• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
949
Peć i dimnjak (naročito kod loženja na drva i kod kotlova sa prirodnom promajom) moraju funkcionirati kao jedna cjelina, zajedno. Ne valja ako je dimnjak premali ili ako je prevelik za danu peć. Dimnjak proradi tek kada se zagrije a ako peć ne može zagrijati dimnjak (ako su dimni plinovi prehladni) onda on slabo vuče a dimni plinovi koji nekako dođu do gore pothlađeni spuštaju se dole.
Kod ovog primjera vrišti pufer od čak 3000L na senko etažni kotao (ako je noviji model mislim da je najjači model oko 25 kw). S obzirom da to očito nije usklađeno - postavlja se pitanje i kako je to dvoje spojeno..... Odokativno zaključujem (a to znači drek znati - jer treba tamo biti kada se loži da se točno vidi u čemu je problem) da mu taj ogromni pufer stalno pothlađuje peć (kojega ona vjerovatno uopće ne može zagrijati) temperatura vode u sistemu je vjerovatno stalno preniska (povrat ogromne količine hladne vode iz pufera mu sve pothlađuje), pa će i dimni plinovi sukladno tome biti stalno prehladni i dimnjak se ne može zagrijati i proraditi kako spada. Ako se takvo stanje bude duže držalo peć će, opet vjerovatno, 'pojesti' kondenzat.
Imam nekog iskustva sa starijim modelom senko etažnih kotlova i mogu reći da je to prilično neefikasni kotao, male snage. Ložište je relativno malih dimenzija i nema dovoljno površine izmjenjivača. Onako za nuždu je možda OK, ali nije to baš previše štedno grijanje (za količinu proizvedene topline). Još ako je stalno rešetka gore - nema tu nekog velikog grijanja na vodnoj strani (a kamoli da još i grije pufer).

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
33,187
Moj susjed si je nasral v podrum (stambeni prostor ) senko kuhinjsku sa centralno (kw neznam )i novi schiedel rafung 7 m. Ima i pufer od 3000 l, na kojem sam ja videl da nakon celi dan kurenja ima 40c⁰. Ima čak 2 i pol radijatora za tu peć. I to sve nije moja briga. Moja briga je da dok on zakuri, ja ne vidim 10 m dalje na dvorištu. Dim do vrha dimnjaka i onda za 180 prema dole. I uvjerava me da je sve majstor napravil po pravilima struke. Kuri suha drva i njemu se unutra ne dimi, ali pol sela zna dok Jožek zakuri. Fuj
Prosto kao pasulj.

Tvoj komšo ima jedan od tri moguća problema:
1- ne zna upravljati vatrom.
2- dobro upravlja temperaturom u kotlu pa prema van ima 40, a u kotlu taman da čuva peć.
3- nema dobre dobrosusjedske odnose pa mu zavide kaj on ima pufer od 3 soma litara.

Kad ga slučajno vidiš nemoj se svaditi sa njim, daj mu link na forum i temu.
Ovdje imamo jednog za sve i sve za jednog

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,622
kamin 25 kW potkrovlje, kotlovnica podrum, pufer 1000, krug radijatorskog, krug podnog, porihtano koliko smo mogli nakon sugestija kolege @plus , pufer mi se i dalje ne puni slojevito
Sad sam kao Luka Modrić, "iskreno, ne sječam se" da smo nas dvoje o tome raspravljali. Zub vremena me izgriza. No možemo ponovo ako želiš.
obzirom da mi je kamin star 10+ godina, bojim se procurivanja usred zime.
kupljena CKP 30, smještamo je prostoriju koja je opet viša od pufera.
na nju planiram staviti Laddomat, zbog slojevitog punjenja pufera
Nije mi jasno što bi sad trebalo slojevoto puniti pufer, ako još nema Laddomata ili sličnog?
Topla voda ne ide prema dolje, nego gore, a ako je peć iznad pufera onda to baš nije dobra izvedba bez Laddomata, Termovara i sličnih šklopcija.
kako spojiti peć i kamin, a da mi kamin opet ne remeti slojevito punjenje pufera?
kamin bi koristili, ako će biti potrebno, noću, da ne moramo hodati ubacivati u peć.
Ja sad imam svoj problem. Uvijek sam na polazištu i postavkama mozga da me druga strana, sugovornik može pratiti i razumije, što ja pokušavam pojasniti i / ili dokazati. Znači nesvjesno sam deformiran i to je točno. Puno sam istraživao, radio na usavršavanju znanja i vještina, a definitivno mnogi drugi nisu i zato sam večini vrlo nezgodan sugovornik.
No dobro, ima več jako puno dobrih šema za problematiku kako upariti centralno na drva s plinskim bojlerom, kaminom s izmjenjivačem za vodu itd. Potrebno se malo potruditi i nakon par kvalitetnih pitanja šema s rješenjem je tu.

Za nastavak ovog "razgovora" rado bi vidio šemu sadašnjeg tvojeg stanja izvedbe. Kako su oženjeni peć i kamin zajedno. Jako bi rado vidio i presjek, visinsku skicu po etažama kuće, gdje je kotlovnica i peć, gdje je pufer, gdje je spomenuti kamin. Gdje su cirkulacijske pumpe?
Ne tražim previše, može olovkom skica na škarniclu iz dučana, poslikaj ju, postavi da vidim, budem onda bolje informiran.
(Nisam ja nikakav školovani obrtnik u struci, ali su bome svima takvima za realizaciju meni bitnih potreba doma i na poslu, moje sugestije upalile i bile dobro došle. Ne gatantiram da sam još u formi za to, ali mogu probati početi misliti i svojom glavom.)
Eto, još jedna moja beskorisna tlapnja...

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,622
@Axial samo mali osvrt na tvoju izjavu da pufer pothlađuje peć. Ako su pufer i peć na ispravan način ugrađeni i međusobno povezani, može peć imati par KW, a pufer i 10.000 lit i ne bude ju pothađivao. To kao da si napisao da kotao na curek na kotlu za rakiju ne bude napunio bačvu od 100 lit. Bude, ali drugo je pitanje za koje vrijemee, ali ta velika bačva kotlu ne smeta.
Ajd u zdravlje i živjeli :ppozdrav:

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
949
@Axial samo mali osvrt na tvoju izjavu da pufer pothlađuje peć. Ako su pufer i peć na ispravan način ugrađeni i međusobno povezani, može peć imati par KW, a pufer i 10.000 lit i ne bude ju pothađivao. To kao da si napisao da kotao na curek na kotlu za rakiju ne bude napunio bačvu od 100 lit. Bude, ali drugo je pitanje za koje vrijemee, ali ta velika bačva kotlu ne smeta.
Ajd u zdravlje i živjeli :ppozdrav:
Ako je ispravno ugrađeno i ako se sve to ispravno eksploatira - onda neće pothlađivati kotao, slažem se. Sad ću se zaigrati vidovitog Milana, pa ću pretpostaviti da kada im je netko uvalio pufer od 3000L na kotao za etažno grijanje - teško da je sve to složio kako spada (a imam neki osjećaj da im je uzeo love kao da je složeno vrhunski). Ali kako sam pisao ta pretpostavka je više u domeni tarota nego bilo čega drugog.
@MUHA: nemaju mu susjedi na čemu zaviditi..... ako dim lijeno ide na vrh dimnjaka - onda prilično sigurno ima dima i u kući..... a kako je kotao za etažno grijanje to znači da je kotao vjerovatno negdje u stambenom prostoru.... ne bih volio živjeti u tom prostoru.

Na vrh