče bi bilo previše.

Ja te koš jednom molim da mi objasniš kak da ja budem solidan pečikurac.

Ja sam pital koji je pravilan način loženja peči na kaj mi nisi dal odgovor?
Evo objašnjavam ti da temepratura u kotlu i temperatura vode u radijatorima ne mora biti ista (to jest pomoću miš ventila ako ga imaš ugrađenog jednostavno možeš smanjiti temperaturu polaznog voda u radijatore). Veća temperatura u kotlu znači bolje izgaranje, manje kondenzacije i manje štopanje kotla i dimnjaka, a znak dobrog izgaranja je pepeo bijele boje - kao na slikama koje je stavio plus. Doduše nećeš postići toliko bijeli pepeo (kao sa slika) sa običnim kotlom (tamo ima ventilatora, šamota i još koječeg), ali ako postane postane svjetliji - to je znak da se izgaranje popravilo.
Na kraju u dobro reguliranom grijanju sama temperatura polaznog voda ne bi trebala diktirati temperaturu u kući, ali u praksi najčešće to nije tako. Ja imam termostatske ventile na radijatorima po kući i oni zapravo reguliraju temperaturu po prostorijama - ali sve daleko bolje radi i ugodnije je u kući kada temperatura polaznog voda približno odgovara vanjskim uvijetima, tako da i ja pomoću četveroputnog ventila smanjim temperaturu polaznog voda kada je toplo vani a povećavam kada je hladnije vani. To je prije termofasade bilo osjetnije (bili su veći gubici kroz zidove) na vanjsku temepraturu a sada se više osjeti ako su zidovi hladni (na primjer početak loženja kada se nije ložilo par dana u prelaznom periodu) i onda se kroz neko vrijeme zidovi ugriju - sada oni djeluju kao akumulator topline (29 cm šuplje cigle u stambenom dijelu plus 12 cm stiropora).

To ne možeš naučiti iz udžbenika ili u školi.... to jedino možeš naučiti da sam ložiš peć i sam si odgovoran da ti je u kući toplo, a djeca mala.... pa čistiš zasmoljen dimnjak po noći - a vani pada snijeg i samo čekaš da nestane struje a peć neće, pa neće gorit kako treba, dimi i dimi.... i nemaš kog pitati zašto se to događa. Pa onda nakon godina raznih savjeta (tipa sruši schiedel dimnjak u sred kuće i radi novi) naiđeš na ljude koji znaju znanje.... to je kao prosvjetljenje.
Ista peć, isti dimnjak, jednaka drva, isti pećikurac - a dimnjak čistiš možda dvaput godišnje, tek toliko da se podsjetiš kako je nekad bilo.... a pepeo od crnog grubog karboniziranog - postao svijetlo siv, fini prah.....

@plus: zapravo prosječni pećikurac i nema gdje pročitati, nema kvalitetne informacije specifinčo za loženje na drva (o oni koji lože na plin i naftu znaju samo podesiti termostat i stisnuti gumb, a ako ne radi - zove se servis). Vjerovatno ima akademskih knjiga napisanih o tome ali za mene prosječnog pećikurca to je overkill u kojem na kraju neću znati pronaći ono bitno za sebe. Stvari su zapravo krajnje jednostavne ali tek kada ti to objasni netko tko zna. Do FHR jednostavno nisam imao pojma što i kako riješiti svoj problem, tek nešto malo sam uspio ispravno samostalno dokučiti do tada - nakon godina mučenja. A igrom slučaja privatno sam dobro poznavao centralaša koji je bio tata-mata za plamenike, ali se nije htio mješati u loženju na drva (dobro je znao zašto se ne treba miješati, samo mi je jednom rekao: preći ćeš ti na naftu, na kraju...)
Prilično sam siguran da velika većina pećokuraca uopće ne zna da imaju problem koji se može riješiti, nego razmišljaju da sve to normalno, i tako mora biti - jer je uvijek bilo tako....

Najnoviji postovi

Na vrh