U mene još nije gotovo, krajem tjedna će sudeći po prognozi.
Ima sigurno dva mjeseca da mi rade klime 24/7 bez ijednog dana gašenja.
Nego, daj malo više o pranju, korišteni alati, što i kako...
Kod tebe je Mitsubishi AY?
Ništa posebno od alata - usisavač s mekanom četkom, krpica, kompresor s plastičnom cjevčicom na pištolju za lakši pristup, ručna prskalica, ta plava vreća, kanta i šarafcigeri.
Od kemije ZEP foaming coil cleaner, ZEP venture spray i destilirana voda.
Rastavim sve dok ne dođem do cijelog izmjenjivača. Sve unutarnje i vanjsku jedinicu ugrubo usišem i ispušem kompresorom koliko ide. Ne idem preko 5-6 bara da ne bih posavijao lamele, kod prvog udara kad je zrak u cijevi više nabijen treba paziti. Dok nisam stavio vodovodno sito na cijevi kondenzata, imao sam masu osa i trave u unutarnjim jedinicama, a to ide van jedino sajlom.
Ako su unutarnje jedinice jako prljave, a kod mene nisu jer ih redovno čistim, idem prvo ZEP foaming coil cleanerom. Ako nisu jako prljave, preskoči taj sprej za unutarnje. Vanjska jedinica mi je redovno puna smrdljivih martina, peludi i prašine jer je okrenuta na susjedovo dvorište s dosta voćki i životinja pa koristim taj sprej. Duboko prodire, stvara pjenu i omogućava lakše ispiranje.
Ravnomjerno pošpricam, pričekam par minuta dok djeluje, i za to vrijeme do vanjske jedinice dovučem obično crijevo od vodovoda s nekim nastavkom kako bih isprao prljavštinu. Nakon ispiranja osušim kompresorom i po potrebi ponovim postupak, ako vidim da je nešto ostalo. Kućište i ventilator obrišem krpom od mikrovlakana. Provjerim cijevi i opće vizualno stanje pa sastavim.
Iz unutarnje jedinice sve filtere, blower i kadicu nosim van i pošpricam ZEP venture sprayem koji nije toliko za tešku prljavštinu nego više za dezinfekciju i osvježavanje, ali isto stvara pjenu. Isperem vodom iz vodovoda s nekim nastavkom za bolji pritisak i po potrebi ponovim jer zapušten blower se teško pere.
Dok se ovo suši, na ostatak unutarnje jedinice stavim vreću i krep trakom zaštitim iza zid i desni dio gdje voda nema što tražiti. Može se zamotati i obična PVC vrećica. Pošpricam istim ZEP venture sprayom i za to vrijeme dok ovaj djeluje pripremim prskalicu s destiliranom vodom. Nakon koju minutu pomalo špricam odozgo prema dole, kanali od stražnje do prednje strane nisu baš veliki pa treba pomalo kako ne bi prelilo. Pustim da se sve ocijedi u kantu i po potrebi ponovim. Kad sam siguran da je čisto, kompresorom ugrubo osušim vodu, ostatak plastike obrišem krpicom, sastavim i pustim neka hladi 1-2 h pa još oko 1 h stavim na običnu ventilaciju kako bi se svaka molekula vode osušila.
Kod sebe napravim raspored tako da uvijek krajem sezone hlađenja prvo čistim unutarnje jedinice, a onda kad već pomalo kreće grijanje čistim vanjsku jedinicu. Tim redom idem kako bi mi kondenzat dodatno isprao ostatak zaostale mikroprljavštine i kemije s lamela jer u hlađenju se hladi i vlaži unutarnja jedinica, u grijanju vanjska.
Mitsubishi AP35 i AP20 su kod mene, u totalu pet komada na jednoj vanjskoj jedinici.