• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,679
Jasno. U koju točku sad spajam novu peć?
Trenutno Vam ne dajem odgovor na to pitanje. Uzimam si luksuz, da se vratim u prošlost i osvježim po tom pitanju svoje moždane vijuge. Šema za to ima u ogromnom broju, na Internetu, nisu sve idealne. Da li ste unazad 4 godine probali i sami odabrati koju, ako jeste, slobodno pokažite da vidimo?! (Nije vrag da možda niste poduzimali drugo baš ništa :unsure:)
1 i 2 trebam i kod nove peći, i onda ne trebam laddomat? na koliko se stupnjeva namješta troputni miš ventil - 1?
Ako realizirate na način kako sam Vam 2022. god. predložio, ne treba Vam Laddomat, tada je kao uređaj bio skuplji od kupnje komponenti: cirkulacijske pumpe, troputnog termostatskog miš ventila i klapnastog nepovratnog vdntila, s spojnim materijalom, tzv fitinzima. Kakve su cijene svemu tome danas - nemam pojma.

Nema namiještanja troputnog termostatskog miš ventila. On ima u sebi tempetaturno osjetljivu patronu, umetak, koja ga otvara, ili zatvara po temperaturi vode koja struji kroz njega. Termostat je njegov "motor", on tanca, pleše, pulsira s tim ventilom i pazi na Vašu peć, da nema kondenzacije, katrana, itd.

Obratite pažnju kako izgleda simbol termostatskog troputnog miš ventila, a kako običnog ručno podesivog, drukčije ih crtamo, morate to razlikovati kao slova abecede.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
6,779
Ne razmem se puno u to centralno grijanje, ali peć i ledomat mi nikak nejdu skupa. O kakvoj se tu vradžbini dela to ja izgleda nigdar nebum shvatil. :unsure: :ppozdrav:

goran1985

Dobro znana faca
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
694
U mene još nije gotovo, krajem tjedna će sudeći po prognozi.
Ima sigurno dva mjeseca da mi rade klime 24/7 bez ijednog dana gašenja.

Nego, daj malo više o pranju, korišteni alati, što i kako...
Kod tebe je Mitsubishi AY?

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,553
U mene još nije gotovo, krajem tjedna će sudeći po prognozi.
Ima sigurno dva mjeseca da mi rade klime 24/7 bez ijednog dana gašenja.

Nego, daj malo više o pranju, korišteni alati, što i kako...
Kod tebe je Mitsubishi AY?
Ništa posebno od alata - usisavač s mekanom četkom, krpica, kompresor s plastičnom cjevčicom na pištolju za lakši pristup, ručna prskalica, ta plava vreća, kanta i šarafcigeri.

Od kemije ZEP foaming coil cleaner, ZEP venture spray i destilirana voda.

Rastavim sve dok ne dođem do cijelog izmjenjivača. Sve unutarnje i vanjsku jedinicu ugrubo usišem i ispušem kompresorom koliko ide. Ne idem preko 5-6 bara da ne bih posavijao lamele, kod prvog udara kad je zrak u cijevi više nabijen treba paziti. Dok nisam stavio vodovodno sito na cijevi kondenzata, imao sam masu osa i trave u unutarnjim jedinicama, a to ide van jedino sajlom.

Ako su unutarnje jedinice jako prljave, a kod mene nisu jer ih redovno čistim, idem prvo ZEP foaming coil cleanerom. Ako nisu jako prljave, preskoči taj sprej za unutarnje. Vanjska jedinica mi je redovno puna smrdljivih martina, peludi i prašine jer je okrenuta na susjedovo dvorište s dosta voćki i životinja pa koristim taj sprej. Duboko prodire, stvara pjenu i omogućava lakše ispiranje.

Ravnomjerno pošpricam, pričekam par minuta dok djeluje, i za to vrijeme do vanjske jedinice dovučem obično crijevo od vodovoda s nekim nastavkom kako bih isprao prljavštinu. Nakon ispiranja osušim kompresorom i po potrebi ponovim postupak, ako vidim da je nešto ostalo. Kućište i ventilator obrišem krpom od mikrovlakana. Provjerim cijevi i opće vizualno stanje pa sastavim.

Iz unutarnje jedinice sve filtere, blower i kadicu nosim van i pošpricam ZEP venture sprayem koji nije toliko za tešku prljavštinu nego više za dezinfekciju i osvježavanje, ali isto stvara pjenu. Isperem vodom iz vodovoda s nekim nastavkom za bolji pritisak i po potrebi ponovim jer zapušten blower se teško pere.

Dok se ovo suši, na ostatak unutarnje jedinice stavim vreću i krep trakom zaštitim iza zid i desni dio gdje voda nema što tražiti. Može se zamotati i obična PVC vrećica. Pošpricam istim ZEP venture sprayom i za to vrijeme dok ovaj djeluje pripremim prskalicu s destiliranom vodom. Nakon koju minutu pomalo špricam odozgo prema dole, kanali od stražnje do prednje strane nisu baš veliki pa treba pomalo kako ne bi prelilo. Pustim da se sve ocijedi u kantu i po potrebi ponovim. Kad sam siguran da je čisto, kompresorom ugrubo osušim vodu, ostatak plastike obrišem krpicom, sastavim i pustim neka hladi 1-2 h pa još oko 1 h stavim na običnu ventilaciju kako bi se svaka molekula vode osušila.

Kod sebe napravim raspored tako da uvijek krajem sezone hlađenja prvo čistim unutarnje jedinice, a onda kad već pomalo kreće grijanje čistim vanjsku jedinicu. Tim redom idem kako bi mi kondenzat dodatno isprao ostatak zaostale mikroprljavštine i kemije s lamela jer u hlađenju se hladi i vlaži unutarnja jedinica, u grijanju vanjska.

Mitsubishi AP35 i AP20 su kod mene, u totalu pet komada na jednoj vanjskoj jedinici.

zagorje

Dobro znana faca
Tu od
4 Lis 2011
Poruka
399
U firmi kojoj radim redovno svake godine čiste klime ali nikad približno kao što je opisao kolega @domy_os ,imaju malu penzlu tj, kist ,mali kompresor i neki osvježivač , malo ispušu unutrašnjost i filter te našprica s tim osvježivačem nadam se barem da dezinficira i to je to , i kad sam se obratio nadređenom u vezi toga samo je rekao ma dobro je to , neko dobru lovu mlati . A kaj se tiče filtera njega sam istresem i operem vodom pa ostavim da se osuši i koliko su sad oni kvalitetnije odradili čišćenje s time da vanjske jedinice ne diraju .

goran1985

Dobro znana faca
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
694
Svaka čast domy_os. I na objašnjenju i na posvećenosti tom poslu.

@goran1985 kazes 24/7 auuu ja bih poludio….

Hm... meni klime ne smetaju na hlađenju (osim ako nisam direkt ispod njih a nisam, imaju dobre pozicije u kući) dok god grijanja ne mogu podnijeti boravak u takvom prostoru. Ali zato onaj tko može, tko se navikne na grijanje klimama, jeftinije ne može od toga...

U kući mi je ovo ljeto bilo od 24° do 25°, na recimo +28° i više od toga se znojim pri spavanju, tu meni nema odmora nakon rada u polju...

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,553
U firmi kojoj radim redovno svake godine čiste klime ali nikad približno kao što je opisao kolega @domy_os ,imaju malu penzlu tj, kist ,mali kompresor i neki osvježivač , malo ispušu unutrašnjost i filter te našprica s tim osvježivačem nadam se barem da dezinficira i to je to , i kad sam se obratio nadređenom u vezi toga samo je rekao ma dobro je to , neko dobru lovu mlati . A kaj se tiče filtera njega sam istresem i operem vodom pa ostavim da se osuši i koliko su sad oni kvalitetnije odradili čišćenje s time da vanjske jedinice ne diraju .
Stražnji dio unutarnjeg isparivača, znači onaj dio gore do zida, i blower znaju biti jako prljavi, pogotovo ako se u prostoru kuha i/ili još gore puši. Ovo je moj iz dnevne dok napa jedno vrijeme nije bila u funkciji jer sam dugo tražio novi motor...

IMG_20250930_102844.jpg 1788870911892.png

To onda ide dole jedino kistom u nekoliko puta jer teško vidiš što si napravio dok se malo ne osuši pa onda ideš ispočetka.

A mnogima se detaljno čišćenje ne da raditi jer ne mogu zaraditi kao na montaži nove klime pa zato čiste kako čiste. Mislim da čišćenje naplaćuju 50-ak eura, netko radi ovo sve, netko ne. Nisam lud da svake godine plaćam 250 eura za čišćenje klima.

Najnoviji postovi

Na vrh